Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

divendres 29 de novembre 2019

Les segones jornades de portes obertes als centres de culte de Vic mostren la diversitat religiosa present a la ciutat

Aquesta edició s’ha desplegat en dos caps de setmana i ha comptat amb la participació d’una quinzena de comunitats i entitats religioses.

Vic ha tornat a oferir una jornada de portes obertes als centres de culte que acull. Enguany s’ha desplegat en dos caps de setmana i hi han participat una vintena de comunitats i entitats religioses. De nou, la població de Vic i comarca ha tingut la oportunitat d’entrar a alguns centres de culte de tradicions ben diverses i conèixer de prop la diversitat religiosa present a la ciutat.

Enguany s’ha desenvolupat en dos caps de setmana i hi ha participat una quinzena de comunitats i entitats religioses. Les persones que van assistir a les jornades van poder endinsar-se una mica més en la realitat de la ciutat, que és molt diversa, i aprendre de les persones que en formen part. Les diferents entitats participants van oferir visites guiades, conferències, tastets de música i dansa, entre d’altres.

A la segona edició de portes obertes als centres de culte de Vic hi van assistir prop de quatre-centes persones i hi van participar les entitats i confessions religioses següents: African Muslim Cultural, Centre Cultural Islàmic, Comunitat Musulmana de Vic, Consejo de los Cristianos de Ghana, Església Adventista de Vic, Església Bethel, Església Catòlica, Església Evangèlica Xinesa, Gurudwara Guru Teg Bahadur Sahib, Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días, Iglesia Pentecostal Unida en Europa, Misión Evangélica Internacional ‘Un nuevo día’ i Testimonis de Jehovà.

Per a l’ocasió, l’Ajuntament de Vic va preparar un programa detallat amb el mapa de la ciutat per a poder localitzar les comunitats i entitats religioses participants, i va reimprimir el llibret informatiu ‘Confessions religioses a la ciutat de Vic’ que recull les principals característiques de les vuit confessions religioses presents a la ciutat, elaborat amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. La idea és que aquest llibret es vagi actualitzant i es pugui trobar en punts d’interès com l’Oficina de Turisme de la ciutat, de manera que qualsevol persona que ho desitgi es pugui desplaçar i adreçar als centres de culte.

Acte inaugural: el marc teòric de la jornada

El tret de sortida de l’esdeveniment va tenir lloc el passat dimarts, 12 de novembre, amb un acte inaugural que va comptar amb la presència del regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila, la consultora de comunicació i activista, Míriam Hatibi, i el professor de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) i de la Universitat Ramon Llull, i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya, Francesc-Xavier Marín. Marín va pronunciar una conferència entorn l’acolliment com a valor humà i social que, sovint, es concreta en la hospitalitat que comparteixen totes les tradicions religioses. Les intervencions de Hatibi i Marín van emmarcar les jornades de portes obertes als centres de culte, ja que van posar en valor la importància d’aquest tipus d’activitats com a instrument per a una millor convivència i cohesió social a la ciutat.

XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya: participació de Vic per segon any consecutiu

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya és un esdeveniment cinematogràfic anual que es desenvolupa del 15 al 30 de novembre i que posa en valor la presència de l’espiritualitat en la cultura audiovisual, fa visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals, i contribueix a afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social.  Enguany s’ha presentat un cartell de 24 pel·lícules i 76 projeccions amb cinefòrum en 45 sales repartides per disset ciutats d'arreu de Catalunya. Vic hi ha participat per segon any consecutiu amb la col·laboració de l’entitat Cineclub Vic i ha projectat dues pel·lícules: L’estudiant i Una bossa de bales, al Cinema Vigatà i al Casino de Vic, respectivament.

Acte interreligiós: una pregària multiconfessional a L’Orfeó que ja és un referent

El divendres, 22 de novembre, es va celebrar un acte interreligiós a L’Orfeó que va aplegar un centenar de persones i en el qual hi van intervenir vuit tradicions religioses presents a la ciutat: budista, catòlica, ecumènica, mormona, musulmana, sikh, ecumènica i la tradició dels pobles ancestrals i de la mare terra. Els assistents es van disposar asseguts en cadires en una doble rotllana i al centre, s’hi van col·locar alguns elements decoratius com espelmes, flors i aigua, que simbolitzaven allò que les religions tenen en comú. Cadascuna de les comunitats va oferir una breu pregària o una lectura d’un text de la seva confessió. Totes les intervencions versaven entorn valors com la comunitat, la convivència i la pau, elements universals de la fe religiosa, i van anar acompanyades de vàries peces musicals interpretades per alguns dels assistents.

La jornada de portes obertes als centres de culte: un esdeveniment amb continuïtat

Es preveu que aquestes jornades tinguin un caràcter biennal i que es vagin alternant amb activitats de sensibilització i de difusió de la diversitat religiosa en el marc del programa ‘Confessions religioses en diàleg’.

Aquesta activitat pertany a una estratègia en matèria de diversitat religiosa, ja que “l’increment de qüestions a treballar en l’entorn de la diversitat religiosa fan palesa la necessitat d’abordar-les per tal de fomentar el reconeixement de totes les creences religioses, el respecte i el coneixement mutu i garantir la cohesió social”, tal com afirma el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila. Aquesta estratègia es concreta en l’atenció, l’assessorament i la orientació de les entitats religioses de la ciutat, la sensibilització de la ciutadania en relació a la diversitat religiosa de la ciutat, el vincle i el treball comunitari amb les comunitats religioses de Vic, i la coordinació i formació entorn la diversitat religiosa.

Des de l’inici de l’any 2019 l’àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic ha comptabilitzat una vintena d’assessoraments a entitats religioses de la ciutat. Enguany, també, ha estat la primera vegada que les entitats religioses han tingut la possibilitat de participar a la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic. Totes aquestes actuacions tenen com a objectiu promoure un espai de trobada i de diàleg entre les comunitats religioses i acostar a la ciutadania la diversitat religiosa de la ciutat i del país.