Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació del Mundial de Trial 2021 a Vic

dimarts 24 d’agost 2021

Vic es convertirà en la capital mundial del trial de l’1 al 5 de setembre

La ciutat catalana proclamarà els Campions i Campiones del Món en sis categories.

Vic serà el centre mundial de la disciplina del trial per uns dies amb la disputa dels Campionats del Món de Trial UCI 2021 de l’1 al 5 de setembre. Els millors riders de l’especialitat es donaran cita al circuit Mas de Bigues, situat a la zona esportiva de la ciutat, per gaudir de quatre dies de competició en els quals es coronaran els Campions i Campiones del Món en un total de sis categories: elit femení, elit masculí 20’’, elit masculí 26’’, junior 20’’, junior 26’’ i el campionat per equips nacionals.

Un esdeveniment de primer nivell que atorgarà els preuats mallots irisats de la Unió Ciclista Internacional. Sota la organització de l’Ajuntament de Vic juntament amb el Trialsport Club Esportiu Osona, es compta amb el suport de la Real Federación Española de Ciclismo, el Consejo Superior de Deportes, la Federació Catalana de Ciclisme i la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, a més de diferents empreses col·laboradores.

Més de 120 esportistes de 20 països

Un total de 20 països, la majoria d’ells europeus, han inscrit els seus riders. Seran un total de 121 inscrits essent la delegació més nombrosa l’espanyola (amb 20 riders), seguida de França (19), Alemanya (15) i Suïssa (14). També hi haurà representació de la selecció japonesa i xilena.

Pel que fa a categories, la més concorreguda és l’elit masculina disputada amb bicicletes que equipen rodes de 20 polzades, amb 34 inscrits. Defensant el títol tindrem a l’alemany Dominik Oswald, però cal destacar els candidats de l’esquadra espanyola tals com Borja Conejos, Alejandro Montalvo o el rider osonenc Eloi Palau. No hem d’oblidar l’austríac Thomas Pechhacker (1 títol mundial) o el rookie del 2019, el britànic Charlie Rolls.

Pel que fa a la categoria d’elit masculí 26’’, les opcions de triomf recauen inicialment en l’actual campió, l’espanyol Sergi Llongueras. Del total dels 31 participants cal destacar el britànic Jack Carthy (3 títols mundials) que arriba a Vic amb ganes de revenja després de perdre el que hauria estat el seu quart títol consecutiu. Destacar també la delegació francesa encapçalada per Vincent Hermance (3 títols mundials), Gilles Coustellier (5 títols mundials) o Nicolas Vallée, així com el belga Kenny Belaey (4 títols mundials) que anuncia la seva retirada de l’alta competició a la prova catalana.

La principal candidata de les 22 inscrites a la categoria elit femení és l’alemanya Nina Reichenbach (4 títols mundials), que a Vic defensarà el títol de campiona. Cal destacar també la joveníssima espanyola Vera Barón, medalla de plata el 2019, o la francesa Manon Basseville, que ha ocupat plaça de podi els darrers dos anys. Un total de 34 riders prendran part a la competició junior, 23 d’ells inscrits a la categoria 20’’ i 11 a la de 26’’.

Un circuit exigent de cinc zones amb estàndards internacionals

Els Campionats del Món de Trial UCI 2021 es disputaran a la zona esportiva del Mas de Bigues, que des de fa més de deu anys ja disposa d’un espai permanent per a la pràctica del trial. En ocasió de la disputa dels Campionats del Món s’ha fet una ampliació de la instal·lació adequant-la als estàndards requerits per la Unió Ciclista Internacional per aquest tipus de proves. Comptarà amb una superfície de 4.200 m2, dels quals 1.200 m2 es dedicaran a zona tècnica i els 3.000 m2 restants a la zona de competició. Aquesta última oferirà les cinc zones que posaran a prova els aspirants al títol -tres d’elles amb obstacles de pedra sobre terreny irregular i dues amb elements de formigó- a les que s’hi afegeix una zona de pedra també sobre terreny irregular per a la competició per equips.

Es disposarà també d’una àrea de serveis i restauració i d’una àmplia grada per als espectadors, que tindran l’entrada gratuïta al recinte i a qui es demanarà que respectin les mesures de seguretat per al control de la Covid-19.

Es tracta d’un circuit exigent, d’un elevat nivell tècnic i espectacular que ha estat dissenyat per Dani Parramon, coordinador esportiu a la Unió Ciclista Internacional i responsable del Trialsport Club. Els riders hauran d’esforçar-se posant a prova les seves habilitats d’equilibri, potència i resistència; i pel públic assistent serà un espectacle únic. Els participants hauran de cobrir tres vegades les cinc zones a les jornades de semifinals (divendres i dissabte) i en una ocasió durant les finals de diumenge.

Horaris de la competició

Dijous, 2 de setembre

  • 17h00 a 18h00 Campionats del Món per equips

Divendres, 3 de setembre

  • 09h00 a 14h00 Semifinals junior 26’’ i junior 20’’
  • 15h00 a 17h00 Semifinals elit femení

Dissabte, 4 de setembre

  • 09h00 a 13h00 Semifinals elit masculí 26’’
  • 13h30 a 17h30 Semifinals elit masculí 20’’

Diumenge, 5 de setembre

  • 10h00 a 11h15 Finals junior 26’’
  • 11h30 a 12h45 Finals junior 20’’
  • 13h00 a 14h15 Finals elit femení
  • 15h45 a 17h00 Finals elit masculí 26’’
  • 17h15 a 18h30 Finals elit masculí 20’’

Un format de caràcter excepcional

Després d’un any d’interrupció a causa de la pandèmia, els Campionats del Món de Trial UCI es reprenen i es disputaran excepcionalment separats del programa Urban que engloba també les disciplines de BMX freestyle i BMX flatland, una mesura presa per la Unió Ciclista Internacional per garantir la seguretat dels esportistes. Les tres disciplines s’han disputat de forma conjunta des de l’any 2.017 a Chengdu (Xina). Enguany les competicions de BMX es van celebrar a Montpellier (França) a principis de juny.

La darrera vegada que Catalunya va acollir uns Campionats del Món de Trial va ser l’any 1.989 a Avià (Berguedà). A nivell nacional, l’any 2.000 es van organitzar els Campionats del Món de Trial a Sierra Nevada (Granada) conjuntament amb els de Mountain Bike.

L’opinió dels protagonistes

Aquest matí s’ha celebrat la presentació oficial de la competició a les mateixes instal·lacions del Mas de Bigues amb la presència de personalitats, mitjans de comunicació i esportistes.

Titi Roca, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vic: “Vic és i vol ser ciutat esportiva. És un èxit ser la seu d’una competició com els Campionats del Món per tot el que representa. Durant aquests dies serem un referent mundial en l’esport i en el ciclisme”.

Joaquim Vilaplana, president de la Federació Catalana de Ciclisme: “És un repte pel ciclisme català acollir els campionats després d’un any d’aturada. No és gens fàcil la possibilitat que se’ns ha ofert i estic segur que serà un gran esdeveniment en tots els aspectes”.

Dani Parramon, president del Trialsport Club Esportiu Osona: “Hem preparat un circuit de molt nivell, amb zones tècniques i llargues. Es combinen elements artificials i naturals, tornant així als orígens del trial, i realment és complicat avui en dia trobar un lloc semblant en tot el món”.

Eloi Palau, rider osonenc de la categoria elit masculí 20: “Tots venim molt preparats i el nivell serà altíssim. El primer que he de fer es centrar-me en obtenir el top sis en semi-finals, un objectiu realista i, un cop a la final, lluitar per guanyar”.

Martí Riera, rider vigatà de la categoria junior 20: “És el meu darrer any com a junior i l’objectiu és anar a per totes. Sempre he somiat en poder participar en un mundial i que sigui a la meva ciutat és increïble”.