Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

dijous 28 de novembre 2019

S'inaugura una nova ruta històrica a la zona del Nen

La ruta pels sis barris del sud de Vic és una iniciativa sorgida dels pressupostos participatius del 2018 i se centra en la història contemporània.

Dissabte passat es va inaugurar la ruta històrica de la zona del Nen, una proposta que va néixer en el marc dels pressupostos participatius de l'any 2018, i en els quals la ciutadania va escollir recuperar el patrimoni històric i cultural dels sis barris que la conformen: el barri d’Osona, la Calla, l’Estadi, l’Horta Vermella, Santa Anna i la Serra-de-senferm.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va afirmar que des de l'equip de govern “som sensibles a les demandes de la ciutadania i valorem molt especialment les aportacions que ens arriben de la ciutadania a través d'eines tan rellevants com els pressupostos participatius”. Erra va afegir que “la nova ruta del Nen és un pas endavant per singularitzar la riquesa dels barris, que també conformen la història de Vic”, d’una zona amb “un elevat sentiment de pertinença i voluntat de fer-se visibles”.

Una proposta sorgida dels pressupostos participatius

El regidor de Participació i Barris, Josep-Ramon Soldevila, va detallar que la ruta històrica de la zona del Nen  va sorgir dels pressupostos participatius de l'any 2018: “Des de l’Ajuntament creiem molt en la participació ciutadana i l'impulsem en qualsevol dels projectes que siguin perceptius de ser consultats, de forma transversal entre diferents àrees o regidories”. Soldevila va reiterar també que “la nova ruta és fruit del treball col·lectiu de les associacions de veïns d’aquesta zona però en el fons és també un projecte de ciutat”.

Des de l'associació de veïns de l'Horta Vermella, Joan Pujols va destacar la importància de processos com els pressupostos participatius “per fer una reflexió conjunta sobre les necessitats que tenim com a barris”, i va celebrar que “finalment es puguin portar a terme cinc dels projectes que van ser presentats a votació”. Finalment, Pujols va proposar que part dels grans esdeveniments de ciutat puguin ser traslladats als barris del sud de la ciutat.

Una ruta moderna divisible en itineraris temàtics

La regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, va explicar que la nova ruta, que s'incorpora a les rutes històriques de la ciutat, es pot desgranar en quatre rutes més reduïdes al voltant de quatre eixos temàtics: habitatge, urbanisme i arquitectura; escultures, esglésies i monuments; educació, esport i lleure, i masies i molins. “Els barris del sud estan també plens d'història, i pensem que poden despertar l'interès dels propis habitants de la ciutat, escoles i també turistes”, va recalcar Roura.

L'historiador i professor de la Universitat de Vic-Central de Catalunya i un dels creadors de la ruta, Josep Casanovas, va reivindicar el paper de la història local i l'excepcionalitat de la nova ruta: “És molt interessant que els veïns i veïnes d’una zona escullin en un procés d’aquestes característiques recuperar la història de la seva zona”.  “Continuem la història de la ciutat que va escriure Eduard Junyent, i ho fem en un format novedós, a través de plaques amb codi QR, i arxius pdf descarregables per ampliar la informació”, va concloure.

Es pot trobar més informació de la ruta històrica del Nen en aquest enllaç.