Entenem la transformació digital com una oportunitat per convertir l’Ajuntament en un ens facilitador de la vida i l’activitat econòmica social i cultural sota el lema de la sostenibilitat. I és que eficiència i sostenibilitat són dues cares de la mateixa moneda: permeten la reducció de recursos, processos i costos. Una qüestió estretament relacionada amb la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica.
Planejament, manteniment i construcció sostenible de la ciutat
Vic és una ciutat compromesa amb la sostenibilitat i així es demostra amb l’aposta de polítiques en relació a l’ordenació de l’espai, la mobilitat, la qualitat paisatgística, ambiental, espacial i funcional de l'espai públic. També amb l’ús racional del recursos i la implantació de l’economia verda. Vic camina cap a una ciutat més sostenible i més saludable tant per a qui la visita com per a qui hi viu.
Impuls de noves estructures de capitalitat (5) 2023
45%Conservació del patrimoni arquitectònic de la ciutat i impuls del projecte Sumem Patrimoni (5) 2023
57%Desplegament del les previsions del POUM (15) 2023
59%Millores a les infraestructures urbanes (15) 2023
55%Es prioritza el vianant a través de la millora de l’espai públic i la millora de l'accessibilitat, la creació de noves zones de pacificació del trànsit perquè l’espai públic esdevingui un espai de relació, on poder gaudir del patrimoni, de l’oci i per això s’aposta per a les zones de velocitat restringida a 30 km/h. Es treballa per disposar d’entorns més segurs i amb calçades on els vehicles i les bicicletes coexisteixin, i amb voreres amples, segures i illes de vianants, lliures de cotxes.
Impuls del projecte de soterrament de les línies elèctriques de tot el Barri del Sucre i del Castell d’en Planes
Es portaran a terme les negociacions pertinents amb la Generalitat de Catalunya i Endesa per tenir un projecte validat del soterrament de les línies i poder fixar pressupost i calendari d'execució.
Millores i conservació de les places, parcs i espais verds de la ciutat (10) 2023
52%Millores i nou parc infantil inclusiu i accessible a Can Forcada
Rehabilitació i adequació del parc públic de Can Forcada per evitar-ne la seva degradació i fer-lo més accessible a la ciutadania, millorant-ne els elements que en formen part.
Urbanització de la Plaça de la Noguera
Projecte de millores a l'urbanització
Manteniment i conservació dels parcs i jardins de la ciutat
Consisteix en la conservació i manteniment, renovació i condicionament i/o millora dels espais verds (parcs, places, jardins, espais verds periurbans i altres), les jardineres públiques i l'arbrat viari. Concretament: - Manteniment, gestió i conservació de zones verdes. - Manteniment, gestió i conservació d'arbrat de zones verdes i arbrat viari. - Gestió integrada de plagues. - Manteniment i control de les xarxes de reg. - Poda i reposició d'arbrat.
Optimització dels sistemes de neteja de l'espai públic i de la gestió de recollida de residus (4) 2023
54%Ampliació i reforç del servei de neteja i manteniment de l’espai públic (carrers, places i espais verds)
Consisteix en la realització d'un estudi de les necessitats actuals de neteja viària de l'espai públic, per dimensionar els mitjans humans i materials necessaris i la licitació del contracte que executi aquest servei.
Desplegament del nou servei de recollida de residus
L'actual servei de recollida de residus es realitza mitjançant el Consell Comarcal d'Osona, qui va adjudicar el servei a una empresa. El servei va començar al gener de 2023 i per a Vic preveu 4 fases d'implantació.
Revisar el model de taxa per la recollida de residus
Consisteix en la realització d'un estudi que permeti implantar un model de pagament per generació de la taxa de residus, de manera que l'import de la taxa dels comerços i habitatges que generin més residus sigui superior, en aplicació del principi de que qui contamina paga.
Extensió del model de gestió de residus sostenible en els esdeveniments, fires i mercats de la ciutat
La gestió de residus sostenible en esdeveniments, fires i mercats de la ciutat consisteix en implantar la recollida selectiva de les diverses fraccions de residus i el foment de la prevenció de residus, principalment a través de la introducció de gots reutilitzables.
Incentivar polítiques dirigides a l'assoliment dels ODS (4) 2023
56%Incorporació transversal de la perspectiva Agenda 2030 (3) 2023
83%Redacció del pla estratègic Agenda Urbana (4) 2023
88%Recollida d'informació
Té com a objecte precisar el contingut definit als plecs de prescripcions tècniques que estableix el marc general del procés de planificació, adequant les bases del posterior treball a nivell metodològic i organitzatiu, del procés participatiu i l’estratègia de comunicació del pla, ajustant-lo a les singularitats del municipi.
Anàlisi i diagnòstic
Pla d'acció
La Fase de Pla d’Acció té com a objecte establir el marc estratègic i la definició d’objectius estratègics, línies d’actuació i plans, programes o projectes concrets de l’AUL de l’ens local.
Acceleració de la transició energètica
Sostenibilitat i eficiència energètica dels edificis municipals i la via pública (9) 2023
57%Actualització tecnològica de les instal·lacions elèctriques obsoletes
Actualització tecnològica a les línies elèctriques obsoletes.
Foment de la generació d’energia renovable i l’autoconsum (6) 2023
36%Impulsar una gestió circular (2) 2023
70%Ciutat verda
Garantir el compliment del pla de sequera (2) 2024
91%Comissió de seguiment del Pla de Sequera
"El pla de sequera estableix la obligació de realitzar reunions periòdiques en funció de l'estat de sequera vigent. Les seves funcions principals són: - Realitzar el seguiment dels indicadors de sequera. - Vetllar pel compliment dels deures de comunicació a l’ACA. - Coordinar i donar les instruccions corresponents a tots els actors vinculats amb l’aplicació del pla - Vetllar pel compliment i execució de les mesures incloses al pla."
Execució de mesures del Pla de Sequera
El pla de sequera, per garantir la disponibilitat d'aigua de consum domèstic, inclou diverses mesures i restriccions en el consum d'aigua en l'ús industrial, en regs, en fonts, en la neteja de carrers, en la neteja d’obres, en piscines, en la neteja de vehicles, en l’ús agrícola, en regs de camps esportius i en activitats lúdiques i recreatives, a més de la realització de campanyes de comunicació i l'aplicació del règim sancionador.
Millorar la xarxa de refugis climàtics interiors i exteriors (2) 2024
100%Millores arbrat per garantir refugis climàtics
Plantació de nou arbrat i reposició d'arbrat mort dels espais verds per a garantir zones d'ombra més fresques en episodis de temperatures elevades.
Millora de la qualitat de l'aire (3) 2021
78%Foment de l'ús de flotes de vehicles no contaminants
Incentivació de l'ús de flotes de vehicles no contaminants.
Implantació de controls específics de qualitat de l'aire a la ciutat
Per prendre mesures de millora de la qualitat de l'aire és imprescindible conèixer quins són els principals contaminants, quantificar-los i zonificar-los. Per tant, els controls específics permeten establir mesures per reduir-ne la seva emissió.
Descobriment del medi natural (2) 2021
50%Nous itineraris a l'Anella Verda
A més del recorregut principal de l'Anella Verda i dels enllaços, aquesta es complementa amb 6 itineraris que permeten descobrir altres indrets d'intrès cultural i natural de la ciutat
Desenvolupament projecte espai rural del Graell
Desenvolupament projecte per a l'obtenció d'un espai rural del Graell entre la ciutat i el poble de la Guixa.
Ciutat intel·ligent i inclusiva, eix de Mobilitat
Mesura digital de la mobilitat i mostra dels espais disponibles d'aparcament a la ciutat (3) 2023
10%Millora d'accessos i mobilitat a la ciutat (7) 2023
7%Pascificació del c. Jaume I el Conqueridor
Acció reorientada. Reducció del volum de vehicles privats motiritzats en aquest vial.
Millora semafòrica
Acció reorientada. Accions per a la millora semafòrica de diferents punts de la ciutat.
Modalització i estudi de trànsit a la ciutat
Acció redirigida. Estudi de trànsit a la ciutat per avaluar i determinar actuacions de millora de la mobilitat en vehicle privat i optimitzar-ne l'ús. Recull les accions previstes inicialment com: - "Millora dels accessos a la zona de l'Hospital i del Seminari: Pla Especial del Puig dels Jueus). - "Millora de l'accés nord a la ciutat: Coll de Vic (PAU 03). - "Millora de l'accés Nord a la ciutat: zona Mil·lenari (PAU 06). - "Millora de la mobilitat al barri nord de la ciutat: Aliança La Central (PAU 05). - El Nadalet, millora de la mobilitat al voltant del Patí Vic (PAU 24).
Obertura del c. Miquel Llor
Acció reorientada i moguda d'objectiu. Obertura del tram del c. de Miquel Llor ubicat entre els carrers del Pare Rambla i de Miqueleta Riera, previst en el POUM.
Projecte de construcció d'una nova estació de busos intermodal al sud de la ciutat per a facilitar connexió i desplaçaments a Barcelona
Nou punt d'intercanvi modal que potenciï l'ús del transport públic urbà i comarcal.
Nous aparcaments perimetrals per facilitar l’accés al centre.
Creació o adequació d'aparcaments perimetrals al centre de la ciutat previstos en el planejament urbanístic vigent.
Desenvolupar la xarxa ciclable de la ciutat (3) 2023
35%Nova infraestructura pedalable
Actuació redirigida. Planificació i execució de nova infraestructura pedalable urbana i interurbana.
Promoció de l'ús de la bicicleta
Actuació reorientada. Accions que permetin millorar, promocionar i fomentar l'ús de la bicicleta a la ciutat.
Xarxa Ciclable Urbana existent: continuitat i coherència
Avaluar la xarxa ciclable actual per tal de detectar-ne discontinuïtats i/o deficiències i poder planificar les actuacions necessàries per a solucionar-les.
Millora de les condicions de seguretat (2) 2023
62%Millora de les condicions de seguretat de la mobilitat a la ciutat
Regulació de l'ús de patinets i altres vehicles VMP
Seguiment de la regulació que es vagi aprovant respecte a la circulació i condicions d'ús dels vehicles de mobilitat personal per anar-la implementant i fer-ne la difusió i seguiment pertinent.
Nou Pla Local de Seguretat Viària
Acció reorientada. Redacció del nou PLSV per a continuar millorant les condicions de seguretat de totes les mobilitats de la ciutat.
Millora del servei públic de transport públic (6) 2027
58%Desenvolupar diferents estudis i actuacions per tal de millorar el servei públic de transport urbà de la ciutat per fer-lo més competitiu, de manera que permeti augmentar els usuaris diaris del servei i alhora fer-lo més segur i sostenible.
Caracterització del servei de bus urbà actual
Estudi per a caracteritzar la demanda actual del servei de transport públic urbà per carretera amb la finalitat de poder diagnosticar els orígens i destins dels desplaçaments, temps reals de recorregut, percepció dels usuaris respecte a diferents aspectes del servei del bus urbà per tal que serveixi de font d'informació per a posteriors estudis de millora del servei.
Disseny d'un nou servei de bus urbà i redacció de plecs
Disseny d'un nou servei de bus urbà de la ciutat que inclou el redisseny de la xarxa, la millora de les parades i la millora de l'accessibilitat universal. L'objectiu és aconseguir un servei més adaptat a la necessitat real de les persones usuàries a Vic, més accessible, sostenible i atractiu pels usuaris. També inclou la redacció dels plecs tècnics per a licitar el nou servei.
Implantació del nou servei de bus urbà
Posada en funcionament del nou servei del bus urbà més eficient i adaptat a les necessitats actuals de mobilitat.
Aparcament d'enllaç per usuaris del transport públic
Acció redirigida. Establir un aparcament destinat principalment als usuaris del transport públic interurbà (tren i autobús) per tal de facilitar-los l'aparcament i incentivar així els viatges intermunicipals en transport públic.
Promoure la mobilitat en transport públic a les zones industrials
Avaluació i treball de les oportunitats d'implantar un servei de transport públic a les zones industrials i d'activitat econòmica i promoure'n l'ús i millorar la infraestructura associada a aquest servei.
Nou reglament del taxi a Vic
Acció reorientada Establir un nou reglament que reguli les condicions de prestació del servei de transport públic mitjançant el taxi a la ciutat.
Revisió i millora de l'accessibilitat dins de la ciutat per a la mobilitat de persones (1) 2027
50%Execució progressiva de les millores anualment proposades per a la millora de l'accessibilitat dins la ciutat
Execució progressiva de les millores anualment proposades per a la millora de l'accessibilitat dins la ciutat.
Ciutat intel·ligent i inclusiva, panell de dades i reconeixement de patrons
Vic en viu: panell públic d'indicadors en temps real (3) 2023
7%Estudi d'indicadors i de mètriques rellevants per a ser mostrades al panell
Definició de variables, mètriques, indicadors i comptatges que siguin rellevants i que permetin prendre decisions, per tal de treballar com poden plasmar-se i representar-se en un panell de dades.
Integració de totes les dades que s'estan recollint actualment
Vic disposa d'elements, dispositius i sensors que ja estan instal·lats i ja comuniquen dades i valors. Es tracta d'unificar-ne les trameses de dades per tal de representar-les gràficament al panell
Vic smart: les dades que parlen (3) 2023
25%Censar tots els dispositius i sensors ja instal·lats per tal d'unificar-ne la gestió i obtenció de dades.
Primera mirada en clau de ciutat intel·ligent i interconnectada, a tots els aparells ja instal·lats en camp, inconnexos entre ells però actius cada un amb la seva aplicació.
Creació del repositori conjunt de dades
A partir de les mesures que generen tots aquells elements, sensors, dispositius, lectors.. instal·lats a la ciutat, elaborar un espai comú on tots aquests elements hi emmagatzemaran dades en brut per a futur tractament i anàlisi.
Ciutat intel·ligent i inclusiva, eix "Administració Digital"
Evolució del web municipal. Conceptualització i canvi de paradigma: el nou web es basa en un cercador (3) 2023
26%Potenciar i interconnectar el motor de cerca
Actuació als altres llocs web perifèrics de l'Ajuntament (vicfires, victurisme....) per tal que el motor de cerca de vic.cat també s'alimenti de la informació d'aquests llocs web i pugui mostrar resultats de cerca al lloc central vic.cat
Simplificació i integració de les eines digitals (3) 2023
8%Canvi de model operatiu per a la millora de l'eficiència i l'eficàcia dels processos (5) 2023
12%Acompanyament en la gestió del canvi en la cultura organitzativa de la corporació
Adaptació del model de treball transversal i únic per a tota l'organització.
Accions de transparència i retiment de comptes (3) 2025
0%Compartir la presa de decisions amb la ciutadania
Millorar els mecanismes de participació de la ciutadania (1) 2023
0%Pressupostos participatius (2) 2023
62%Pressupostos participatius de Vic 2025-2027
Els pressupostos participatius són un instrument de democràcia directa, a través del qual la ciutadania podrà presentar, definir, prioritzar i escollir determinats projectes d’inversió que es duran a terme amb la dotació pressupostària de 700.000 euros. Tenen com a objectiu incloure la ciutadania en el procés de presa de decisió de com es gastarà una part del pressupost públic. Les fases del procés s'han previst de la següent manera: Fase 0 - DEFINICIÓ DEL PROCÉS DE PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS Fase 1 – IMPULS DEL PROCÉS I COMUNICACIÓ Fase 2 – RECOLLIDA DE PROPOSTES Fase 3 – VALORACIÓ I FILTRATGE DE LES PROPOSTES Fase 4 – VOTACIÓ Fase 5 - RETORN DEL RESULTAT DE LES VOTACIONS Fase 6 – EXECUCIÓ