EIX 3: CIUTAT DEL CONEIXEMENT I PROGRÉS ECONÒMICVic és una ciutat diversa, culta, heterogènia i molt viva, dinàmica, molt capaç d’avançar i millorar i, per això, la ciutat ha de continuar oferint oportunitats a tothom i continuar sent un referent de progrés.https://pam.vic.cat/pla-dactuacio-municipal/ciutat-del-coneixement-i-progres-economichttps://pam.vic.cat/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
Vic és una ciutat diversa, culta, heterogènia i molt viva, dinàmica, molt capaç d’avançar i millorar i, per això, la ciutat ha de continuar oferint oportunitats a tothom i continuar sent un referent de progrés.
87%
CREIXEMENT DE L'ECONOMIA
Reforçar les potencialitats del territori i ser capaços de generar incentius per promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.
Fomentar la implantació i competitivitat empresarial (8)
2022
Pla d'acompanyament a les empreses per a la seva consolidació o actualització: - Acompanyament en la selecció de personal. - Acompanyament en la recerca de subvencions per a inversions. - Acompanyament en la formació dels treballadors. - Informació a tots nivells (sobre els incentius que s’ofereixen, etc.).
Creació del servei d'atenció integral a les empreses (finestra única). - Facilitar els tràmits burocràtics amb l'Ajuntament. - Acompanyament en els processos de selecció de personal. - Assessorament per aconseguir subvencions per a inversions i per a projectes de R+D. - Facilitar la relació amb els centres de formació i de coneixement per buscar el talent (Universitat i Centres de FP).
Informar i assessorar les empreses de les diverses vies per impulsar la innovació: innovació via interemprenedoria, impulsar comitè d'innovació, fomentar la innovació oberta, vision trips, etc.
El programa que recull les conclusions de la taula d’experts de Creacció, és un pla de xoc per fer front a l'impacte que han patit les empreses i els autònoms arran de la Covid-19 i, que preveu, una anàlisi de la tresoreria, la detecció de noves oportunitat i la transformació digital.
Per afrontar la crisi des de totes les perspectives, s'ha creat una taula d'experts que es reuneix periòdicament per analitzar l'impacte de la crisi i proposar mesures concretes en l'àmbit d'Osona. També hi ha reunions setmanals amb CEDO (Consell empresarial d'Osona) i els sindicats UGT i CCOO per a fer el seguiment de les dades de l'atur, dels ERTOS, de mesures de reactivació, etc.
Aquest programa ofereix als alumnes de 4t d’ESO participar en estades a les empreses unes hores a la setmana. L'objectiu és que joves de 15 i 16 anys puguin conèixer el món laboral i desenvolupar habilitats, coneixements i destreses per millorar les seves competències. Enguany s'ofereix un suport econòmic de 300 euros per alumne, per facilitar la tasca de les empreses amb la tutoria d’aquests joves durant l’estada.
100%
Captar, fer créixer i fidelitzar el talent (4)
2021
Aquesta accio s’emmarca dins del pla de reactivació econòmica i social dels municipis de la província de Barcelona després de la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19. L’objectiu del programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) és promoure el Treball digne, la millora competencial del Talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la Tecnologia. Impulsa la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.
90%
Enfortir i consolidar el posicionament de Vic en el món de les fires (4)
2021
Aconseguir l'augment dels patrocinadors, del nombre d'expositors i de les aliances i col·laboracions amb altres administracions i entitats sectorials per tal de millorar el finançament de les fires i la seva sostenibilitat econòmica.
L’Ajuntament de Vic fa un pas més per reimpulsar la ciutat avançant en la digitalització de les fires i mercats amb el Pla de digitalització que inclou diverses accions. El procés de digitalització de les Fires i Mercats de la ciutat és una de les accions ja prevista i que la pandèmia n’ha accelerat la implantació.
Als expositors de les fires, que es puguin portar a terme durant el 2020 (sigui en format convencional o amb nou plantejaments derivats de la situació sanitària del moment), se'ls aplica una bonificació d'un percentatge del preu públic que paguen per assistir a la fira (en el MMVV, per exemple, les acreditacions dels professionals aquest any han estat gratuïtes).
100%
Creació de noves fires i millora de les fires existents (5)
2020
95%
Renovació de la proposta firal amb dues línies estratègiques: La reorientació de les fires existents i la creació de nous esdeveniments.
Realització de la primera edició del Festival de Moda Independent Off Modo per convertir, a partir de les futures edicions, la ciutat de Vic en la capital de la moda independent.
El congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia és un esdeveniment que vol ser una eina per l'impuls de les noves propostes en el marc de la bioeconomia circular que posicionin Vic i la comarca d'Osona com un pol potent de la economia circular vinculada al sector agroalimentari del territori
Nova proposta firal que recull el llegat de la Fira de la Biomassa de Catalunya, La Fira de l'Autoconsum elèctric, i la Fira de la Fusta Constructiva per aglutinar un proposta potent de cara a la transformació del model energètic i dels sector econòmics implicats
100%
Impulsar l'emprenedoria (2)
2021
100%
Aquest apartat treballa per el repte “Aconseguir un teixit emprenedor potent que generi activitat econòmica i ocupació a Osona”. En aquest àmbit els projectes i serveis que s’ofereixen van dirigits a l’emprenedor, que és aquella persona que crea i desenvolupa un nou projecte empresarial. El principals objectius dels serveis d’aquest àmbit són -Fomentar la cultura emprenedora. -Incidir en la creació d'empreses d’empreses amb valors. -Acompanyar en la consolidació i acceleració dels projectes durant els seus primers cinc anys de vida. -Dinamitzar l'ecosistema emprenedor per afavorir les relacions entre tots els agents de l’ecosistema.
L’acompanyament es fa amb metodologia i eines definides en el nou Model d’Atesa a emprenedors des de tres perspectives, la persona, el projecte i la xarxa i donant servei o atenció més especialitzada en l’àmbit social i rural. En l’àmbit rural es seguirà treballant per a consolidar el Servei d’emprenedoria rural amb tècnics experts i altres recursos que puguin acompanyar aquesta tipologia de projectes que requereixen un acompanyament diferent. El Punt d'Atenció a l'Emprenedor (PAE) s'encarrega de facilitar la creació de noves empreses, l'inici efectiu de la seva activitat i el seu desenvolupament, a través de la prestació de serveis d'informació, tramitació de documentació, assessorament, formació i suport a la finançament empresarial.
100%
Pla de suport a la xarxa comercial i de proximitat (6)
2019
El servei, finançat per l'Ajuntament durant el 2020 als associats a Vic Comerç, distribuirà tant a la ciutat com a la comarca a través de dues empreses de caràcter social ADFO i Areté.
Creació d'un programa de petites fires temàtiques setmanals durant cinc setmanes al Parc Jaume Balmes per contribuir a la revitalització econòmica de diversos sectors.
Ja fa més de 4 anys que es va iniciar el treball d’assessorament a emprenedors/es i empreses del sector agroalimentari, tant des dels serveis tècnics d’Osona com des del Lluçanès. El treball conjunt entre les entitats que efectuem el servei és constant i l’organització i millora del mateix és una voluntat comuna que volem seguir treballant. Per altra banda, i com també s’ha comentat a l’apartat dels reptes i amenaces i al de les tendències que afecten al sector, els acompanyaments efectuats estan cada dia més alineats amb qüestions vinculades a la transició i adequació de les empreses a les noves tendències globals: la transició digital per una banda, que aporta a les empreses més eficiència i sostenibilitat econòmica, i la transició verda, que suma sostenibilitat social i ambiental, ambdues qüestions prioritàries en la major part dels acompanyaments efectuats. Volem consolidar una serie de recursos i eines perquè les empreses agroalimentàries incorporin metodologies, eines i coneixement als seus negocis perquè siguin més competitives i viables a llarg termini.
Va adreçat a la indústria agroalimentària (petites i mitjanes industrials, partint de a carn i la llet) i a potencials emprenedors que promoguin nous models de negoci.
50%
Assessorament a les petites i mitjanes empreses (1)
2020Covid-19Nova incorporacióreorientació
100%
Creacció activa un nou servei d’assessorament i atenció especial COVID-19 per empreses de la comarca per ajudar-te a buscar possibles solucions en tres àmbits; anàlisi de tresoreria, detecció noves oportunitats, transformació digital.
Creació d’una taula d'estudi per analitzar la situació i demanar als òrgans competents un conjunt de mesures per donar seguretat jurídica a empreses, treballadors i treballadores; suport econòmic i establir una interlocució directa i una línia d'assessoraments amb les petites i mitjanes empreses.
100%
Resposta a les necessitats de nous formats de les fires adaptats al context de pandèmia (5)
2021Nova incorporació
La 32a edició del MMVV ha combinat la presencialitat amb les activitats i concerts telemàtics per contribuir a reimpulsar el sector cultural i musical. S'han gravat 48 concerts en exclusiva que s'han pogut veure de forma gratuïta a www.mmvv.cat. Un material que servirà per a la promoció de grups i artistes catalans i de diverses regions de l'estat. Es van adaptar també 4 escenaris a l'aire lliure.
Des de l'any 2014 l'Ajuntament de Vic a través de Vic Ocupació ha gestionat subvencions a les empreses per estimular i reactivar la contractació a la ciutat de Vic.
Els Plans d’Ocupació són programes subvencionats pel SOC, Diputació de Barcelona o pel propi ajuntament, destinats a promoure la contractació laboral de persones per dur a terme actuacions temporals d’interès general i social així com també tenen l’objectiu de contribuir a rebaixar les taxes d'atur, millorar i fomentar l'ocupació i l'ocupabilitat de les persones i contribuir al desenvolupament econòmic del territori
Campanya de difusió dels serveis que ofereix el servei local d'ocupació per tal de donar a conèixer la tasca que fa aquest servei municipal. L'objectiu és informar la ciutadania dels recursos i accions que porta a terme per millorar i fomentar l'ocupació de les persones sense feina que s'hi adrecen i assessorar les empreses en la contractació de personal.
Vic Ocupació posa a disposició de les empreses de Vic un servei d'intermediació laboral on s'ofereix fer la preselecció de candidats per cobrir llocs de treball vacants, donar suport en processos de selecció a aquelles empreses que ho sol·licitin així com orientar en tots aquells aspectes relacionats amb l'ocupació que les empreses puguin necessitar
Des de Vic Ocupació disposem de professionals especialitzats en l'acompanyament i orientació per competències per a les persones que estan en recerca de feina o que volen un canvi d'ocupació. També disposem de diferents recursos (web d'ofertes de feina, Club de feina, Tallers especialitzats, Formació Professionalitzadora, Programa ViaJove) per facilitar trobar o canviar de feina.
100%
Impulsar la Transformació digital de les empreses (2)
2022Nova incorporació
Ell Node d’alimentació i begudes pretén impulsar la transformació del model productiu i crear noves oportunitats laborals de valor afegit.
100%
Pla d'incentius per a la instal·lació d'empreses de sectors emergents (0)
2022reorientació
0%
86%
FORMACIÓ I CONEIXEMENT
Vic, com a ciutat educadora aposta per la qualitat de projectes comuns a tots els centres educatius i serveis municipals (Escola de Música, Institut del Teatre, Farinera...). I referma el compromís amb la projecció de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
Vic educació transversal (5)
2023
100%
Mantenir Vic com a ciutat educadora (oferta educativa treball amb la comunitat educativa, desplegament de projectes, recolzament d'iniciatives....) Inclou el foment de l'educació tant als centres educatius com fora de l'horari escolar.
Es treballa conjuntament amb el Rotary Club, Pimec, REIR i Goufone per garantir que totes les famílies amb alumnes en etapa d’escolarització obligatòria puguin accedir a l’educació telemàtica.
És el projecte de casals d’estiu i civicus que té com a objectiu, oferir un estiu adaptat a les necessitats dels infants, joves i les seves famílies. S'ofereixen activitats de lleure, tallers creatius, activitats multiesportives, culturals i formatives.
Els mestres de totes les escoles de Vic elaboren un programa de TV educatiu destinat a alumnes d’infantil i primària. L’espai, vol fer arribar continguts i recursos pedagògics d’interès a tots els nens i nenes durant el confinament mitjançant la televisió.
La ciutat disposa d'un nou servei per a la ciutadania i els centres educatius. El nou equipament té com a objectiu fomentar l'aprenentatge de les competències digitals.
Projecte que sorgeix de l'actual context COVID-19. Aquesta situació ha posat de manifest la necessitat de dotar de material tecnològic a l'alumnat més vulnerable per tal de garantir la igualtat d'oportunitats.
100%
Creació d'un Centre de Robòtica de la Salut (1)
2022
En el marc del projecte de Campus Universitari Vic-Ciutat, la UVic-UCC es proposa durant l’any 2020 establir una nova seu en aquesta zona per ubicar-hi línies de recerca lligades amb el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), i amb el Centre de Recerca en Educació Inclusiva.
En aquest mandat es realitzaran els tràmits urbanístics perquè l'Ajuntament obtingui el sòl d'equipament i el cedeixi a la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya per a la construcció del nou edifici.
15%
Consolidació del Centre Tecnològic Beta (1)
2020
100%
El trasllat a Can Baumann del Centre Tecnològic BETA, l’estiu de 2021, just al costat de la Facultat de Medicina, que durant aquests anys ha seguit ampliant el nombre d’alumnat (i també d’empreses) que fan us del seu espai. En el cas del CT BETA, es tracta de 1.260 metres quadrats de treballs i de laboratoris, on el centre es va traslladar 6 anys després del seu naixement. L’equipament és l’embrió d’un futur parc tecnològic i també, juntament amb el BETA mateix, demostra el bon estat de la recerca internacional a la UVic-UCC.
Foment de la construcció de la nova residència Ruvic 2 (1)
2020Nova incorporació
75%
En el marc de l’acord de col·laboració entre la UVic-UCC i els propietaris de la residència RUVIC, es preveu iniciar al 2021 les obres de la nova residència universitària a l’entorn de Can Baumann. Aquesta important actuació permetrà una disponibilitat d’unes 250 noves places.
La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic ofereix capsules formatives amb projectes educatius on es treballa el currículum de manera interdisciplinar, sempre partint de la imatge.
Donar resposta a les necessitats formatives del jovent vinculades a les demandes laborals de la comarca.
100%
100%
INCENTIUS ECONÒMICS
Promoure diferents beneficis fiscals i mesures d'estímul per tal de facilitar el desenvolupament de les polítiques públiques i afavorir-ne el seu assoliment.
Incentius per als comerços, serveis i marxants (3)
2020Nova incorporacióCovid-19
Suspendre, entre el 15 de març i el 31 de desembre del 2020 i el primer trimestre del 2021 el pagament de la taxa per ocupació de la via pública als, aproximadament, 150 bars i restaurants de la ciutat que tenen terrassa. S'ha adoptat com una ajuda al sector de la restauració davant la crisi sanitària.
No es cobrarà la taxa d'ocupació de via pública del quart trimestre als marxants dels mercats ambulants, per a ajudar-los en aquest moment de crisi sanitària.
Es bonifica la taxa als titulars d'establiments de comerç de proximitat i marxants que tinguin l'activitat tancada per imperatiu legal.
100%
79%
VIC, POL D'ATRACCIÓ TURÍSTIC
Descobrir Vic, des de tots els racons i angles, amb una clara aposta per la revaloritzacó del patrimoni i l’exposició de la història de la ciutat. Rutes, gastronomia, cultura i museus, amb una extensa agenda que acull festes i tradicions i tot en el respirar d’un Vic, slow city, i d’un turisme cultural.
Projecte de promoció turística de l'Illa de la Pietat (6)
2021
89%
L'Illa de la Pietat passa a dir-se Projecte Vicpuntzero després que es treballés més a fons a nivell de comunicació i veure que aquest nou nom englobava més elements de la història de la ciutat. L'objectiu és fer veure tant al propi ciutadà com al turista l'origen de la ciutat des del seu lloc o punt exacte, amb una suma d'èpoques visibles i visitables. Començant per un jaciment romà que acompanya a una gran icona de la ciutat com és el Temple Romà, passant pel mur medieval dels Montcada, i arribant al barroc, d'on és datada l'església de la Pietat.
Es concreta en definir un relat explicatiu pel visitant a l'espai. Explicar l'origen de la ciutat des de molts punts de vista: des de la pròpia pedra en un jaciment arqueològic, a les noves tecnologies a través d'un audiovisual immersiu. Entendre la història passant per espais diversos fins accedir al punt més alt de la ciutat antiga: el campanar de la Pietat.
El projecte tenia el nom d'Illa de la Pietat des d'inici, però sempre s'havia comentat que en el moment que s'entrés a treballar amb el pla de comunicació, aquest nom seria susceptible a canviar-lo. I així ha sigut: se li ha donat un nou nom, una imatge i un contingut al darrere. Aquest procés va començar a fer-se just després d'haver acabat la intervenció arquitectònica i museogràfica de l'espai.
El 23 d'abril del 2021 s'obre definitivament el projecte Vicpuntzero als turistes i a la ciutadania en general. Després de les dues jornades de portes obertes, l'espai quedarà permanentment obert els caps de setmana i entre setmana per a grups a demanda.
L’objectiu del procés és definir els usos de la zona adobera i l’entorn, així com també l’ús que se li podria donar a l’adoberia del gremi. El procés de participació pretén donar veu a la ciutadania per incorporar visions, idees i desitjos sobre els usos dels espais públics, de manera que la zona es converteixi en un nou pol d’atracció vinculat al riu Mèder, com un nou eix vertebrador i cohesionador. El punt de partida del procés de participació ha de comptar amb el consens polític i la coordinació tècnica.
Realització de campanyes de promoció de la ciutat posant en valor el seu patrimoni cultural a través d'una forta presència en revistes especialitzades i mitjans de comunicació. Es programen reunions amb la taula de turisme per plantejar campanyes de ciutat i captar nous nínxols de turisme especialitzat.
Per primer cop la ciutat disposa d'un nou pla estratègic per a la ciutat amb accions a cinc anys vista. Els antecedents més immediats són un pla estratègic de la comarca de fa uns deu anys aproximadament, i un pla de màrqueting de Vic fet de mutu acord entre els agents públics i privats del territori.
100%
Millora de la connectivitat amb el patrimoni (1)
2021Nova incorporació
40%
Excel·lència en l'acollida i respecte pels valors de la ciutat.. Vetllar per la protecció, l'acondicionament i embelliment del paisatge urbà