Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ricard Huguet, Anna Erra i Elisabet Franquesa

dijous 23 de setembre 2021

Vic inaugura Robotic, un nou espai didàctic per desenvolupar les competències digitals, la creativitat i la innovació

El nou equipament obert a tots els centres educatius desenvoluparà talent de futur i generarà noves oportunitats per a tothom tenint en compte que el 65% d’estudiants ocuparà llocs de treball que encara no existeixen.

Vic ha posat en marxa amb un nou espai didàctic per desenvolupar les competències digitals, la creativitat i la innovació per fomentar la reducció de la bretxa digital i donar oportunitats al desenvolupament del talent. Es tracta de “Robotic Espai Didàctic”, ubicat a la Farinera Centre d’Arts Visuals, on mitjançant la robòtica educativa s’ajudarà a adquirir noves capacitats i competències per desenvolupar el pensament creatiu.

En aquest nou espai educatiu s’hi aplicarà el mètode provinent de l'exitós STEAM -Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques- que treballa les cinc àrees per potenciar el pensament flexiu i la creativitat de l’alumnat mitjançant la construcció i la programació de robots.

Durant la inauguració del nou equipament de ciutat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha subratllat que el 80% dels futurs treballs requeriran habilitats de ciència, tecnologia i matemàtiques. Per això, i per seguir avançant cap a una ciutat del coneixement i amb progrés econòmic, Erra ha remarcat que calia posar a disposició de tots els centres educatius “un nou espai educatiu innovador, on aprendre jugant, per desenvolupar talent de futur i generar noves oportunitats per a tothom”. “El 65% d’estudiants ocuparà llocs de treball que encara no existeixen i l’educació és una de les millors inversions que podem fer com a ciutat educadora que som”, ha conclòs.

“Robotic Espai Didàctic” aprofundirà, inicialment, en les etapes de primària i secundària obligatòria amb la mirada posada en activitats extraescolars i universitàries i, més endavant, per a tota la ciutadania interessada. Per a fer-ho es començarà formant l’alumnat i el professorat dels centres de primària i secundària de la ciutat fins al proper mes de juny. Un equip de professionals vetllarà per promoure les habilitats i competències digitals a través d’experiències educatives dissenyades per al progrés de cada estudiant.

La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, ha posat en valor una nova forma d’aprenentatge més participativa, rellevant i creativa per encarar els reptes de futur. En aquest sentit, s’ha destacat l’aposta per generar ments inquietes i vocacions STEAM en l’ecosistema educatiu i proporcionar eines i mètodes al professor per contribuir a la transformació educativa.

La inauguració també ha comptat amb les intervencions de Ricard Huguet, director general de Robotix, que ha donat importància a "l'aposta per les competències digitals com a clau de l'ocupabilitat de qualitat de futur" i Montse Bover, directora d’operacions de Robotix, que han demostrat el funcionament del nou espai educatiu, com aprendre jugant amb els robots que s’hi poden construir i el programari que es pot desenvolupar.

El proper dissabte 23 d’octubre “Robotic Espai Educatiu” obrirà les seves portes de 10 del matí a 12 del migdia i de 4 a 6 de la tarda perquè la ciutadania pugui conèixer de primer mà el nou equipament que té l’objectiu d’acabar esdevenint un espai educatiu obert a tothom.

Reforçant capacitats pel talent del futur

Al nou equipament de ciutat, que ajudarà a crear xarxa amb tots els centres educatius del municipi, s’hi aplicarà la metodologia lego education per ajudar a explorar, crear i compartir. El First Lego League és un programa internacional que fomenta la ciència i la tecnologia entre el sector més jove a través dels valors de la innovació, la creativitat i el treball en equip amb l’objectiu de promoure la creació de vocacions en l’àmbit de la ciència i la tecnologia.

La nova metodologia ajudarà l’alumnat a connectar amb una pregunta científica o un problema d’enginyeria, establir una línia d’investigació i considerar les possibles solucions investigant, fent servir models i dissenyant solucions. A partir d’aquí, podran presentar les solucions amb models LEGO, així com amb el document que hauran elaborat amb les seves troballes mitjançant l’eina integrada de documentació.