EIX 1: CIUTAT AMB UNA ADMINISTRACIÓ OBERTA, MODERNA I PROPERALa transparència, el bon govern, la innovació tecnològica i l'accés a la informació permeten assolir més eficiència, agilitat i una millora del servei. L'Ajuntament de Vic té l'objectiu de facilitar que la relació de la ciutadania amb l'administració sigui més àgil i que doni resposta d'una forma dinàmica i proactiva.https://pam.vic.cat/pam/pla-dactuacio-municipal/administracio-oberta-moderna-i-properahttps://pam.vic.cat/pam/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
La transparència, el bon govern, la innovació tecnològica i l'accés a la informació permeten assolir més eficiència, agilitat i una millora del servei. L'Ajuntament de Vic té l'objectiu de facilitar que la relació de la ciutadania amb l'administració sigui més àgil i que doni resposta d'una forma dinàmica i proactiva.
98%
ENFOCATS A LA CIUTADANIA
El ciutadà està al centre de les polítiques públiques que desenvolupem.
Oferir un nou portal de seguiment del Pla d’Actuació Municipal (1)
2020
Dissenyar i posar en funcionament un nou portal web per donar compte i informar de manera permanent i actualitzada a la ciutadania de l'assoliment dels objectius estratègics, dels objectius operatius, de les actuacions i de les accions previstes al Pla d'Accció Municipal (PAM) 2019-2023.
100%
Pla d'acompanyament i atenció al ciutadà (12)
2023
100%
La ciutadania té la possibilitat d'adreçar-se a l'Ajuntament de Vic en qualsevol moment del dia i qualsevol dia de l'any. Ho pot fer a la seu electrònica, enviant un correu electrònic a atenció ciutadana o bé fent una aportació a la bústia ciutadana. D'aquesta manera l'Ajuntament de Vic és accessible en tot moment. Amb l'objectiu de mantenir i millorar aquesta disponibilitat s'ha revisat quins són aquests canals d'accés i s'han implementat noves mesures per optimitzar-ne el seu funcionament.
Editar un material general que contingui el catàleg de serveis i on es vegi reflectit "què pot fer l’Ajuntament per tu?" On hi hagi recollida la principal informació necessària pel ciutadà. L'edició d'aquest material s'ha realitzat a través de canals digitals i la nova pàgina web.
El nou web de l'Ajuntament serà molt més intuïtiu, orientat a les necessitats de la ciutadania, accessible, on s’hi desplegarà l’e-Administració d’una manera clara i entenedora (tràmits electrònics, aplicacions, etc.)
Aquest nou aplicatiu facilita la consulta de la informació urbanística a través d’un sistema de localització geogràfica de la finca. Així en un sol espai, la ciutadania i els professionals poden consultar els continguts de Planejament, Qualificacions, Patrimoni arquitectònic, Gestió urbanística i el Plànol urbanístic de la ciutat.
En aquest moment, la ciutadania pot demanar hora de forma telemàtica https://citaprevia.vic.cat/ per ser atesa a les oficines d'atenció ciutadana de la Plaça Major i del Remei, a l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME), a les Escoles Bressol Municipals (EBMV), al Servei de Suport a les entitats i al voluntariat, a l'àrea de Territori i a l'àrea de Serveis Generals de l'Ajuntament de Vic.
Des de l'oficina municipal d'acollida i l'oficina tècnica d'igualtat de gènere i LGTBI obrim un grup de dones travessades per diferents eixos. Un espai que a través de l'aprenentatge de la llengua es treballa l'apoderament d'aquestes per a la seva autonomia.
A través del nou assistent es podran resoldre dubtes i tràmits d’àmbit econòmic (pensions, estalvi energètic i entitats bancàries), de salut (La Meva Salut), de relacions amb l’Ajuntament (ajuts econòmics i gestions des de la seu electrònica) i de l’àmbit personal (gestió del correu electrònic, tràmits des del mòbil i aplicacions digitals). La persona de 65 anys o més que ho necessiti podrà enviar un whatsapp al telèfon 646 821 721 durant les 24 hores del dia i es respondrà en un període màxim de 48 hores laborables o 72 hores si hi ha el cap de setmana pel mig. L’assistent digital li facilitarà resposta o podrà concertar una cita en dependències municipals o als domicilis de les persones usuàries.
Incorporar de forma transparent i ordenada, les persones i la societat civil a la presa de decisions públiques, per tal d’apoderar-les i establir una nova forma de governar, basada en la implicació. El grup promotor de la bicicleta, el procés de disseny de la plaça Moragues, el desenvolupament del projecte Urbact, el desenvolupament d'un pla no sexista o la revisió de l'ordenança de civisme en son els projectes més destacats.
Els pressupostos participatius són un mecanisme de participació ciutadana a través del qual la ciutadania decideix a què es destina una part del pressupost municipal de l’Ajuntament de Vic (200.000 euros anuals). A més, és una oportunitat que permet conèixer quines són les necessitats de la ciutadania i quines són les seves prioritats. Al llarg d’aquesta legislatura cada any es porten a terme en una de les tres zones en què es divideix la ciutat per la Festa Major: zona del Merma - 2020, zona de la Vella - 2021, zona de Nen - 2022.
El consistori infantil treballa durant cada curs escolar per fomentar una ciutadania activa i participativa en la comunitat, les institucions i la governança. Des del curs 1998/99 la ciutat de Vic impulsa diferents mecanismes de participació infantil i compta amb un Consistori Infantil. Aquest consistori és un òrgan consultiu i participatiu format per representants dels alumnes de sisè de primària de les diferents escoles de Vic, amb l'objectiu de donar a conèixer la institució de l'Ajuntament, les seves funcions, la seva organització i el seu funcionament als nens i nenes, i conscienciar sobre la pertinença a una comunitat i l'assumpció de responsabilitats en l'exercici dels seus drets i deures com a ciutadans. Alhora el consistori infantil ens permet tenir la visió dels infants davant aspectes de la gestió municipal i els seus àmbits d'actuació.
Actuacions comunitàries i espais de debat, reflexió i col·laboració entre entitats, grups i col·lectius de la ciutat per treballar de manera conjunta i des de la participació la promoció de la igualtat de gènere i LGTBI+. Així com, assessorar, informar i oferir formacions i suport .
Treball amb els centres educatius de la ciutat des d'una perspectiva coeducativa, reconeixent la diversitat sexual i identitats de gènere, el rebuig als estereotips de gènere i rebuig a la societat patriarcal. Assessorar i acompanyar a la regidoria d’educació i als centres educatius amb eines i formació per corregir i erradicar les violències masclistes i lgtbifòbiques.
Impulsar la col·laboració amb el teixit empresarial, oferint assessorament i suport material en l'adhesió del protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. Contacte i assessorament a totes les empreses del sector d'oci de la ciutat per la seva adhesió a aquest protocol.
Treball comunitari per a la realització d'accions de sensibilització per a la igualtat de gènere i LGTBI. Coordinació i col·laboració en la programació d'actuacions concretes que incorporin la perspectiva de gènere i LGTBI a la nostra ciutat, per tal que el missatge arribi més a la ciutadania d’una manera més transversal des de diferents àrees.
Adhesió de la ciutat al protocol de seguretat contra les violències sexuals en els entorns d'oci municipals, per tal de treballar per uns espais segurs, lliures de violències sexuals, vinculat al protocol municipal contra les violències sexuals. Formació als professionals municipals sobre què són les violències masclistes, facilitar eines per a la detecció, prevenció davant de qualsevol forma de violència masclista.
Conjuntament amb Vic Comerç, l'Ajuntament de Vic ha promogut la campanya de l'Institut Català de les Dones perquè durant el confinament les dones en situació de violència masclista comptin amb el suport dels comerços per trucar al 900 900 120 i al 93 702 72 84, dues línies contra les violències masclistes i atenció a les dones.
Treball transversal de totes les àrees de l'ajuntament per a l'elaboració d'actuacions per a sensibilitzar i incloure la perspectiva de gènere i LGTBI en totes les seves actuacions. Aportar el reconeixement a l’aportació de les dones en els diferents àmbits de la vida quotidiana, visualitzar el treball de cures, lluitar contra les desigualtats i discriminacions de les dones i persones LGTBI.
Des de l'oficina d'igualtat de gènere i LGTBI, s’ha facilitat un espai d’assessorament a entitats i empreses que requereixin informació sobre els plans d'igualtat, protocol per a l'abordatge de l'assetjament sexual, per raó de sexe, orientació i/o identitat de gènere.
Creació i desplegament de punts liles diürns i nocturns de proximitat mitjançant la creació d'una borsa de treball i formació de les persones i comerços de la ciutat per donar assistència als punts liles de la ciutat o comptar amb entitats especialitzades de la comarca per a la seva tasca.
90%
Accions de transparència i rendiment de comptes (2)
2023
Presentació pública de les ordenances fiscals i del pressupost municipal per a l'exercici següent, de manera que la ciutadania tingui accés a la gestió dels diners públics per part de l'equip de govern.
La memòria anual d'actuacions és un document que resumeix les actuacions portades a terme des de les diferents àrees de l'Ajuntament. Recull la informació més rellevant de les polítiques públiques realitzades per donar els serveis a la ciutadania.
100%
Cooperació al desenvolupament (4)
2023Nova incorporació
100%
Compromís de mantenir el 0,7% del pressupost local a la cooperació internacional i el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible es despleguen les accions d'aquest bloc.
La situació de crisi política, econòmica i ambiental en què es troba el món actualment planteja molts reptes globals que des de les administracions locals no es poden deixar de banda. Per això des del Pla de sensibilització i educació per al desenvolupament es vol defensar el dret a una educació transformadora, creant espais on s'hi puguin desenvolupar processos reflexius i dissenyar eines per aprendre a viure en un món divers i complex i en un planeta amb recursos limitats. L'objectiu és introduir aquests projectes educatius als centres de primària i secundària de Vic per orientar i enriquir progressivament la perspectiva de justícia global en el seu contingut curricular.
Al llarg d'aquests darrers anys, l'Ajuntament de Vic ha donat suport a molts projectes de cooperació internacional executats per entitats sense ànim de lucre de la ciutat. Fins ara es feia mitjançant convenis directes amb aquestes entitats, però en aquesta legislatura l'objectiu és regular aquests ajuts creant unes bases reguladores i una convocatòria on les entitats puguin presentar-hi els seus projectes i la validació d'aquests es faci de forma igualitària i transparent, seguint els criteris que marqui el Pla director actual.
Vic té una trajectòria de més de 20 anys en matèria de cooperació internacional i durant els darrers 10 anys ho ha fet planificant aquesta política en diferents Plans directors de cooperació, el Pla 2019-2012, el Pla 2013-2016 i l'actual 2018-2021. Aquesta planificació estratègica ha permès consolidar el compromís i la voluntat política de treballar per la justícia global des de la cooperació descentralitzada. Per això durant aquest mandat s'hauran de definir les noves línies estratègiques i geogràfiques prioritàries de treball durant els propers 4-5 anys.
100%
100%
L'ORGANITZACIÓ
Posar el focus en les persones, millora les organitzacions. Per això el desenvolupament del talent ens permetrà assolir nous reptes que ens planteja la societat i, d'aquesta manera, avançar cap a una administració més intel·ligent, estratègica, col·laborativa, innovadora, rigurosa, connectada, permeable i diversa.
Optimitzar i dimensionar el catàleg de llocs de treball ajustant-se a les necessitats de resposta de l'organització (3)
2020
100%
Aprovar la relació de llocs de treball per objectivar els llocs i ajustar les retribucions als llocs de treball.
El servei d'Administració Digital i Govern Obert es crea com un departament amb caràcter estructural que ha de fer front al repte d'aconseguir una activitat administrativa àgil, moderna i accessible a la ciutadania, que simplifiqui processos i faciliti l'accés als tràmits i gestions.
Després de realitzar un auditoria sobre el grau d'implantació de l'administració electrònica a l'ajuntament s'han detectat una sèrie de mancances i deficiències en l'eina tecnològica que s'utilitza per a la gestió dels expedients administratius i es vol adquirir un nou programa de gestió.
100%
86%
CIUTAT INTEL·LIGENT I SOSTENIBLE
Mitjançant l’adopció de mesures basades en la tecnologia establir les bases per millorar la qualitat de vida de la nostra ciutadania, per tal de fer la nostra ciutat més habitable i sostenible, gràcies a l’aplicació de solucions innovadores per a una gestió més eficient i de qualitat dels serveis.
Incorporació de noves tecnologies en la prestació de serveis (5)
2022
Implementació de sistemes de gestió d'actius i serveis per a assolir una major optimització en el control i la gestió de les instal·lacions i dels serveis a través d'una única plataforma web.
La bústia del ciutadà esdevé un instrument prioritari de la comunicació entre la ciutadania i l'administració, per això se'n optimitzarà el seu funcionament, modernitzant-la i fent-la més àgil i de fàcil accés.
Implantar millores en el control dels usuaris, en el registres d’entrades i en la consulta de les dades per part d’aquests mateixos usuaris a efectes de facilitar-los informació i permetre bonificacions a aquells usuaris que més utilitzen la deixalleria.
Identificar els contenidors d'orgànica comercial que permeti fer lectures de buidatge, seguiment de la qualitat dels residus recollits i entrar en el moment les incidències detectades facilitant la seva resolució i seguiment posterior.
Sentilo és una plataforma de sensors i actuadors de codi obert creada per a gestionar una ciutat intel·ligent (Smart City en anglès) o una xarxa d’Internet de les Coses (IoT) a través de l’explotació de la informació que capten els sensors desplegats per tota la ciutat: és a dir, mitjançant l’explotació de la informació que genera la ciutat.
25%
Iniciar la disposició d'ERP (Enterprise Resource Project) (1)
2023Nova incorporació
100%
Planificar les integracions, prioritzar-les, descartar programes, canviar tecnologia i incorporar-ne.
Aquesta actuació ha de permetre detectar la totalitat de les eines utilitzades per part dels equips tècnics i administratius de l'Ajuntament de Vic en la seva gestió diària i també com aquestes impacten en el model d'Administració Digital que es vol implantar.