Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Andrea Jiménez, Cristina Jordà, Núria Homs, Cristina Pladevall i Berta Rierola

dimecres 01 de desembre 2021

Vic estrena una nova aula d’informàtica per millorar i afavorir la inclusió a través de les eines TIC

L'aula ubicada al CCVic El Montseny disposa d’una desena d’ordinadors per poder impartir tallers i activitats de forma proactiva i ser un espai de ciutat per a entitats i serveis.

L’Ajuntament de Vic estrena una nova aula d'informàtica al Centre Cívic el Montseny on s'hi desplegarà, entre d'altres, el projecte de capacitació digital. L'aula té per objectiu millorar i afavorir la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat mitjançant les eines TIC i la intervenció social per fomentar-ne la seva autonomia.

En aquest sentit, l'aula disposa d’una desena d’ordinadors per poder treballar de forma proactiva a través de tallers i activitats i, al mateix temps, ser un espai de ciutat per a entitats i serveis que en necessitin per fer la seva activitat. A més a més, qualsevol iniciativa ciutadania que impliqui la necessitat d'equips informàtics podrà sol·licitar fer-los servir.

Tal com ha explicat la regidora de Serveis Generals i Benestar i Família, Núria Homs, es tracta de donar resposta a una necessitat detectada, tant al barri del Remei com a la ciutat, per ampliar els espais digitals i seguir treballant per una ciutat amb una administració més oberta, moderna i propera. Es tracta d’una primera actuació que també s’acabarà desplegant al Centre Cívic Can Pau Raba.

Empoderament digital

El projecte de capacitació digital s'emmarca en el Pla d'Acció Municipal, que dedica un dels eixos de treball a desplegar una administració moderna i propera perquè la ciutadania sàpiga com adreçar-se a l'administració i domini els tràmits telemàtics a través d'un acompanyament.

La pandèmia ha accelerat la necessitat de generar espais i projectes que vagin en aquesta línia. En aquest sentit, des del mes de febrer l'Ajuntament de Vic compta amb dos integradors socials que tenen per objectiu empoderar a la ciutadania perquè puguin fer els tràmits digitals pel seu compte.

Aquests nous treballadors municipals tenen la funció d’acompanyar les persones més vulnerables en l'ús d'eines digitals i millorar les seves capacitats per fer front a la bretxa digital. Aquesta nova aula permetrà desenvolupar activitats i fer acompanyaments en processos digitalitzats com fer un currículum, buscar feina, fer tràmits telemàtics o demanar ajuts.

La integradora social, Andrea Jiménez, es mostra satisfeta de poder disposar d'aquesta aula i explica que la digitalització afecta a totes les edats i tots els perfils socials. "Disposar d'una aula d'informàtica ens permet treballar de forma personalitzada amb la ciutadania i fer una atenció centrada en la persona per aconseguir la seva autonomia digital", afegeix.

En la mateixa línia, l'Ajuntament treballa en diversos àmbits enfocats en la digitalització. Els tallers de memòria en són un exemple, on es treballa per la capacitació digital a través d'exercicis de memòria amb recursos informàtics.

Els Centres Cívics, nous punts d’empoderament veïnal

Els Centres Cívics de Vic són els equipaments on es descentralitzen les activitats de l’Ajuntament als diversos barris, esdevenint espais de proximitat,  de foment del desenvolupament comunitari i de cohesió social. S’hi fan activitats relacionades amb l'empoderament del veïnat i, a través d'espai d'aprenentatge i d'eines informàtiques, des d'una vessant lúdica educativa.

El Centre Cívic del Montseny inclou la Biblioteca del Montseny, un projecte ciutadà que gestiona l'associació de veïns i veïnes del Remei, que utilitzaran l'aula per fer tallers vinculats per eradicar la bretxa digital, com el tractament de la imatge digital, i diverses activitats per a totes les edats i públics.

La tècnica de Ciutadania, Berta Rierola, ha subratllat que més enllà dels tallers està previst que a través d'una dinamitzadora comunitària s'obri l'espai informàtic al jovent del barri perquè hi pugui treballar i familiaritzar-se amb les eines TIC.