Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Programació entorn el 8 de març

divendres 05 de març 2021

Vic programa actes durant tot el mes de març amb motiu del Dia internacional de les Dones

Vic promou la campanya “Llença aquí el teu masclisme” que s’incorporà en camions d’escombraries, la deixalleria mòbil i es treballarà als centres educatius de la ciutat.

Durant tot el mes de març Vic acollirà desenes d’activitats, adaptades a les mesures vigents, entorn el Dia Internacional de les Dones que es commemora dilluns vinent, dia 8 de març. La programació promoguda per l’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI d’Osona, recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu per “denunciar que les dones vivim desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones”, detalla la regidora d’Igualtat, Nuria Vergés.

Vergés recorda que “les dones som clau com a promotores del canvi i el 8 de març és un dia per reivindicar els drets i les llibertats de les dones, ja que continuem, diàriament, estant exposades a viure desigualtats, discriminacions i violències dins la societat patriarcal”. “Durant la pandèmia s’ha evidenciat la manca de coresponsabilitat en les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars que han recaigut de manera principal o en exclusiva sobre les dones, repercutint en la nostra salut i benestar”, afegeix.

La regidora d’Igualtat remarca la implicació i compromís de les diverses entitats, departaments i institucions de la ciutat que han permès elaborar un programa d’activitats, la majoria de les quals són telemàtiques, i que podeu consultar en aquest enllaç.

Cal recordar que dilluns, dia 8 de març, a la 1 del migdia l’alcaldessa Anna Erra i les regidores del consistori llegiran el manifest internacional del 8M davant de l’Ajuntament.

Llença aquí el teu masclisme

L’Ajuntament de Vic impulsa la campanya “Llença aquí el teu masclisme “ que es durà a terme durant el mes de març i en què dos camions d’escombraries i la deixalleria mòbil portaran aquest lema per la ciutat per “visibilitzar l’existència del masclisme i continuar treballant aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones”, explica Núria Vergés. “Reconèixer el masclisme i llençar-lo simbòlicament a les escombraries és important perquè no podem lluitar contra una ideologia si no és reconeguda”, diu la regidora. L’acció també s’ha fet extensiva als centres educatius als quals s’ha proporcionat uns adhesius amb el mateix missatge.

Distintiu per la Igualtat de Gènere

L’Ajuntament de Vic entra a formar part de la comunitat de municipis que obté el distintiu internacional per a la Igualtat de Gènere SG CITY 50-50. Aquest segell està acreditat per l’associació sense ànim de lucre Forgender Seal a tots aquells consistoris que treballen per a la integració de la perspectiva de gènere en les seves polítiques públiques. 

Aquesta norma és la primera eina de certificació que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió de les polítiques que desenvolupen els municipis a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals.

En aquest sentit, la regidora d’Igualtat exposa que se seguirà treballant per la implementació de diferents accions recollides en el Pla de compromisos a favor de la transversalització de la perspectiva de gènere tant a nivell intern com en les polítiques públiques.

Programació #AmbVeuDeDona

L'Atlàntida ha donat el tret de sortida a un itinerari de programació #Ambveudedona. Aquesta té com a objectiu contribuir a generar processos de transformació social i incorporar veus silenciades, perifèriques o alternatives.

Florence Nightingale

La imatge de la campanya d’aquest any, compartida comarcalment, és la Florence Nightingale (1820-1910), nascuda a Florència (Itàlia), va ser una infermera i escriptora que va aplicar els seus coneixements matemàtics a l’estadística sobre epidemiologia.

Les seves contribucions al món de la infermeria van ser clarament transcendentals, fins al punt que a dia d’avui es considera la precursora de la infermeria moderna. El 1859 va publicar dos dels seus llibres més famosos: Notes sobre infermeria i Notes sobre hospitals, i un any més tard va fundar la seva pròpia escola d’infermeria. Es podria dir que va lluitar fermament per aconseguir que la infermeria es concebés com una carrera respectable i que les condicions sanitàries es convertissin en una prioritat per millorar la salut de les persones malaltes.

Abans de morir, Florence Nightingale va ser la primera dona de rebre l’Ordre de Mèrit del Regne Unit per compensar els serveis que havia ofert a l’exèrcit, la ciència, l’art i la literatura.

Enguany s’ha volgut visibilitzar una dona i una professió que durant el 2020, i en l’actual pandèmia, estan realitzant una tasca encomiable en l’atenció i cura de les persones.

Podeu consultar la programació en aquest enllaç.