Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Albert Castells i Bet Piella amb els membres de les associacions dels polígons de Vic

dijous 26 de gener 2023

Vic instal·la càmeres de seguretat a les zones industrials de Vic

Les càmeres de control s'han instal·lat a la carretera de Roda, a la rotonda de la carretera de Manlleu i a la rotonda de la carretera de Sant Hipòlit.

Vic reforça els controls d'accés a les zones industrials de Vic amb la instal·lació càmeres de control de trànsit i control de matrícules a les principals entrades de les zones industrials de Vic. Les càmeres de control s'han instal·lat a la carretera de Roda, al costat de l'aparcament de camions municipal, a la rotonda de la carretera de Manlleu i a la rotonda de la carretera de Sant Hipòlit.

Tal com destaca la regidora de Promoció Econòmica, Bet Piella, aquesta acció s'ha dut a terme amb el treball conjunt i coordinat amb la Taula de Polígons de la ciutat. "És un pas endavant per millorar la seguretat de la zona dels polígons", destaca Piella.

Sistema de seguretat integrat

La gestió del control d'aquestes càmeres s'ha integrat al sistema de seguretat municipal de la Guàrdia Urbana de Vic. Així com també, s'han tingut en compte les càmeres instal·lades per l'Ajuntament de Gurb per tal de cobrir tot el perímetre industrial.

Tècnicament, cada punt de control consta d'1 càmera LPR (reconeixement automàtic de plaques de matrícules), 1 càmera d'ambient (control visual 24 h dia + gravació d'imatges), 2 focus infrarojos i 1 mòdul de comunicacions apte per a operar a la intempèrie. També consta d'un sistema de comunicacions d'alta capacitat amb Fibra Òptica (FO) que connecta amb el centre de control de la Guàrdia Urbana de Vic.

En aquest sentit, el regidor de Serveis i Manteniment, Albert Castells, ha explicat que aquest és un pas més per focalitzar Vic com una ciutat intel·ligent que treballa a través de la tecnologia, en aspectes claus com la seguretat o el medi ambient.

Aquestes instal·lacions s'han pogut materialitzar gràcies a la col·laboració pública-privada entre l'Ajuntament de Vic i les tres associacions empresarials de Vic, concretament, les associacions han sufragat el cost de dos dels tres aparells i l'Ajuntament s'ha fet càrrec d'un aparell, totes les feines pel seu correcte funcionament i el manteniment.

Aquest és l'inici d'una nova fórmula de col·laboració, co-invertint en projectes d'interès compartit, tal com ha detallat el membre de la Junta del PAE, Ignasi Baltà.

Projecte de col·laboració empresarial als polígons de Vic

El nou projecte de col·laboració empresarial als polígons de Vic, APEU, pretén modernitzar, innovar i promocionar els polígons per a millorar la qualitat de l’entorn i impulsar-los com a espais de cooperació empresarial, de foment de la competitivitat, de contribució a la generació d’ocupació i de creació d’un entorn econòmic més sostenible.

Vic és un dels primers municipis de Catalunya que promou la creació d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana en sòl industrial. L’Ajuntament de Vic, a través de Creacció i amb la col·laboració d’AINEV, Associació Industrials Nordest de Vic, i la Diputació de Barcelona, han treballat durant dos anys en el desenvolupament d’una prova pilot per implantar aquest sistema de gestió en els polígons de Malloles, les Casasses i El Bruguer.

Aquest iniciativa de col·laboració publicoprivada té com a objectiu transformar aquesta zona industrial en una zona de cooperació empresarial, de foment de la competitivitat de les empreses, de contribució a la generació d’ocupació i de creació d’un entorn econòmic sostenible a partir d’un pla d’actuació que combini les necessitats del teixit econòmic amb els interessos públics de la ciutat.

El projecte té una durada d’entre 3 i 5 anys i funciona a través de la gestió privada d’una entitat gestora. Aquesta pla d’actuació està dissenyat i impulsat per l’Associació AINEV amb l’ajuda de  Creacció.

La principal via de finançament són les quotes obligatòries de les empreses, fet que implica als membres amb un model de gestió de coresponsabilitat on tothom hi participa econòmicament i amb presa de decisions. Actualment, AINEV ja té unes quotes mensuals i es pretén que es mantinguin força similars al que l’empresariat ja està pagant.

La regidora, la tècnica de promoció econòmica i la responsable de gestió d’AINEV han fet més de 30 visites a empreses dels polígons de Malloles, El Bruguer i les Casasses. A més s’ha enviat uns qüestionaris a les empreses per validar el pla d’actuació. Els àmbits d’interès destacats que s'han decidit estan focalitzats en 4 grans qüestions estratègiques: la mobilitat segura i sostenible, la seguretat privada, el manteniment d’incidències en jardineria, asfaltat, neteja, enllumenat, etc.  i la transició verda en l’àmbit energètic i de residus.

El passat 27 d’octubre es va presentar i aprovar el pla d’actuació de l’APEU a l’Assemblea extraordinària de socis i sòcies d’AINEV. Fet que es valora molt positivament per totes les parts implicades en el projecte. Per la presidenta de l’associació AINEV, Conxita Flores, “aquesta eina ens permet fer un salt qualitatiu i professionalitzar més la seva gestió. S’ha de prendre consciència que formem part d’un espai i que tenim una correponsabilitat per mantenir-lo, cuidar-lo i millorar-lo amb la col·laboració entre privats i l’Administració”.

Taula de polígons

El municipi compta amb la Taula de polígons, un instrument per potenciar la col·laboració publicoprivada, on participen les tres associacions empresarials (AiNEV- Associació Industrials Nord-Est Vic, PAE i Empresaris Vic Nord), l'Ajuntament de Vic i Creacció. L'objectiu és compartir les incidències de manteniment i conservació de l'espai públic com asfaltat, arbrat, enllumenat, incivisme, etc., la mobilitat, i també, per tirar endavant projectes més estratègics com les càmeres de seguretat als accessos dels polígons, l'aposta per la salut pública o les compres conjuntes, entre d'altres.