EIX 4: CIUTAT PER A LES PERSONESEs treballarà per fer de Vic una ciutat a la mesura humana, un model de ciutat pensat per a la persona i amb la voluntat de ser impulsora i referent en el país.https://pam.vic.cat/pla-dactuacio-municipal/ciutat-per-a-les-personeshttps://pam.vic.cat/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
Es treballarà per fer de Vic una ciutat a la mesura humana, un model de ciutat pensat per a la persona i amb la voluntat de ser impulsora i referent en el país.
90%
CURA DELS MÉS GRANS I PERSONES AMB DEPENDÈNCIA
L'allargament de la vida i l'envelliment progressiu de la població són una realitat a Europa i suposaran un dels reptes principals del segle XXI. Es treballa per un envelliment actiu, com a clau per combatre l'aïllament de les persones grans, i fomentar el viure amb sentit, dignitat i suport al final de la Vida. Convertir Vic en una ciutat referent d’atenció a les persones amb major vulnerabilitat. Promoure i compartir l’humanisme, la solidaritat, la compassió i la participació social.
Consolidació del projecte Vic Ciutat Cuidadora (4)
2023
70%
L'objectiu del projecte és millorar les actituds socials i culturals envers una malaltia avançada i el final de la vida. Promoure el suport social i la qualitat de vida a les persones que ho pateixen.
L'objectiu del programa és millorar les actituds socials i culturals envers una malaltia avançada i el final de la vida. Promoure el suport social i la qualitat de vida a els persones que ho pateixen. Per això, es porten a terme activitats culturals, socials i formatives amb la participació de les organitzacions socials. Programa basat en: Activitats de lleure Conferències Formacions Tallers Taules rodones
La ciutat de Vic té l'aposta per aquesta ciutat cuidadora però des de la perpectiva de la integració social i sanitària adreçada a totes les persones amb dependència i d'actualment s'està posant el focus en l'estratègia i el desplegament d'accions per fer front a la discontinuïtat de en l'atenció assistencial a les persones.
L'objectiu del programa és donar suport a persones que com a conseqüència d'una malaltia avançada tenen un pronòstic de vida limitat, especialment en casos de persones que tenen necessitats socials afegides, com per exemple, soledat no desitjada, així com a les seves famílies. Aquest suport el portaran a terme persones voluntàries que han rebut una formació bàsica d'atenció al dol i acompanyament al final de la vida. Un segon objectiu és oferir suport als equips professionals de l'àmbit residencial, que han patit especialment les conseqüències de l'impacte de la pandèmia.
30%
Pla d'enfortiment del voluntariat assistencial per a les persones grans que es troben soles (2)
2020
100%
Pla d'enfortiment del voluntariat assistencial per a les persones grans que es troben soles.
Pla d'enfortiment del voluntariat assistencial per a les persones grans que es troben soles. Aquest ple d'enfortiment s'ha vist reorientat a través d'entitats i està descrit en l'acció de soledat no volguda.
S'ha continuat promovent el registre de voluntariat per a persones disposades a ajudar gent gran o altres col·lectius vulnerables. També han emergit diverses entitats i iniciatives durant la pandèmia per estar en contacte amb residències, convents i centre de dia de gent gran, per tal de detectar diverses necessitats i coordinar la provisió de material sanitari.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
1ª Fase per a la construcció d'una nova residència per a la gent gran (1)
2023Reorientació
100%
Aquest objectiu es reformula atentent a les noves necessitats de la societat i es posa el focus en la redefinició d'un euqipament social que pugui atendre els nous models de cura de llarga durada de persones amb dependència.
La reformulació del Servei d'Atenció Domiciliària inclouria una revisió de les necessitats de les persones depenents i una intervenció a l'usuari basada en la integració del servei sanitari i social.
Aquest programa neix del seguiment telefònic a tots els veïns i veïnes de la ciutat > 65 anys o més per tal de detectar, en aquesta situació de confinament, situacions de solitud, necessitats o mancances bàsiques. Arran d'aquest seguiment ha quedat establert de forma habitual a totes les persones majors de 80 anys se'ls hi fa un seguiment cada 6 mesos. Es programen 50 domicilis mensuals.
Creació d'un menú a baix cost per repartir a domicili durant la crisi sanitària. Aquest menú està adreçat a totes aquelles persones usuàries dels menjadors socials de Càritas i el Tupí, tancats preventivament.
S'ha elaborat un document on s'hi recullen consells per a qui té familiars amb deteriorament cognitiu o demència a casa durant el confinament. També s'ha fet arribar a les persones cuidadores de la ciutat.
Per tal que totes les persones grans que ho necessitin puguin accedir al servei de teleassistència, ampliem els criteris d'accés per sol·licitar teleassistència de tal manera que es pugui demanar a partir dels 65 anys d'edat i no dels 80 com es feia fins al moment. L'objectiu és facilitar que les persones grans puguin seguir vivint al seu domicili, amb seguretat i reduint el risc d'aÏllament .
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
100%
CREIXEMENT DE L'ECONOMIA
Reforçar les potencialitats del territori i ser capaços de generar incentius per promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.
Pla d'actuació per a la preservació de l'entorn rural i harmonització d'usos admisibles per al seu desenvolupament econòmic.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
80%
SUPORT A LA FAMÍLIA I ALS JOVES
Promoure i reforçar una xarxa integrada de recursos i serveis que donin suport a la família, millorant-ne l’acompanyament, la formació i la informació, posant el focus en el suport amb famílies amb necessitats específiques facilitem el benestar i la cohesió. L’acompanyament al jovent, és clau, oferint-los suport i orientació en la seva formació, feina, i en la seva arribada a la ciutat.
Pla d'intensificació de l'acompanyament i suport als joves i famílies (4)
2020
86%
Es preveu dur a terme una oferta d'activitats que treballin per a fomentar l'emancipació i empoderament de les persones joves a través d'una oferta d'oci i lleure educatiu així com facilitar tota la informació i acompanyament, tant a joves com a les seves famílies, per a la construcció dels seu propi itinerari vital.
Va adreçat a joves a partir de 13 anys, per desenvolupar competències en períodes no escolars. Projecte 'COP', un COP de mà al jove i a la ciutat, a través dels valors de Compartir, Organitzar i Participar.
La programació estable que s'ofereix des del Vicjove pot anar adreçada tant als joves com a les seves famílies. S'agruparan les propostes en base a unes temàtiques d'interès com poden ser: cooperació, treball, noves tecnologies, cultura...
S'incorpora una tècnica de cribratge per atendre les persones que venen per primera vegada a serveis socials amb l'objectiu d'atendre-les el mateix dia que venen oferint una primera orientació i assessorament.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
70%
Pla de suport a les persones en situació de vulnerabilitat (2)
2020
Espais i acompanyament als joves en la formació i inserció laboral (GPS) (3)
2022
94%
Els joves en la seva formació post obligatòria, en ocasions necessiten d'un acompanyament. L'administració recorre al creuament de les necessitats del jove, amb el disseny de polítiques formatives i necessitats empresarials amb la voluntat de poder garantir als nostres joves una inserció i formar part d'una ciutadania activa i equilibrada.
Espai de referència per les persones joves que abandonen prematurament el sistema educatiu reglat o bé volen millorar la seva formació i trobar els recursos adients a les seves necessitats per a la inserció laboral. El projecte preveu: Conèixer i centralitzar els programes, propostes i formacions de caràcter socioeducatiu i laboral adreçades a joves que han abandonat prematurament l’educació obligatòria i formal o bé no poden accedir-hi. Treballar en coordinació centres educatius per dur a terme accions per a reduir el fracàs escolar, la desafecció educativa, l’abandonament prematur i l’efecte de les desigualtats socials dins del sistema educatiu. Coordinar-se amb els diferents agents del territori que tenen responsabilitats en l’orientació vital dels joves, ja siguin dins dels centres educatius com en entitats o institucions. Coordinar programes i projectes municipals en matèria d’orientació adreçats a joves.
El servei permetrà dur a terme un seguiment i acompanyar els joves que han abandonat prematurament l'etapa d'escolarització obligatòria, o bé, un cop finalitzada, no han pogut definir un itinerari formatiu adequat a les seves expectatives i necessitats.
Des del projecte es farà un treball previ als centres d'escolaritat obligatòria per poder fer una bona orientació acadèmica als alumnes i així evitar el fracàs escolar post-obligatori.
Data d'inici prevista:
100%
Traçar les línies estratègiques en polítiques de joventut pels propers quatre anys (1)
2021Nova incorporació
90%
Es redactarà un nou Pla Local de Joventut que definirà les polítiques en matèria de joventut dels pròxims quatre anys.
El Pla Local de Joventut és una eina que permet definir les polítiques de joventut municipals i definir les estratègies per poder assolir els objectius que es marca. Té una vigència de 4 anys i s'elabora amb la participació ciutadana i dels i les agents de joventut.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
90%
Intensificació d'actuacions de l'equip de medi obert amb infants, adolescents i joves (2)
2020
88%
En un context social canviant, l’Ajuntament de Vic ja fa temps que aposta per realitzar un treball integral amb els infants, adolescents i joves de la ciutat, a fi d’assentar les bases socials, educatives, formatives i de valors de les noves generacions.
En els darrers anys han emergit noves oportunitats i problemàtiques sorgides d’un ús divers de l’espai públic per part de múltiples perfils, no només dels joves. La densitat de les ciutats i els barris i l'ús amb més intensitat i freqüència de carrers, places i parcs és conseqüència d’una manera diferent de viure el carrer fruit de codis culturals diversos, l’emergència de noves formes de família, la ruptura de vincles afectius, entre d’altres. El març del 2018 es contracten dues dinamitzadores de carrer amb l’objectiu d’engegar un projecte de detecció, informació, vinculació i dinamització a medi obert per a infants, adolescents i joves, a partir dels 10 anys i fins els 30 aproximadament. Aquest equip s'amplia amb un professional més el juliol del 2020 i, actualment, aquestes tres figures que formen l'equip de medi obert de l'Ajuntament de Vic es troben en vies de consolidació. Així, aquest equip té com a objectius: Objectius estratègics: - Analitzar i detectar les necessitats de la infància i de la joventut a l'espai públic. - Intervenir socioeducativament en la comunitat amb la finalitat de reduir els factors de risc d’exclusió dels infants, adolescents i joves, tot potenciant la seva autonomia personal i afavorint la integració activa i positiva en el seu entorn natural. Objectius específics: - Observar i analitzar la realitat dels infants i joves de 8 a 30 anys al carrer de la ciutat de Vic. Identificar perfils. - Informar a aquest d’infants, adolescents i joves dels recursos i activitats de ciutat. - Elaborar projectes d'intervenció a partir de la detecció i diagnosi de necessitats socials a la ciutat. Proposar recursos específics per a col·lectius en risc d’exclusió social. - Acompanyar en el procés de socialització i vinculació amb l’entorn. - Desenvolupar activitats d’habilitats i competències socials que facilitin processos de maduració personal i de responsabilitat social. - Afavorir del coneixement dels recursos de la ciutat - Crear un vincle amb els joves, a fi que el dinamitzador sigui un referent en el seu dia a dia que li aporti models i formes de relació diferents. - Prevenir situacions personals i socials de risc. - Potenciar dinàmiques “normalitzadores” de la ciutat ja existents amb aquest perfil d’infants i joves. - Suport a les accions comunitàries de dinamització que es desenvolupen des de l'Ajuntament de Vic, activitats de carrer i de treball amb la comunitat pels que es necessiti la seva figura. - Prevenir el conflicte entrant en contacte amb els joves que es troben de manera recorrent en punts de la ciutat que poden derivar en conflictes veïnals. - Coordinació amb la resta de professionals i agents socials per dur a terme aquesta tasca de manera eficient, efectiva i coordinada.
Treballar per desplegar una política cultural de proximitat que garanteixi l’accessibilitat de les cultura a tota la ciutadania i fent d’aquesta, una eina de creixement i desenvolupament de la capacitat crítica, on incidirem en la recuperació i conservació del patrimoni cultural i el coneixement de la cultura popular i tradicional com a eina d'identitat col·lectiva a través d'espais per a la reflexió conjunta i compartida.
Adequació i millora del teatre "Espai ETC" (1)
2020
100%
L'espai ETC és un espai que ha superat una multitud d'etapes. Ha passat a funcionar fins i tot com a únic teatre de la ciutat quan l'Atlàntida estava en obres. Ha fet de centre cívic, de centre comunitari amb més activitat social... Com a ETC porta alguns anys funcionant però les deficiències físiques de l'equipament ha obligat a fer una aturada de dos anys per posar-lo a punt. El Pla d'Acció Cultural defineix aquest espai com un punt d'activitat cultural a l'entorn del cinema i el teatre i com a centre de creació.
Accessibilitat (rampa accés i ascensor). Adequació Sala petita de dalt per assajar i actuar. Instal·lació sistema de climatització nou. Inici nova gestió programació i ús ETC. Noves butaques. Nou equipament tècnic de so i de llums. Nova imatge gràfica de l'espai.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Nova Biblioteca Pilarín Bayés per a la ciutat i la comarca (4)
2021
86%
El projecte de la nova biblioteca per a la ciutat i a la comarca introdueix nous elements més enllà dels evidents que amplien en superfície l'espai per a llibres i pels usuaris. Serà un lloc on hi passaran més coses, més activitat social i cultural, en forma d'executar i liderar projectes com un Media Lab, aules de formació, una sala d'actes, zona de residència musical, un bar-restaurant i l'OAC (Oficina d'Atenció Ciutadana).
La construcció arquitectònica avança segons el previst amb un lleu retràs per la pandèmia, però no excessiu, i que representa 4 mesos més tard segons el previst inicial (agost del 21). En paral·lel, s'està en execució dels processos de licitació dels projectes dels audiovisuals i del mobiliari, que son els més importants i destacats per dotar de contingut l'equipament.
Adquisició de mobles i equipament tecnològic de la Biblioteca Pilarín Bayés. L'espai estarà equipat per taules, cadires i variants en forma de sofàs o butaques o coixins, ... prestatgeries i armaris. L'equipament audiovisual és potent degut a que s'equiparà un espai lab apte per a poder assajar o gravar maquetes de diferents grups o col·lectius musicals. També hi haurà un videowall per planta a cada vestíbul informant de tot el que s'hi fa en el centre.
Mecenatge Uvic i Seidor. El finançament extern privat de moment no s'ha completat en res, tot i que s'hi està treballant en poder aconseguir algun tipus de mecenatge cultural. D'altra banda s'ha aconseguit fins a dia d'avui dues subvencions públiques: - 600.000€: concessió de subvencions quadriennals per a obres de construcció o d’adequació de biblioteques públiques de Catalunya (Generalitat de Catalunya). - 50% de la inversió del projecte d'audiovisuals valorat en 331.073€ - dotació de dues persones tècniques (A2) d'innovació digital durant dos anys pel projecte Osona Lab City (Generalitat de Catalunya).
Consolidació com a projecte referent "El so de les cases" que uneix patrimoni i música (3)
2021
100%
Obrir almenys un cop l'any algunes cases públiques i privades per poder veure el seu interès patrimonial, i amenitzar la visita amb concerts breus de vint minuts.
En edicions anteriors s'havien arribat a fer entre 12 i 14 espais visitables com a màxim. Enguany, coincidint amb la 5a edició n'hi haurà 19 de visitables, i per primer cop se surt del centre històric on es concentren la majoria dels espais patrimonials que obriran les seves portes un llarg cap de setmana.
A la cinquena edició es preveuen més passis que en anys anteriors. Un total de 200 sessions que es distribuiran entre divendres tarda, dissabte matí (novetat), dissabte tarda i diumenge matí. Les actuacions nocturnes de divendres i dissabte fins ara havien sigut en un sol espai, i enguany es duplica.
A la cinquena edició del 'so de les cases' s'incrementa fins a 25 els grups o artistes en solitari que hi participaran. Aquesta xifra és superior a la d'anys anteriors.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Programa de residència artística que generi espais de creació artística per fomentar els equipaments culturals (3)
2021
58%
El Pla d'Acció Cultural de Vic (PAC 2018-2025) aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Vic parla que la ciutat està ben proveïda d'espais artístics de formació (EMVIC, EARTVIC, Institut del Teatre, La Farinera, ...), d'espais d'exhibició artística (l'Atlàntida, l'ACVIC, l'ETC, Biblioteca i centres cívics, ....), però la mancança més important es detecta en espais per a la creació artística. En els propers anys cal potenciar molt més aquestes zones de creativitat per equilibrar més aquest triangle màgic del fet cultural a qualsevol lloc: formació-creació-exhibició.
Disseny d'un programa de residència artística perquè companyies, col·lectius o grups artístics de la branca del teatre i de les arts en general puguin realitzar en algun dels espais adaptats del nou ETC. Aquest programa facilitarà l'espai, així com uns horaris de treball i uns mínims serveis generals. A canvi, la companyia resident realitzarà l'estrena del treball a l'ETC com a contraprestació.
Un dels espais que acollirà residències artístiques musicals de manera sistemàtica, complint una demanda ciutadana de Vic, ampliable també al territori de la comarca d'Osona i més enllà, serà l'espai lab de la nova biblioteca Pilarín Bayés. Aquest espai està expressament dissenyat per acollir grups que volen gravar una maqueta o videoclip i treballar sobre un projecte concret.
Xarxa d'espais públics a través de les tarimes (Montseny, Plaça Noguera, Plaça Carbó, Rambla del Passeig) + amfiteatre ACVIC, i capella de St. Jaume, capella de "la Calla" i Església del Remei.
Establiment de punts de llum al carrer per tal de poder fer els caps de setmana concerts amateurs a la via pública, prèvia presentació de sol·licitud. Crear un eix de concentració cultural al costat del riu, on es podrien instal·lar diferents punts de llum i fins i tot alguna pèrgola.
Elaboració d'un pla estratègic (2020-2025) per potenciar els centres cívics com a espais de participació cultural i cohesió social, en interacció amb el conjunt d'agents de l'ecosistema cultural i ciutadà de Vic. Parteix de la demanda que l’Ajuntament de Vic (Àrea de Cultura) va realitzar al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, en el marc del catàleg de serveis 2019 de la Diputació. El CERC adjudica el projecte a l’empresa Trànsit, especialista en gestió cultural, valorat en 12.000€ i finançat íntegrament per la Diputació.
Degut a les restriccions adoptades pel Govern arrel de la pandèmia del coronavirus, els Centres Cívics reformulen tota la programació i ofereixen continguts digitals i un ventall d'activitats a l'aire lliure, adaptades a la normativa vigent en cada moment.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Programació cultural atractiva i diversa en l'àmbit del patrimoni (1)
2020
Fomentar el patrimoni cultural per crear consciència col·lectiva i cohesió social a través del turisme cultural.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
80%
Programació cultural atractiva i diversa en l'àmbit de la lectura i el coneixement (1)
2020
50%
El foment de la lectura agrupa diferents actors i entitats que hi treballen de manera dinàmica al llarg de l'any. També els agents privats com les llibreries de la ciutat. L'impuls que s'hi vol donar en forma d'actes i activitats fa necessària la creació d'una comissió que vetlli per poder fer projectes junts i en xarxa. També la projecció de la nova Biblioteca Pilarín Bayés obliga a que el treball entorn a la lectura, la cultura i el coneixement, prengui més força encara i tingui presència en diferents sectors socials.
Creació d'una escola d'humanitats que gestioni l'oferta formativa existent en història, filosofia, literatura, ciència i altres àrees del coneixement aprofitant les entitats existents (Ateneu, biblioteca, Patronat d'Estudis Osonencs, Fòrum de debats...). Una persona ha articulat tot el sector per saber si pot prosperar i tirar endavant la proposta/projecte.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
50%
Programació cultural atractiva i diversa en l'àmbit de les arts visuals i audiovisuals (2)
2020
Consolidar el caràcter de servei públic transversal dels centres cívics i la seva proximitat a la ciutadania. Inclou, principalment, mesures per millorar la coordinació entre diversos serveis municipals i aquelles que tenen relació amb l'enfortiment de la ciutadania i la cohesió social.
Subratllar la dimensió cultural i artística dels Centres Cívics, aprofundint i desenvolupant els actuals programes de Tallers i Propostes, en sincronia amb els aspectes que preveu el Pla d'Acció Cultural que tenen a veure amb la proximitat i l'estructuració de la xarxa d'agents culturals. Remarcar el rol important dels Centres Cívics en el sistema cultural de Vic.
D'acord al principi de proximitat, l’objectiu és enfortir el model d'unitat territorial per garantir una major presència i atenció a la ciutadania a tots els barris de la ciutat i punts del municipi, reforçant la vessant preventiva i enriquint la xarxa relacional comunitària amb les entitats locals, el comerç i els equipaments i serveis de proximitat. La coresponsabilitat ciutadana amb l’administració seran claus per aconseguir un espai de respecte i convivència.
Prevenció i gestió de conflictes veïnals i comunitaris (2)
2021reorientació
95%
S'acompanya la ciutadania en la resolució i gestió dels conflictes derivats de la convivència i les relacions personals, tant en àmbits privats com en escales de veïns/es, o bé en l’espai públic, a través de la mediació i altres eines de resolució de conflictes.
Suport a través d’eines i actuacions per a la gestió col·lectiva de la comunitat, les relacions de convivència, i la promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica.
Establir conjuntament, cada principi d'any, el pla de treball conjunt entre el regidor de barri i els agents de la policia de proximitat, per està al costat dels veïns, col·laborant per la bona convivència i seguretat de cada barri de la ciutat.
Anualment es planifica la plantilla de proximitat per donar resposta als veïns i veïnes dels barris, establir lligams de convivència i seguretat als barris.
Garantir al carrer les mesures sanitàries establertes a cada moment, seguint els canvis i modificacions marcades pels protocols. També s'ha vetllat als polígons industrials perquè les empreses que han continuat amb l'activitat productiva, prenguessin totes les mesures de seguretat. S'han ampliat els controls rutinaris i s'han distribuït mascaretes en punts estratègics i en hores punta per a qui ho pogués necessitar.
Els agents cívics esdevenen claus per a dur a terme les campanyes de sensibilització. La seva consolidació i presència a la ciutat esdevé necessària i molt enriquidora.
Consolidar la figura dels Agents Cívics amb la ciutadania per a la informació i divulgació de campanyes de conscienciació i sensibilització, de temes transversals com ara la mobilitat sostenible, els animals de companyia, convivència a les escales de veïns, compliment de l'ordenança de civisme, etc.
Campanya de difusió a diferents col·lectius (casals d'avis, escolars, associacions de veïns, entitats culturals....) així com també a comerços (farmàcies, estancs, alimentació, videojocs, grans superfícies...).
L'ús de l'APP fa que calgui estar molt coordinats i així, poder oferir un bon servei i poder atendre totes les entrades i requeriments a la comissaria de la GU de Vic.
Consolidar l'equip humà que configura la patrulla canina (K9) destinada al control del consum i mercat de la droga entre els menors i joves de la ciutat.
La demanda del ciutadà es centra amb el control de locals i comerços on es fan pràctiques poc adequades, per això iniciem la unitat de Policia Administrativa que conjuntament amb les eines de la unitat K9 ajudarà al control de diversos establiments de la ciutat, especialment en horaris de tarda-nit.
Informar sobre l’estat dels cabals dels rius i del volum d’aigua als embassaments i, poder generar avisos de situacions d’inundació potencial a la ciutat.
Projecte d'inclusió a la borsa d'habitatge de finques en situació de reclamació judicial. Incrementar la borsa d'habitatge facilitant l'ús de pisos de grans tenidors i fons d'inversió, actualment buits.
Ens cal tenir el protocol d'actuació davant les ocupacions il·legals d'habitatges, on els cossos de seguretat (MMEE i GU) treballin conjuntament i també els veïns sàpiguen en tot moment com cal actuar per evitar-ho.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
50%
85%
DRET A L'HABITATGE
Facilitar l’accés a l’habitatge als col·lectius més desfavorits i també als joves a través de lloguers assequibles, així com promoure noves formes d’accés a l’habitatge, amb el lloguer cooperatiu com a marc estratègic. Promoure a través d’incentius la rehabilitació d’edificis amb incidència en els barris més degradats.
Intensificació del projecte InVic de rehabilitació per al reflotament d'habitatges buits (1)
2020
100%
Un habitatge buit pot esdevenir un habitatge assequible si trobem mecanismes que ofereixin garanties a la propietat i facilitin la inversió, que és el què es proposa amb el Projecte InVic.
Programa INVIC. Millora de les subvencions, incrementant la partida per afavorir la rehabilitació de pisos vells i, s'afegeix una clàusula contractual en la qual, cada 3 mesos, aproximadament, es visitarà per part d'una arquitecta d'ImpulsVic, els pisos arrendats i es donarà compte a l'arrendador de l'estat dels seu pis, als efectes de crear condicions de gestió del lloguer més atractives per al propietari que facin incrementar el parc de lloguer assequible.
Cada any superem els límits que ens imposa l'Agència de l'habitatge de Catalunya gràcies a la col·laboració de molts propietaris i també a la campanya IN-VIC per posar el pis a la borsa de lloguer assequible. A més dels avantatges que ofereix la borsa, l'Ajuntament de Vic també bonifica als propietaris amb l'impost de l'IBI.
Amb un recurs de la Diputació de Barcelona hem pogut iniciar el Pla Local d'Habitatge de Vic. L'equip redactor és Cel Obert i ja estem en la primera fase del Pla. L’elaboració del pla consta de tres fases: 1. L’estat de l’habitatge al municipi: anàlisi i diagnosi. 2.Pla d’acció: objectius, estratègies i propostes d’actuacions. 3. Tramitació del Pla Local d’Habitatge.
Oferir els habitatges que es captin des de la borsa d'habitatges a col·lectius joves. Preferentment habitatges d'un o dos dormitoris. També, via cooperativa, obrir una promoció a la Serra-de-Senferm de Vic al joves.
És un servei d'informació, assessorament i suport adreçat a persones i famílies que tenen dificultat per fer front al pagament dels préstecs hipotecaris i rendes de lloguer, i poden trobar-se per aquesta causa, en risc de perdre el seu habitatge habitual. Facilitem a totes les parts implicades la comunicació, els recursos i eines necessàries amb l'objectiu de trobar una solució satisfactòria.
Des del servei de mediació s'està donant suport a llogaters i propietaris per arribar a acord tant en el lloguer de pisos com en el de locals comercials.
A nivell comarcal es vol implantar la masoveria urbana. Una eina que milloraria l'accés de certs col·lectius a l'habitatge a canvi de fer obres en pisos que estan en males condicions.
100%
100%
INCENTIUS FISCALS
Reduir la pressió fiscal en relació a l'habitatge (4)
2020Covid-19Nova incorporació
Es permet fer el pagament de l'IBI en tres fraccions en lloc de dues a tothom qui ho demani. El primer termini és al juliol i es pagarà el 25% de l'import total, el segon termini serà al setembre, un altre 25% i l'últim s'executarà al novembre, quan s'efectuarà el cobrament del 50% restant.
Suport en la tramitació dels ajuts econòmics en el lloguer i, en moratòria del pagament de l'habitatge habitual per minimitzar l’impacte econòmic i social de la pandèmia.
Complex sanitari habilitat al pavelló municipal d'esports Castell d'en Planes com a extensió de l'Hospital Universitari de Vic durant la crisi sanitària.
Eixamplar voreres i guanyar, temporalment, tram a la calçada per poder garantir la distància entre les persones, l’aforament màxim permès a dins els comerços i establiments i les cues al carrer allà on les voreres són més estretes.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Adequació dels sistemes de treball i atenció al públic a les dependències municipals (2)
2020Covid-19
100%
Noves maneres d'arribar al ciutadà: activació de "Cita Prèvia".
Els veïns i les veïnes dels barris dels municipis s’organitzen formalment en les associacions de veïns i veïnes (AAVV), que esdevenen espais de convivència i participació. Les finalitats d'aquestes entitats són diverses, de les que en destaquen: - Defensar els interessos generals dels veïns i les veïnes. - Informar els veïns i veïnes sobre totes les qüestions que afectin el seu interès general i donar-los suport. - Fomentar la participació ciutadana dels associats i del conjunt de veïns i veïnes. - Desenvolupar el paper de representant del veïnat davant de les administracions públiques. - Vetllar i exigir a l'Administració l'acompliment dels drets reconeguts a la ciutadania. - Recollir i canalitzar les demandes i reclamacions dels veïns i veïnes.. - Fomentar la solidaritat, la igualtat i la convivència. - Organització activitats socioculturals i participació en els processos informatius i participatius sobre projectes urbanístics i socials impulsats per les administracions públiques. Per la seva representativitat i funcions, l'Ajuntament de Vic vol fomentar-ne el seu enfortiment, consolidació en els casos que pertoqui, així com la creació o impuls en la constitució de noves entitats veïnals als barris on no se'n disposa.
Promoure noves actuacions col·lectives i reforçar les existents per positivar el manteniment dels espais de trobada i de relació als barris amb els seus veïns i veïnes, amb l'objectiu de seguir fomentant la bona convivència i la cohesió social a la ciutat. La implicació del conjunt de veïns i veïnes en les entitats veïnals és clau per afavorir la cohesió social i com a pràctica de ciutadania. Aquest és, de fet, un dels pilars fonamentals de la raó de ser de les associacions de veïns i veïnes i l'Ajuntament de Vic vol donar-los el suport necessari per seguir exercint aquesta funció cabdal a la ciutat.
Col·laborar amb l'Associació de veïns del Pla del Remei a l'hora de dinamitzar la Biblioteca dels Habitatges Montseny, tant des d'un punt de vista lúdic, educatiu com comunitari per als infants del barri fins a 11 anys.
Des de fa uns anys, tots els barris de la ciutat compten amb un regidor/a de barri que exerceix d'enllaç entre les demandes veïnals, majoritàriament canalitzades per les associacions de veïns i veïnes (AAVV), i les actuacions municipals a dur a terme per tal de garantir una correcta política municipal als barris. Es planteja un major acompanyament i incidència dels regidors i regidores dels barris, a més de la incorporació de la figura del regidor del regidor de barris que coordina i vetlla pel bon funcionament de l'equip de regidors de barri.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
83%
Consolidació i foment de la Taula d'entitats de diversitat funcional de Vic (1)
2022
Des del mes de juny de 2018 la ciutat compta amb la Taula d’entitats de diversitat funcional, un espai de trobada entre l’Ajuntament i les entitats sense ànim de lucre que atenen persones amb diversitat funcional per treballar conjuntament per una ciutat més oberta davant la diversitat i que posi al centre el benestar de les persones. La voluntat d’aquesta taula és identificar quins reptes presenta la ciutat en aquest camp i donar-li resposta conjuntament, a través del treball comunitari i en xarxa. En formen part: ADFO (Associació Diversitat Funcional d'Osona), AFMADO (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer d'Osona), AFMMO (Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona), Agrupació de Sords de Vic i Comarca, Areté, Associació de Pares del Crall, Associació TEA-Asperger d’Osona, Organització Nacional de Cecs Espanyols-Agència Administrativa de l'ONCE a Vic, Osonament, Fundació Sant Tomàs, i la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Doctor Trueta. Ara s'engega una nova etapa per donar més relleu a aquest espai participatiu com a espai de coordinació, canalització de demandes, detecció de necessitats i definició conjunta de respostes.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Projecte vertebrador del mosaic cultural i religiós de la societat vigatana (3)
2023
L’Ajuntament de Vic engega l’any 2016 el projecte “Codis culturals” a partir de la demanda clara de diferents centres educatius de Vic de treballar els embats culturals vinculats a l’existència d’una ciutadania cada vegada més diversa quant a origen i creences. Aquesta demanda no és l’única, diferents departaments municipals detecten la necessitat d’abordar aquesta qüestió per tal de donar resposta als diferents repte sen l’àmbit dels serveis socials, sanitari, d’acollida i convivència. És inequívoc que aquest fet universal és una font de riquesa per la ciutat, però alhora genera situacions complexes a l’hora de treballar i intervenir amb les famílies i les persones nouvingudes a la ciutat, així com els vigatans i vigatanes de diferents orígens. L’existència de minories ètniques a la ciutat i la creixent proporció de persones immigrades és un dels reptes als que ha de fer front la ciutat de Vic, com moltes altres ciutat catalanes. La presència de persones de cultures diferents transforma de forma significativa i ràpida la ciutat i l’administració local hem de demostrar una gran agilitat en la nostra capacitat d’adaptació a aquesta realitat canviant. L’objectiu general del projecte, liderat conjuntament per diverses àrees municipals i en col·laboració amb entitats i comunitats de Vic, és detectar reptes prioritaris en el terreny dels codis culturals i emprendre estratègies i accions consensuades per sensibilitzar la població i transformar situacions quotidianes que poden revertir en una millor convivència a la ciutat.
Vic, com la societat catalana, és cada vegada més diversa també des del punt de vista religiós. A dia d’avui, la ciutat compta amb vuit grans confessions religioses amb les que es treballa, colze a colze, per garantir el legítim dret a la llibertat religiosa. L’Ajuntament de Vic, segueix les recomanacions per al respecte a la diversitat de creences en els cementiris de Catalunya emeses per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, que insta a les administracions a que estableixin les mesures oportunes per gestionar aquesta diversitat i donar resposta a les legítimes demandes que formulen els diferents col·lectius, d’acord amb el marc legal vigent i amb l’objectiu de respectar els drets fonamentals de la ciutadania i contribuir a la cohesió social. Un d'aquests drets és, precisament, el d'enterrament segons els preceptes religiosos de la persona difunta i, a la ciutat de Vic, la comunitat musulmana ha traslladat la seva inquietud per a què la manca de tombes per a l'enterrament segons la fe islàmica es resolgui. Els acords de cooperació estatals establerts per la Llei 26/1992 reconeix a les comunitats islàmiques el dret a la reserva de parcel·les per als enterraments islàmics en els cementiris municipals, però el cert és que, a data d’avui, ni una desena de municipis de Catalunya compten amb espais permanents habilitats per a aquesta confessió religiosa. Alhora, els Acords de Cooperació estatals contemplen aquest mateix dret en el cas d'altres confessions religioses. És el cas de l'evangèlica, que no presenta demandes específiques en relació a l'oferta existent al cementiri actual, i la jueva, confessió que, degut a la seva quasi inexistent presència a la ciutat, no està formalment organitzada i no ha traslladat cap demanda en aquest sentit.
Vic, com la resta de Catalunya, és una ciutat d’acollida, integradora i cohesionada, i és per això que també s’ha de poder entendre la diversitat religiosa com una expressió de la riquesa cultural i el pluralisme de la societat vigatana. És per això que els dos grans reptes que cal afrontar des de la gestió pública del fet religiós és la garantia dels drets de llibertat religiosa i el manteniment de la cohesió social. Donar suport a les entitats religioses de la ciutat és necessari per tal de fomentar entre d’altres, el reconeixement de totes les creences religioses, el respecte i el coneixement mutu i garantir la cohesió social. L'estratègia en matèria de diversitat religiosa a la ciutat és àmplia i es concreta en diversos eixos de treball, dels quals en destaca el donar a conèixer les entitats religioses i les seves activitats.
Data d'inici prevista:
–
Data de fi prevista:
100%
Pla de suport i acompanyament a les entitats (1)
2023
La ciutat de Vic compta a dia d’avui amb més de 300 entitats detectades, de les quals prop de 240 estan inscrites formalment al Registre Municipal d’Entitats de Vic. Estem davant d’una ciutat amb un ric teixit associatiu i una forta tradició organitzativa i és que l’associacionisme vigatà juga un paper cabdal en la vida social, esportiva i cultural de Vic i és protagonista d’una part molt important de l’activitat a la ciutat. El Servei de suport a les entitats de Vic es presta formalment des del 2008 des de l’Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, però no té estipulat cap pla que suposi el nivell màxim d’estructuració i organització del servei i estableix les grans prioritats, les estratègies, els objectius generals i les grans previsions a mitjà i llarg termini que es volen assolir. La redacció del pla inclourà l'estratègia de l'Ajuntament de Vic a l'hora d'atendre les demandes, necessitats i inquietuds de les entitats en el marc del Servei de suport a les entitats que, a grans trets, ofereix assessorament i informació en matèria de tràmits administratius, acompanyament en l'elaboració de projectes i activitats, suport en la sol·licitud i justificació de subvencions, a l’hora d’organitzar activitats, informació d’espais, cessió de material municipal, formació d'interès per a l'associacionisme, crides de voluntariat, etc. I, per tant, es vol dotar al teixit associatiu vigatà de les eines, els mecanismes i els recursos necessaris perquè puguin fer la seva tasca d’una manera autònoma i independent.