EIX 5: CIUTAT SALUDABLEVic ha de seguir sent una ciutat per gaudir i passejar, on es fomentin les activitats saludables i les relacions socials. En definitiva, una ciutat on tothom s'hi senti a gust i on s'hi visqui feliç.https://pam.vic.cat/pla-dactuacio-municipal/ciutat-saludablehttps://pam.vic.cat/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
Vic ha de seguir sent una ciutat per gaudir i passejar, on es fomentin les activitats saludables i les relacions socials. En definitiva, una ciutat on tothom s'hi senti a gust i on s'hi visqui feliç.
67%
INCENTIUS ECONÒMICS
Promoure diferents beneficis fiscals i mesures d'estímul per tal de facilitar el desenvolupament de les polítiques públiques i afavorir-ne el seu assoliment.
Incentius fiscals per a l'ús de vehicles elèctrics (1)
2020
Bonificacions per a les noves construccions i rehabilitacions que incorporin principis d'edificació sostenible per impulsar i afavorir la transició energètica (0)
2021
0%
Bonificacions en les tarifes del servei de bus per a col·lectius amb necessitats especials (1)
2020
Treballar per desplegar una política cultural de proximitat que garanteixi l’accessibilitat de les cultura a tota la ciutadania i fent d’aquesta, una eina de creixement i desenvolupament de la capacitat crítica, on incidirem en la recuperació i conservació del patrimoni cultural i el coneixement de la cultura popular i tradicional com a eina d'identitat col·lectiva a través d'espais per a la reflexió conjunta i compartida.
Recepta Cultura en col·laboració amb el Consorci Hospitalari i els centres ambulatoris de salut (2)
2019
Existeix el conveni amb la UVIC per portar a terme el programa "Cultura i Alzheimer".
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
54%
MOBILITAT SEGURA, SOSTENIBLE I SALUDABLE
Vic aposta per una ciutat més sostenible i pacificada. Tots les persones som vianants en un moment o altre del dia, fins i tot quan sortim de casa i anem a buscar el transport públic o el vehicle que tenim estacionat. És per això que la planificació d’una bona xarxa de vianants és essencial per tal d’incentivar a la població a caminar més per a desplaçar-se per Vic, ja sigui per a fer les gestions del dia a dia com per a l’oci. Es fomenta una mobilitat interna a la ciutat amb més desplaçaments a peu i amb bicicleta.
Definir l'estratègia per a la mobilitat a la ciutat (2)
2021
Redacció i aprovació del Pla de Mobilitat urbana Sostenible de Vic per tal de diagnosticar i caracteritzar la mobilitat a la ciutat dels diferents modes de transport i elaborar un pla d'actuació pels 6 anys vinents que permetin seguir millorant la mobilitat en tots els modes de transport de la ciutat i seguir avançant cap a una mobilitat més segura, sostenible i saludable.
Redacció del Pla local de seguretat viària de Vic 2020-2023 per tal de diagnosticar la seguretat viària a la ciutat i establir els nous objectius de millora de la seguretat viària pel període de vigència del Pla.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Millora del servei públic de transport urbà (2)
2021
29%
Desenvolupar diferents estudis i actuacions per tal de millorar el servei públic de transport urbà de la ciutat per fer-lo més competitiu, de manera que permeti augmentar els usuaris diaris del servei i alhora fer-lo més segur i sostenible.
Redefinir el model del bus urbà actual per tal que sigui més atractiu per a tota la població i així incrementar-ne l'ús, fent reduir els desplaçaments motoritzats privats.
Realització del pla de coordinació del bus urbà amb la Generalitat de Catalunya per tal de poder prestar un servei de bus urbà que no estigui vinculat amb la concessió actual.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
25%
Millora d'infraestructures per a la bicicleta (8)
2021
Creació d'una nova illa de vianants anomenada "El Portalet" a la Rambla del Bisbat, Rambla dels Montcada, c. de les Adoberies i carrer dels Aluders i la posterior reurbanització de la Rambla del Bisbat i dels Montcada per a construir una plataforma única a tot aquest eix.
Es preveu l'establiment d'una xarxa ciclable contínua a la Rambla del Passeig, a la Rambla del Carme i a la Rambla Davallades, mitjançant l'ús compartit de la calçada amb la resta de vehicles quan es circula en el mateix sentit que els vehicles motoritzats, i l'establiment d'un carril bici per a garantir la circulació en el sentit contrari a l'habitual. Aquesta millora permetrà garantir la circulació en bicicleta en ambdues direccions de circulació a tota l'anella interna de circumval·lació de la ciutat i enllaçar-la amb la xarxa existent que connecta a aquesta anella.
Es preveu l'establiment d'una xarxa ciclable contínua, des de la plaça del Mil·lenari fins al carrer del Mas d'Osona, discorrent per la mateixa plaça, c. de la Sagrada Família i av. d'Olímpia. Aquest nou eix ciclable, millorarà les condicions de ciclabilitat d'aquest eix i permetrà enllaçar, en condicions de seguretat la zona esportiva de la ciutat, els centres educatius ubicats a aquest eix, l'estació d'autobusos i permetrà una connexió contínua amb l'eix ciclable de la Ronda de Francesc Camprodon i av. de Sant Bernat Calbó, ampliant així la connexió als equipaments educatius i sanitaris que hi ha en aquest eix.
Es preveu l'establiment d'una xarxa ciclable segregada i contínua a la Ronda de Francesc Camprodon i a l'A v. de Sant Bernat Calbó. L'objectiu és crear una xarxa segura, contínua i accessible que permeti els desplaçaments en ambdós sentits de circulació.
Habilitar un carril bici per enllaçar la plaça Mialet i el parc Santa Anna i així anar millorant la xarxa i acabar enllaçant el sud de la ciutat amb el centre. També es millora l'accessibilitat per a vianants.
Es preveu l'establiment d'un carril bici en sentit ascendent al carrer del Mas d'Osona i la pacificació de tot l'eix per tal de permetre una accessibilitat segura i continua en bicicleta a la zona esportiva de la ciutat, així com a la zona comercial i industrial contínua i la connexió amb intermunicipal amb Gurb.
Campanyes destinades a la ciutadania en general per a promocionar la mobilitat activa en els desplaçaments habituals del dia a dia.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
50%
Projecte de construcció d'una nova estació de busos intermodal al sud de la ciutat per a facilitar connexió i desplaçaments a Barcelona (3)
2022
8%
Projecte per a construir una nova estació de bus al sud de la ciutat. Aquesta estació millorarà l'accés del servei de bus interurbà als barris ubicats al sud de la ciutat i alhora millorarà les condicions d'intercanvi modal dels usuaris de la ciutat o provinents d'altres municipis que han d'accedir al transport públic interurbà des de les estacions de Vic.
Redacció del projecte i estudi de mobilitat generada.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
0%
78%
MESURES DE MILLORA AMBIENTAL
Vic és una ciutat compromesa amb la sostenibilitat i així es demostra amb l’aposta de polítiques en relació a l’ordenació de l’espai, la mobilitat, la qualitat paisatgística, ambiental, espacial i funcional de l'espai públic. També amb l’ús racional del recursos i la implantació de l’economia verda. Vic camina cap a una ciutat més sostenible i més saludable tant per a qui la visita com per a qui hi viu.
Incorporació de dos busos híbrids al servei (2)
2019
62%
Adquisició de 2 busos híbrids a la flota de busos urbans de Vic
Per a fomentar l'ús dels vehicles elèctrics com a una de les mesures que es poden portar a terme des de l'àmbit local per millorar la qualitat de l'aire.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
75%
Taula climàtica amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per a la disminució de la contaminació (1)
2019
Es crea aquest ens amb l'objectiu de consensuar i impulsar mesures concretes per millorar l'aire de la Plana de Vic. Aquesta taula està integrada per més de 20 municipis.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Implementació del Pla Local de Prevenció de Residus Municipals (3)
2020
82%
Implantació de les mesures establertes Pla Local de Prevenció de Residus Municipals de Vic encaminades a preservar i mantenir el valor dels materials el major temps possible a la vegada per a reduir el consum excessiu de recursos primaris i minimitzar la generació de residus, suposa una aproximació del municipi cap a estratègies basades en l’economia circular.
Treballar conjuntament amb els diferents actors implicats per influir sobre el comportament i actituds en la prevenció dels residus, a través de les quals pot incidir en els canvis d’hàbits i conductes de la ciutadania en pro de la prevenció.
Seguint les línies estratègiques del Pla d’Acció Ambiental, del Pla Local de Prevenció i per avançar cap a Residu Zero es porta a terme una prova pilot de compostatge comunitari conjuntament amb la Universitat de Vic al barri de Sant Llàtzer i de Quatre Estacions.
Amb l’objectiu de modificar els hàbits i actituds de la ciutadania i sensibilitzar el sector de la restauració, es treballa en un projecte dirigit a minimitzar la quantitat de menjar sobrer procedent de les restes de les racions servides a taula. En aquest sentit, professionals de la restauració esdevindran agents motivadors de canvi, ja que per defecte posaran a disposició del client aquell menjar que no s’hagin pogut acabar. En qualsevol cas, serà el client qui acceptarà o declinarà l’oferiment.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
80%
Millorar la mobilitat i la qualitat de l'aire (3)
2021
Augmentar la informació disponible de la qualitat de l'aire a la ciutat i realitzar estudis puntuals de contaminants concrets a diferents punts de la ciutat.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Assolir els objectius de la transició energètica (2)
2020
18%
L'Ajuntament de Vic té la voluntat d'avançar cap a l'establiment de polítiques eficaces per lluitar contra el canvi climàtic i es compromet a elaborar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) en un termini màxim de dos anys des de la data d’Adhesió al Pacte. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin des de l’Oficina del Pacte dels Alcaldes.
L’Ajuntament de Vic dona suport a la gestió energètica local apostant per les instal·lacions solars fotovoltaiques amb règim d’autoconsum com a mesura d’estalvi i eficiència energètica per equipaments municipals com aposta per a un canvi de model energètic que defensi l’autosuficiència energètica i la generació distribuïda d’energia.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
35%
Definició del nou model de recollida de residus a la ciutat (3)
2021Nova incorporació
La modificació de l’àrea de contenidors de la plaça de la Pietat es deu a la remodelació integral que s’està fent de l’Illa de la Pietat, que passarà a convertir-se en un nou pol d’atracció turística de la ciutat i amb la voluntat de condicionar i millorar la zona, fer-la atractiva als visitants, i reduir l’impacte visual dels contenidors, s’ha optat per aquest nou sistema de recollida d’escombraries mòbil.
L’esport ofereix igualtat d’oportunitats, sense exclusions per capacitat ni gènere, per això cal garantir la pràctica esportiva i l’adequació de les instal·lacions per fer-ho. Fomentar la pràctica i activitat esportiva com a factor de cohesió social i hàbits saludables.
Millores en els equipaments esportius de la ciutat (3)
2021
Millorar l'accés dels ciutadans per arribar a la zona esportiva des de la ciutat amb transport sostenible (bicicleta, a peu...) i, al mateix temps, incorporar-ne per facilitar la via d'accés. - Accés des de la UVic-UCC al Pavelló del Castell d'en Planes. - Eliminar l'arbrat que delimita espais de dins la zona esportiva. - Accés des de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra al Pavelló del Castell d'en Planes.
El camp de futbol municipal es va construir el 1.986, amb el pas del temps les instal·lacions necessiten millores i calen adaptacions a les noves realitats esportives. És per això que s'està treballant en la construcció d'un nou camp de futbol de gespa artificial, en la millora en la impermeabilització dels vestidors actuals i en la nova gestió en el funcionament diari.
Projecte d'ampliació del circuit del motor municipal actual per millorar les instal·lacions i engrandir el traçat de cursa.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
30%
Model esportiu: VICACTIVA'T (5)
2021
88%
Model esportiu de ciutat: activa i esportiva, oberta i connectada a la qualitat de vida, que educa a través de l'esport i l'activitat física, crea ocupació de qualitat en l'àmbit esportiu i obté èxits esportius d'una manera sostenible.
Potenciar una manera més eficient de treball en xarxa entre els diferents agents vinculats al món de l'esport. Reactivant la Taula d'Activitat Física i Esport i creant un nou espai de treball -coworking esportiu- pels agents del món de l'esport.
Actualització de l'actual sistema de subvencions i alinear-lo al model esportiu de ciutat - Vicactiva't. Es busca passar d'un valoració més quantitativa, com la que hi havia fins ara, a una de més qualitativa.
Model de formació multiesportiu en col·laboració amb les entitats esportives i els centres educatius de la ciutat, utilitzant l'esport com a element educatiu i lúdic d'acompanyament integral dels infants i joves de la ciutat.
Acció que s'engloba en el Projecte de Recepta Salut. Promoure activitats i accions amb la voluntat d'incrementar el percentatge de persones que fan activitat física de manera regular amb la finalitat de generar qualitat de vida i salut a la ciutat.
80%
Acollir el centre de tecnificació esportiva de la Catalunya Central (3)
2022
60%
Fer que Vic sigui un espai esportiu de referència per la Catalunya Central en el concepte de rendiment de diferents modalitats esportives.
Convertir Vic en seu d'esdeveniments esportiu de referència a nivell nacional i internacional. Donar impuls a organitzar esdeveniments o competicions esportives d'àmbit internacional en les que hi participin esportistes del territori. Entre altres, treballem pel Campionat del Món de Trial - UCI i posicionar la cursa de BTT 'Els 3 Turons' dins del calendari de la Federació Catalana de Ciclisme.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
75%
Nous equipaments i espais esportius a la ciutat (4)
2023
Un Pump Track és un espai esportiu en forma de circuit pel qual es pot recórrer amb monopatí, bicicleta o patinet sense la necessitat de generar impuls. Es vol construir un espai asfaltat de 1.200 metres quadrats.
Nou espai amb una superfície aproximada de 3000 m2 amb diferents zones i nivells per a la pràctica esportiva de la bici trial, al costat de la zona actual de Trial al Mas d'en Bigues.
Millora i condicionament de l'espai poliesportiu existent amb una pista poliesportiva de 40x20m i dues cistelles (1 de bàsquet i 1 de mini-bàsquet) per jugar-hi 3x3.
Execució de l'obra de la 1a fase de la remodelació del skateparc. Un equipament esportiu i lúdic situat al Parc Xavier Roca i Viñas que vol fomentar l’esport, l’activitat física i la vida saludable entre el jovent de la ciutat.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
50%
VERD I SALUT
El verd urbà proporciona diverses funcionalitats ecològiques i socioculturals que engloben des de la regulació de la temperatura, la humitat, la radiació solar, la fixació del carboni atmosfèric, l’absorció de contaminants o l’esmorteïment acústic i, al mateix temps, proporcionen benestar físic i emocional per a la ciutadania a més d’aliment, cria i refugi per a determinades espècies de fauna.
Millora de l'Anella Verda (5)
2022Reorientació
65%
L’Anella Verda de Vic és un circuit natural al voltant de la ciutat, articulat per un grup d’enclavaments d’alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, i que permet valorar ambientalment i sòcioculturalment la perifèria de la ciutat i gaudir del terme municipal. El procés de creixement de la ciutat ha produït diverses discontinuïtats i per aquest motiu es preveuen tot d’actuacions necessàries per a la compleció de l’anella verda, resolent les discontinuïtats existents.
Aquest projecte té com a objectiu la recuperació de les zones de ribera del riu Gurri a la zona de les Casasses. Restauració de la vegetació de ribera, actualment inexistent o bé molt malmesa a la major part de les riberes del Gurri i la instal·lació d’elements necessaris per a que la població pugui gaudir de l’espai.
Connexió de les zones verdes i humides a través del riu com espais lúdics, esportius i d'aprenentatge (0)
2022
0%
Desplegament del Pla Director del Verd Urbà (3)
2023
83%
El Pla permet conèixer l’estat i les possibilitats dels espais verds existents i la idoneïtat de les espècies segons el model de verd urbà del municipi, alhora que n’estructura la gestió perquè aquesta sigui més eficient. El treball inclou un inventari i diagnosi dels espais verds i de l’arbrat viari així com propostes de gestió i manteniment per la millora de l’estat de la vegetació i dels espais.
Donar a conèixer una eina de planificació actualitzada que orienti les decisions presents, futures i que serveixi de marc referent en la planificació, la gestió i manteniment dels espais verds urbans del municipi.
S'ha creat la TAULA d'EXPERTS EN VERD URBÀ i BIODIVERSITAT, com un òrgan consultiu format per una quinzena de membres, professionals tots ells, coneixedors de la realitat del verd i l'entorn de Vic, que de forma voluntària puguin debatre alternatives d'actuacions concretes, fer seguiment del Pla Director, assessorar a l'Ajuntament en temes relacionats i fer pedagogia a la ciutadania, entre d'altres.
Millorar la capacitat, però alhora reduir les pertorbacions que es podien ocasionar per la fauna de la bassa per simple fet d'acostar-hi, ja que l'emplaçament de l'anterior aguait no estava ben resolt.
L'actuació s'emmarca en el projecte europeu Life Alnus, centrat en millorar la conservació de les vernedes mediterrànies. L’objectiu és invertir la regressió i la degradació d’aquest hàbitat de ribera a Catalunya a través d’accions que es puguin transferir a la resta de les conques catalanes i a escala mediterrània. Recuperació d'un tram de verneda, hàbitat propi de les riberes del Gurri mitjançant plantacions i tractament silvícola.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
0%
79%
PACIFICACIÓ I ACCESSIBILITAT PER UNA CIUTAT PER ALS VIANANTS
Es prioritza el vianant a través de la millora de l’espai públic i la millora de l'accessibilitat, la creació de noves zones de pacificació del trànsit perquè l’espai públic esdevingui un espai de relació, on poder gaudir del patrimoni, de l’oci i per això s’aposta per a les zones de velocitat restringida a 30 km/h. Es treballa per disposar d’entorns més segurs i amb calçades on els vehicles i les bicicletes coexisteixin, i amb voreres amples i segures i illes de vianants, lliures de cotxes.
Redacció del Pla Especial del Puig dels Jueus (1)
2023
Creació d'una nova illa de vianants, anomenada "El Portalet" en la que hi formen part la rambla del Bisbat, la rambla dels Montcada, el carrer de les Adoberies i el carrer dels Aluders. La regulació de l'accés en vehicle privat motoritzat es farà mitjançant càmeres, deixant circular aquells que s'hagin autoritzat prèviament. La creació d'aquesta nova illa de vianants permetrà crear un eix pacificat per a potenciar els desplaçaments a peu i bicicleta principalment, creant un itinerari que uneixi la zona de la rambla del Passeig amb la nova biblioteca, passant per les muralles, les adoberies i el riu.
La limitació de la velocitat a dins els nuclis urbans permet reduir el risc d'accidentalitat, la lesivitat dels implicats en accidents i els nivells de contaminació atmosfèrica, ja sigui per a sorolls com per a l'emissió de gasos contaminants. Per a pacificar la ciutat i millorar així la qualitat de vida dels ciutadans es preveu reduir la velocitat a la majoria de vials de la ciutat a 30 km/h, avançant-nos així al canvi normatiu del reglament general de circulació previst des de fa anys.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
62%
PROMOURE EL BENESTAR I LA SALUT DE LES PERSONES
Promoure el benestar i la salut de les persones.
Promoure el benestar i la salut de les persones (7)
2019
Els serveis d'Intervenció Especialitzada, són serveis que ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec i potenciar els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació. El nostres servei d'intervenció és el SIE - Manresa Catalunya Central. La creació del SIE a Manresa l'ha fet més pròxim a la ciutat, i comarca. Un recurs a tenir en compte en la derivació de les dones que han patit o estan patint una situació de violència masclista per continuar el seu procés de recuperació.
Actuacions i promoció dels hàbits saludables de la ciutat a través de campanyes concretes per tal de sensibilitzar i acompanyar a la ciutadania en un estil de vida més saludable aprofitant tots els elements que ofereix la ciutat. Actuacions per convertir la ciutat en un espai que convidi a incorporar aquests hàbits saludables.
Millora i ampliació de la xarxa de desfibril·ladors de la ciutat per tal d'augmentar el radi de cardioprotecció de la ciutat, així com, realitzar actuacions de formacions per la ciutadania i accions de sensibilització per tal de prevenir a través dels hàbits saludables possibles cardiopaties.
A través de la Taula de Salut Comunitària es porta a terme una coordinació entre l'Ajuntament, els centres sanitaris i entitats de l'àmbit de la salut. Els objectius són la millora de la coordinació, l'establiment de sinèrgies i la detecció de noves necessitats per a la millora de les polítiques públiques a desenvolupar.
Millorar i ampliar els tallers amb temàtiques relacionades amb la salut a la ciutadania jove per promoure els hàbits saludables. Arran dels resultats derivats de la Diagnosi de Salut Comunitària de la ciutat es va determinar la importància de treballar els hàbits saludables dels més joves en el treball de l'alcoholisme i les addiccions, en l'ús responsable dels dispositius tecnològics, en sexualitat o alimentació. Des de la Taula de Salut Comunitària de Vic es fa un treball integral en aquesta franja d'edat en una comissió específica on hi ha representats els agents amb més repercussió en aquest col·lectiu.
Treball transversal de totes les àrees de l'Ajuntament per a l'elaboració d'actuacions per a sensibilitzar a la ciutadania a favor dels hàbits saludables en totes les seves actuacions. Un treball de col·laboració en accions concretes però també d'assessorament per tal d'incloure la salut i els hàbits saludables en les actuacions habituals de la seva àrea. Coordinació d'accions transversals en matèria de comunicació i sensibilització de la salut com pot ser el programa "Entorns sense fum".
La Salut de les persones és un element transversal que es valora a la majoria d'accions i intervencions de l'Ajuntament. Per la governança en matèria de Salut a Vic, és important conèixer la situació de la salut de les persones de la nostra ciutat i quins són aquells elements que la determinen o l'afecten. Aquesta informació ens permetrà poder ser més assertius i efectius en les polítiques públiques, ja que la Salut de les persones és un element transversal que es valora a la majoria d'accions i intervencions de l'Ajuntament.