EIX 4. AVANÇAR EN SEGURETAT, CIVISME I CONVIVÈNCIA PER A UNA SOCIETAT MADURA I RESPONSABLELa seguretat és l’element bàsic sobre el que es construeix no només la convivència, sinó també les oportunitats i el model de ciutat. Les ciutats més segures són aquelles que mostren millors indicadors d’igualtat, de cohesió social i de prosperitat compartida. Per això, precisament es parla de la seguretat com a un repte transversal, i no només policial, però per aconseguir-ho, cal tenir aquest objectiu com a prioritat, sense la qual, no hi ha progrés possible. I és precisament en aquesta línia en la que ens proposem treballar: en un abordatge integral, transversal, però també al detall de la seguretat, la convivència i el civisme a la nostra ciutat, apostant al màxim per la col·laboració amb tots els actors que en són protagonistes, tant policials com socials, cívics i comunitaris, amb una mirada cap a les noves problemàtiques sorgides de les noves formes de conviure, de relacionar-nos amb els animals de companyia i les noves conductes i reptes de l’espai públic.https://pam.vic.cat/pla-dactuacio-municipal/eix-4-avancar-en-seguretat-civisme-i-convivencia-per-a-una-societat-madura-i-responsablehttps://pam.vic.cat/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
La seguretat és l’element bàsic sobre el que es construeix no només la convivència, sinó també les oportunitats i el model de ciutat. Les ciutats més segures són aquelles que mostren millors indicadors d’igualtat, de cohesió social i de prosperitat compartida. Per això, precisament es parla de la seguretat com a un repte transversal, i no només policial, però per aconseguir-ho, cal tenir aquest objectiu com a prioritat, sense la qual, no hi ha progrés possible.
I és precisament en aquesta línia en la que ens proposem treballar: en un abordatge integral, transversal, però també al detall de la seguretat, la convivència i el civisme a la nostra ciutat, apostant al màxim per la col·laboració amb tots els actors que en són protagonistes, tant policials com socials, cívics i comunitaris, amb una mirada cap a les noves problemàtiques sorgides de les noves formes de conviure, de relacionar-nos amb els animals de companyia i les noves conductes i reptes de l’espai públic.
Increment de recursos en matèria de seguretat
Es vol incrementar en eines per poder ser més eficient i operatiu el cos de la guàrdia urbana
Creació de la unitat específica de control de les ocupacions i les activitats fraudulentes. (1)
2024
Revisar les ordenances municipals, com la del Paisatge o la de Civisme, per tal que la via pública sigui un espai segur, agradable, accessible i bonic. Així es fomenta el sentit de pertinença a la ciutat, es treballa per la inclusió i la responsabilitat col·lectiva.
Aconseguir que tots els barris de Vic participin d'una diada de neteja de l'espai públic per millorar la salubritat i combatre l'incivisme de l'entorn. S'organitza conjuntament amb les associacions de veïns i la ciutadania a títol individual.
15%
Incrementar l'ús de l'App de la Guàrdia Urbana entre ciutadania i comerç (1)
2027
Campanya de difusió a diferents col·lectius (casals d'avis, escolars, associacions de veïns, entitats culturals....) així com també a comerços (farmàcies, estancs, alimentació, videojocs, grans superfícies...).
58%
Potenciar una xarxa de treball conjunta entre Guàrdia Urbana, veïnat, agents cívics i servei de mediació. (2)
2027
25%
Donar a conèixer tot el treball de la Regidoria de Convivència i Seguretat a la ciutadania, a fi que puguin col·laborar en algunes actuacions i projectes de promoció de la convivència a Vic.
Consolidar la Taula de convivència com a espai tècnic de referència per treballar coordinadament les problemàtiques derivades de l'ús i gaudi de l'espai públic.
Identificar veïns i veïnes, usuàries dels espais públics, que col·laborin amb els serveis de mediació, guàrdia urbana i agents cívics i informin de qualsevol incidència destacable als carrers, parcs o places.
25%
Proximitat amb la ciutadania
Elaboració i execució d’una estratègia d'actuació als barris de Vic i al poble de la Guixa (6)
2027
32%
Es proposa una estratègia d'aprofundiment als barris de la ciutat i al poble de la Guixa, en què els i les regidores de barri segueixen coordinant-se i establint prioritats de manera regular amb les entitats veïnals, però amplien la mirada a d’altres agents socials al barri i s’augmenta la presència i el contacte amb el conjunt del veïnat.
Elaboració d'un document que defineix l'estructura organitzativa i funcional dels regidors i regidores de barri i el suport tècnic del que disposen, així com explicitar les estratègia d'aprofundiment de l'actuació als barris, ampliant el contacte amb el veïnat.
Malgrat els i les regidores de barri tenen com a contacte habitual l'associació de veïns per tractar els temes regulars del barri, es vol aprofundir en el treball que es fa i facilitar processos comunitaris de transformació que impliquin a més agents. És per això, que s'organitzaran dues trobades anuals amb entitats o agents socials i comunitaris del barri per valorar conjuntament l'estat del barri, possibles millores i engegar projectes conjunts, si així s'estima.
Realització d’una trobada anual amb el veïnat, en base a un odre del dia prèviament establert i que es realitza a través de les prioritats marcades pel propi Ajuntament de Vic, l’associació de veïns o d’altres qüestions fruit de les trobades amb entitats i agents socials del barri. Amb aquesta acció es pretén establir mecanismes de contacte ciutadania-Ajuntament més efectius, directes i senzills que impliquin a ciutadania no organitzada en les accions que es desenvolupen al seu barri i, així, augmentar el sentiment de pertinença a la ciutat des de la corresponsabilització.
Facilitar la proximitat i el contacte ciutadania-Ajuntament a través de diverses actuacions, com per exemple: passejades puntuals de l’Alcalde amb el respectiu regidor al barri en qüestió per facilitar la proximitat, veure de primera mà actuacions que es realitzen al barri, visitar breument comerços o seus socials d’entitats i agents socials del barri i respondre possibles demandes improvisades del veïnat. També, publicitar de manera més evident el correu electrònic del regidor de barri per a aproximar-se, també, al veïnat no organitzat.
Treballar en col·laboració amb les associacions de veïns i veïnes per facilitar la seva transformació i actualització a noves maneres d’organitzar-se als barris. Alhora facilitar la promoció de noves actuacions col·lectives i reforçar les existents per facilitar els espais de trobada i de relació als barris amb el veïnat, amb l'objectiu de seguir fomentant la convivència i la cohesió social a Vic.
Arrel de la feina feta pel Consell de barri del Remei en el marc del Pla estratègic del Remei (2021-2023), s'ha desenvolupat una Cartografia estratègica del Remei i de l'Estadi que orienta les accions a dur a terme a aquests barris per als propers anys. Per aquesta legislatura es proposa seguir treballant amb el Consell de barri del Remei per executar conjuntament les actuacions proposades en aquesta diagnosi.
10%
Definir l’estratègia d’inclusió social i d’intervenció comunitària amb l’objectiu de vetllar per la cohesió social a la ciutat (2)
2024
32%
Ordenar i alinear estratègicament les accions amb perspectiva inclusiva i comunitària de Vic: la realització d'un full de ruta de l’acció comunitària com a estratègia d’inclusió per a la millora de la vida de totes les persones que viuen a Vic.
Dissenyar el PLACI Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva, una eina de planificació del municipi per definir l’estratègia d’inclusió social i d’intervenció comunitària amb l’objectiu de vetllar per la cohesió social i la millora de la qualitat de vida a la ciutat. També treballar una sèrie d’indicadors que facilitin la priorització d’accions i l’avaluació del pla.
Un cop elaborat el PLACI de Vic s’ha d’executar a través dels plans anuals de treball que consoliden o reformulen les actuacions comunitàries existents o en creen de noves, partint de les necessitats i encaminades a: a) empoderar les persones i les comunitats, fomentant-ne l’autonomia; b) prevenir i actuar en les diferents situacions de risc o revertir els factors que generen exclusió social; i c) generar i enfortir les relacions socials i els vincles entre persones i col·lectius per millorar la qualitat de vida.
50%
Fomentar l'associacionisme i el voluntariat a la ciutat (2)
2024
20%
La ciutat de Vic compta amb més de 300 entitats detectades, de les quals prop de 260 estan inscrites formalment al Registre Municipal d’Entitats de Vic. Es tracta, doncs, d’una ciutat amb un ric teixit associatiu i una forta tradició organitzativa, i és que l’associacionisme vigatà juga un paper cabdal en la vida social, esportiva i cultural de Vic i és protagonista d’una part molt important de l’activitat a la ciutat. És per això que cal seguir donant suport al teixit associatiu davant les necessitats, mancances i reptes que presenta actualment aquest teixit.
Amb la mirada posada en l’enfortiment i el creixement de l’associacionisme i el voluntariat, aquest programa es va desenvolupar entre el 2022 i el 2023 amb l'objectiu establir prioritats, estratègies i previsions a mitjà i llarg termini per donar resposta a les entitats de la ciutat. El document es va construir consultant al teixit associatiu local i al personal tècnic municipal que es relaciona amb les organitzacions de la societat civil vigatana. Es van definir 6 eixos de treball prioritaris entorn: 1. L’activitat; 2. Gestió i govern de l’entitat; 3. Recursos econòmics; 4. Recursos infraestructurals; 5. Relleu; i 6. Comunicació. Aquest mandat cal desplegar les accions que donin resposta a aquestes necessitats, prioritzant-les amb el mateix teixit associatiu de la ciutat i partint de la corresponsabilització de totes les parts.
L’Ajuntament impulsa amb la Coordinadora del Voluntariat d'Osona el VA! Vic Acció! Punt de voluntariat Vic-Osona, que té un doble objectiu: d’una banda, ser un punt d’informació i de referència per a totes aquelles persones que volen conèixer la realitat del teixit associatiu de la ciutat i de la resta de la comarca i les opcions que aquestes ofereixen per poder col·laborar-hi. De l’altra, que les entitats de Vic i la resta d'Osona hi trobin un canal on poder compartir les seves necessitats de voluntariat i tots aquells recursos que considerin rellevants a l’hora de poder desenvolupar exitosament els seus projectes de voluntariat. El punt s’ha engegat aquest 2023, després d’haver de donar de baixa l’antiga borsa del voluntariat VA! Vic Acció!. Per aquest nou mandat cal consolidar aquest punt per convertir-lo en referent per aquelles persones i entitats que estan interessades o treballen en l’àmbit del voluntariat.
25%
Ciutat diversa, ciutat cohesionada
Generació d'un relat compartit sobre la cohesió social, que inclogui les diverses sensibilitats socials i culturals de la ciutat (5)
2024
Prevenció i gestió de conflictes veïnals i comunitaris (2)
2027reorientació
62%
S'acompanya la ciutadania en la resolució i gestió dels conflictes derivats de la convivència i les relacions personals, tant en àmbits privats com en escales de veïns/es, o bé en l’espai públic, a través de la mediació i altres eines de resolució de conflictes.
Suport a través d’eines i actuacions per a la gestió col·lectiva de la comunitat, les relacions de convivència, i la promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica.
Des del mes de juny de 2018, diverses entitats sense ànim de lucre que treballen per atendre persones amb diversitat funcional a la ciutat es reuneixen de forma conjunta amb l'Ajuntament. Es tracta d'un espai en el qual compartir preocupacions comuns i treballar plegats per fer de Vic una ciutat més oberta davant la diversitat, sigui quina sigui, així com per millorar les condicions de vida de les persones amb diversitat funcional. Hi assisteixen totes les entitats de diversitat funcional de la ciutat i l’espai es gestiona des de l’Ajuntament de Vic. Pel 2023 es proposa la revisió el funcionament i la gestió d’aquest espai per ordenar-ne les propostes i actuacions que es proposen, fer-ne de noves ajustades a les necessitats del col·lectiu, optimitzar-ne el seu funcionament, millorant l’impacte de les accions i fent que sigui un espai més útil tant a nivell municipal com associatiu.
Una de les actuacions fonamentals per millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional és garantir la seva accessibilitat des d'una visió àmplia i amb la col·laboració de la Taula d'entitats de diversitat funcional de Vic. Es planteja una sèrie d'actuacions en coordinació entre diferents departaments municipals i entitats que representen a aquestes persones amb l'objectiu de que la ciutat de Vic sigui cada vegada més inclusiva, cohesionada i reduir, així, les desigualtats que genera la manca d'accessibilitat.
15%
Tinença responsable d'animals de companyia per raons de salut pública i convivència
Afavorir la convivència i el benestar animal (1)
2027
0%
Engloba les accions necessàries per permeten regular la convivència entre les persones i els animals i garantir el benestar de les mascotes.
Actualitzar l'ordenança de tinença responsable, publicada al BOPB al 2019, segons els criteris que defineix la llei de benestar animal.
0%
Garantir la seguretat i protecció de la societat civil davant de les emergències
Posada en pràctica mesures per prevenir, gestionar i respondre de manera efectiva davant de situacions de crisi o emergències que posin en perill la seguretat i benestar de la població.
Millora de la coordinació dels agents i cossos que intervenen en el desplegament dels plans de protecció civil (3)
2023
Vincular i relacionar la informació que hi ha en el SITMUN i traspassar-la al Q-GIS. D'aquesta manera es vol arribar a l'homogeneïtzació de totes les dades del sistema.
Vincular i relacionar totes les accions que ha de realitzar la Guàrdia Urbana quan el DUPROCIM estigui en prealerta, alerta i emergència a través de l'Argoscity.
Incorporació d'un professional especialitzat en gestió d'emergències i protecció civil a la plantilla de treballadors de l'Ajuntament. Aquesta figura té com a funció principal coordinar i implementar les accions i estratègies relacionades amb la prevenció, preparació, resposta i recuperació en situacions d'emergència i desastre.
0%
Garantir els recursos per a la prevenció i intervenció en cas de risc o emergència greu (4)
2023
20%
Els recursos per a la prevenció i intervenció asseguren una resposta efectiva i adequada davant situacions d'emergència.
Anàlisis i avaluació dels plans existents per afrontar situacions d'urgència o emergència al municipi i identificació de possibles millores per garantir una gestió eficient i eficaç d'aquestes situacions.
Programa de formació destinat als voluntaris que participen en les activitats de protecció civil a Catalunya. Aquesta formació té com a objectiu proporcionar als participants els coneixements i habilitats bàsiques necessàries per desenvolupar les seves tasques de manera efectiva i segura.
Renovació i modernització dels vehicles i equips utilitzats per a les tasques de protecció civil per part dels voluntaris. Aquesta millora inclou la compra de nous vehicles, l'actualització dels equips de comunicació, l'adquisició de material específic per a les tasques de rescat, evacuació o assistència en emergències, entre altres mesures.
0%
Prevenció, coordinació i planificació dels plans de protecció civil (4)
2024
0%
La prevenció, coordinació i planificació dels plans de protecció civil són els elements clau per afrontar de manera efectiva les situacions d'emergència i els riscos potencials que puguin afectar la seguretat i el benestar de la població.
Millorar la qualitat de la cooperació internacional des del paradigma de justícia global. Per una cooperació molt més transformadora que doni respostes globals als problemes globals. Però que també tingui en compte el principi de coherència de polítiques que implica poder treballar des de tots els àmbits.
Establir i executar la col·laboració de cooperació tècnica amb diferents entitats de Nador en el marc de les relacions que s'estableixen amb la UVic-UCC.
La situació de crisi política, econòmica i ambiental en què es troba el món actualment, planteja molts reptes globals que des de les administracions locals no es poden deixar de banda. Per això des del Pla de sensibilització i educació per al desenvolupament es vol defensar el dret a una educació transformadora, creant espais on s'hi puguin desenvolupar processos reflexius i dissenyar eines per aprendre a viure en un món divers i complex i en un planeta amb recursos limitats. L'objectiu és introduir aquests projectes educatius als centres de primària i secundària de Vic per orientar i enriquir progressivament la perspectiva de justícia global en el seu contingut curricular.
Millorar la qualitat dels projectes transformadors per part de les entitats del Consell de Cooperació
0%
Incentivar i promoure noves formes i propostes de cooperació responsable a la ciutat i d'educació per a la justícia global (3)
2023
11%
La situació de crisi política, econòmica i ambiental en què es troba el món actualment planteja molts reptes globals que des de les administracions locals no es poden deixar de banda. Per això des del Pla de sensibilització i educació per al desenvolupament es vol defensar el dret a una educació transformadora, creant espais on s'hi puguin desenvolupar processos reflexius i dissenyar eines per aprendre a viure en un món divers i complex i en un planeta amb recursos limitats. L'objectiu és introduir aquests projectes educatius als centres de primària i secundària de Vic per orientar i enriquir progressivament la perspectiva de justícia global en el seu contingut curricular.
Vic té una trajectòria de més de 20 anys en matèria de cooperació internacional i durant els darrers 10 anys ho ha fet planificant aquesta política en diferents Plans directors de cooperació, el Pla 2019-2012, el Pla 2013-2016 i l'actual 2018-2021. Aquesta planificació estratègica ha permès consolidar el compromís i la voluntat política de treballar per la justícia global des de la cooperació descentralitzada. Per això durant aquest mandat s'hauran de definir les noves línies estratègiques i geogràfiques prioritàries de treball durant els propers 4-5 anys.