Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

dimarts 25 de febrer 2020

Vic engega una campanya pedagògica per circular bé en patinet

La campanya té l'objectiu de garantir la convivència entre persones que van a peu i les que utilitzen patinets. És per això que les persones infractores s'estalviaran 150 euros de sanció si assisteixen a una xerrada pedagògica d'educació viària.

L’Ajuntament de Vic posa en marxa una campanya pedagògica durant dues setmanes que tindrà per objectiu incrementar la seguretat a la via pública i afavorir la bona convivència entre els vianants i els usuaris de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets.

La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, remarca que un dels objectius principals és fomentar la mobilitat sostenible al municipi però garantint la seguretat a la via pública, especialment, en aquelles zones on les persones que van a peu tenen preferència, però també on hi conviuen  vianants, els cotxes, les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal, com són els patinets.

Franquesa ha remarcat que en les zones de prioritat invertida, on les persones tenen preferència, els patinets i les bicicletes hi poden accedir sempre i quan no se superin els 25 quilòmetres per hora establerts per llei. A més, s'ha recordat la conveniència que sempre que sigui possible s'utilitzin els carrils bici.

Al mateix temps, la campanya informativa també té per objectiu millorar la seguretat dels ciclistes i nens i nenes que van a escola amb aquest mitjà de transport.

Afavorir la convivència entre diversos mitjans de transport

La convivència entre els diversos mitjans de transport a la via pública és una de les sol·licituds més freqüents per part de la ciutadania, tant a peu de carrer amb els agents de proximitat i els agents cívics, com en els diversos processos participatius.

És per això que l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, ha remarcat que l'equip d'agents cívics ha informat més de 1.100 persones que fan servir la bicicleta com a mitjà de transport habitual perquè sàpiguen com circular correctament. És per això que ara, dos anys després d’aquesta campanya informativa, es fa un pas més i comença la part sancionadora per avançar cap a una mobilitat sostenible més segura.

Pedagogia per evitar infraccions de 150 euros

La campanya té un objectiu clarament pedagògic. Per tant, si s'assisteix a una xerrada pedagògica d'educació viària d’una hora de durada la multa es podrà commutar i s'estalviaran els 150 euros de sanció.

Les infraccions més freqüents al municipi de Vic són la circulació per sobre de la vorera, circular en sentit contrari a la circulació de vehicles, travessar els passos de vianants no habilitats a sobre de la bicicleta o circular de forma temerària amb patinet.

L'objectiu primordial és fomentar l'ús de la bicicleta protegint el vianant per afavorir l'ús d'aquest mitjà de transport sostenible. Tal com remarca Elisabet Franquesa s'està treballant per desplegar el Pla Estratègic de la Bicicleta i millorar la connectivitat dels carrils bici, entre d'altres, per continuar fomentar una mobilitat sostenible a Vic.

Els patinets, un nou repte per la mobilitat

En el darrer mig any, Vic ha registrat tres accidents amb patinets i segons dades de la Guàrdia Urbana, des de la campanya de Nadal se n'ha incrementat el seu ús. Aquest mitjans de transport de mobilitat personal han de seguir la normativa de la bicicleta i han d'utilitzar els carrils bici sempre que els sigui possible. A més, cal recordar que només hi pot anar una persona a sobre i en cas de ser utilitzats a la nit, cal portar elements reflectants.

Jurjo ha exposat que s'ha detectat que pel municipi hi circulen patinets comprats a l'estranger i amb els quals es pot superar la velocitat màxima permesa, que és de 25 quilòmetres per hora. Altres aspectes com l'ús obligatori de casc o l'assegurança encara no han estat regulats per la Direcció General de Trànsit, l'organisme que en té la competència.

Més seguretat en els desplaçaments als polígons industrials

Millorar la seguretat dels desplaçaments en bicicleta de les persones que treballen als polígons industrials de la ciutat també és una prioritat per l'equip de govern. És per això, que conjuntament amb la regidoria de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç encapçalada per la regidora Bet Piella, s'ha impulsat una iniciativa perquè agents cívics i de la Guàrdia Urbana regalin armilles reflectants, en primera instància, a les persones que treballen als polígons. Al mateix temps, s'informarà dels usos correctes de la bicicleta i de diverses opcions per millorar la visibilitat en desplaçaments nocturns amb bici.

Podeu recordar com moure's com cal amb bicicleta i patinets amb aquest díptic informatiu.