Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Elisabet Franquesa i Joan Casas

dijous 22 de setembre 2022

Vic presenta el Pla Local de Joventut

El nou Pla s’ha emmarcat amb els ODS i es desenvoluparan 9 reptes treballats amb objectius, accions i indicadors d’avaluació.

L'Ajuntament de Vic presenta el Pla Local de Joventut 2022 - 2025 que traça i planifica el recorregut d'interès i les polítiques de joventut de la ciutat de Vic per als propers quatre anys. El pla ha estat dissenyat a partir de dos aspectes d'elaboració rellevants: la introducció dels principals ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible, marcats per la Unió Europea), i l'alta participació ciutadana.

Tal com ha explicat la regidora d'Educació i Joves, Elisabet Franquesa, el pla és molt ampli: "S'ha treballat amb la mirada posada en el futur i pensant amb les polítiques educatives dels i les joves en diferents àrees del dia a dia".

El nou Pla Local de Joventut ha estat dissenyat a partir d'un llarg procés de participació, marcat per la situació de pandèmia, a través del qual s'han obtingut aportacions i opinions de 635 joves a través d'enquestes, de 157 joves a través de grups de treball de 12 entitats i grups constituïts, i de 21 professionals de 12 entitats i serveis de la ciutat, en sessions de treball.

Tot aquest procés s'ha emmarcat amb els 17 ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), dels quals se'n destaquen sis de principals: salut i benestar; educació de qualitat; igualtat de gènere; treball decent i creixement econòmic; ciutats i comunitats sostenibles; i consum i producció responsable. També engloba ODS secundaris que es complementen i s'enllacen entre ells: fi de la pobresa; indústria, innovació i infraestructures; reducció de les desigualtats; acció climàtica; pau, justícia i institucions sòlides; i aliança pels objectius.

En la presentació el tècnic de Joventut, Joan Casas, ha explicat que el pla és obert, transversal, interdepartamental, realista i coherent, i que el principal objectiu és donar resposta de manera dinàmica a les necessitats dels joves. "Volíem fugir de la visió encasellada i segmentada de temàtiques i optar per un pla que fos el màxim de transversal possible per tal que tots els sectors interactuïn". En aquest sentit, s'ha creat un Pla Local de Joventut que dona resposta a les necessitats reals i actuals dels i de les joves posant l'accent en 9 reptes:

Hàbits saludables i benestar emocional

  • Millora de les oportunitats educatives.
  • Igualtat de gènere.
  • Treball digne.
  • Eines per a la connectivitat.
  • Inclusió social i reducció de les desigualtats.
  • Transversalitat i polítiques de joventut integrals.
  • Cultura participativa.
  • Sostenibilitat, consum responsable i medi ambient.

Aquests reptes es treballaran en 10 línies estratègiques o de treball, que es concreten en 36 accions i/o projectes, i que s'aniran desenvolupant en els propers anys.