Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Anna Erra i Fabiana Palmero

dimarts 24 de setembre 2019

Vic lidera el projecte europeu URBACT per treballar per ciutats saludables

La xarxa ‘URBACT Healthy Cities’ està formada per nou ciutats europees, que lidera la capital d'Osona, i que té l'objectiu d'aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà.

Vic lidera el projecte europeu ‘URBACT Healthy Cities’, amb vuit ciutats europees més amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat encara més saludable. Representants de Pärnu (Estònia), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia), Anyksciai (Lituània),  Planning Authority Malta (Malta), Alphen aan den Rijn (Països Baixos), Loulé (Portugal) i Bradford (Regne Unit) són aquests tres dies a la ciutat per participar en la primera trobada conjunta del projecte, amb un programa que inclou diverses sessions de treball i activitats per conèixer la ciutat.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, explicava aquest matí en la presentació que Vic és una ciutat amb molt empenta i acostumada a celebrar grans esdeveniments, i que avui enceta una nova etapa posant-se al capdavant d’un projecte europeu. Erra ha detallat que s’encara el repte amb il·lusió, responsabilitat i orgull per “obrir una finestra a Europa i donar-nos a conèixer com a ciutat a la mesura humana”.

El nou POUM, origen de la participació en el programa europeu

La regidora d’Urbanisme i Projectes Internacionals, Fabiana Palmero, recordava que la llavor de la participació de Vic en aquest projecte europeu era l'aprovació del POUM, un pla pioner en incorporar la salut en el planejament urbanístic amb indicadors que ho avalen.

Les ciutats que participen en aquesta xarxa poden considerar accions des de diferents punts de vista i mitjançant polítiques diferents, però la perspectiva de la salut global proporcionarà un marc comú i permetrà compartir metodologies. “En el cas de Vic, el pla d'acció servirà per desenvolupar el pla especial del Puig dels Jueus amb la participació ciutadana, juntament amb els coneixements que puguem extreure de la resta de ciutats europees”, desvetllava Palmero.

“URBACT trasllada el món local a Europa, a fi d’extrapolar les bones pràctiques i accions que es duen a terme en aquest context més local. Vic ho treballarà també de forma transversal amb diversos departaments i àrees de l’Ajuntament, com Medi Ambient, Mobilitat, Salut o Esport, entre altres”, detallava la regidora d’Urbanisme i Projectes Internacionals, Fabiana Palmero.

URBACT Healthy Cities, un programa dividit en dues fases

‘Healthy Cities’ se centrarà en aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà, desenvolupar polítiques centrades en la millora de l'estat de salut de la població; així com desenvolupar una rigorosa avaluació de l'impacte sanitari d’aquestes polítiques.

Tots els socis de les xarxes elaboraran un pla d'acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats desenvolupant habilitats, agrupant els agents locals i construint associacions transnacionals.

L'objectiu de les xarxes és compartir experiències i aprendre els uns dels altres. Els socis elaboraran un pla d'acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats.

203 ciutats participants de 26 països diferents

El comitè de seguiment del programa URBACT va aprovar 23 xarxes de ciutats per planificar accions amb ciutats europees de 26 països diferents, i un total de 203 participants.

Dels 62 programes presentats a URBACT, amb un total de 203 participants, les ciutats catalanes que han estat escollides, juntament amb Vic, són Barcelona com a líder del programa ‘Riconnect’, sobre la mobilitat i connectivitat a les ciutats, i Badalona, com a sòcia del programa ‘Space4People’, liderat per Bielefeld (Alemanya), sobre el disseny i ús de l'espai públic.