Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Baños, Budó, Erra i Figueras en la signatura del conveni

dimecres 10 de juny 2020

Vic disposarà del Centre de Tecnificació Esportiva de la Catalunya Central el setembre del 2021

Esdevindrà un centre obert de serveis vinculats a l'esport i es promourà la realització d'estudis i projectes vinculats tant a la pràctica esportiva com a hàbits saludables al territori.

El Centre de Tecnificació Esportiva (CTE) de la Catalunya Central tindrà la seu a Vic. La col·laboració a tres bandes entre l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) s'ha oficialitzat aquest migdia amb la signatura d’un conveni per part de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i el secretari general de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat, Gerard Figueras.

El nou centre promourà les potencialitats en l'excel·lència esportiva, compartirà serveis professionals tant en l'àmbit de l'esport com de la salut i promourà la realització d'estudis i projectes vinculats tant a l'esport d'alt nivell com a la pràctica esportiva en general i hàbits saludables. Un dels objectius d'aquest nou projecte és crear sinergies no només entre els agents promotors sinó també amb altres de futurs com ara federacions esportives i clubs esportius catalans.

“Vic avui es converteix en una ciutat campus d'esport”, ha expressat amb satisfacció Anna Erra, alcaldessa de Vic, al presentar el conveni. Al seu parer, la ciutat compta amb tots els ingredients perquè així sigui i un d'ells és el teixit associatiu del món de l'esport: “Som una ciutat que creu en l'esport com a eix de convivència i cohesió”. La ciutat també disposa de nombroses instal·lacions esportives i “un reguitzell d'equipaments”, de l'Alberg Residència Canonge Collell per a acollir possibles esportistes en formació; i del potencial de recerca que pot oferir la UVic-UCC amb els seus estudis de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), el Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF), la Facultat de Medicina, etc.

Erra ha dit que acollir el CTE, a part de ser un compromís electoral, “acaba de ser la cirereta de la ciutat saludable per a la qual estem treballant i cap on s’encaminen totes les polítiques de l’equip de govern”. L’alcaldessa ha recordat que “tot el que s’aporta en esport a la llarga és un benefici”. Pel que fa a la implicació del govern català, Erra ha agraït el suport de la Generalitat per tirar endavant el CTE, “per creure en els territoris i apostar per la descentralització”. En aquest sentit durant l’acte s’ha anunciat que Vic ha ofert els equipaments perquè la delegació d’Esports del govern de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central sigui a la ciutat, concretament a la plaça Major.

 

Al seu torn, Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat, ha fet èmfasi en el valor de l’esport “com un dels motors econòmics del país” i la voluntat que la ciutadania incorpori la pràctica de l’activitat esportiva. Segons ell, “el país té una bona xarxa de centres de tecnificació esportiva, però aquest és el primer que es desenvolupa sumant-hi la presència d’una universitat, com és el cas de la UVic-UCC, pionera en estudis vinculats a l’esport”.

 

Precisament, Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, ha manifestat que “per a la UVic-UCC el CTE significa un pas molt important en la recerca” i anant més enllà ha dit que “serà un pas de gegant en l’àmbit esportiu tant per a la UVic-UCC com per a la ciutat”. Baños ha recordat que la universitat pot oferir als esportistes itineraris específics i personalitzats en la seva formació acadèmica i ha afegit que “l’esport d’elit és on s’emmiralla l’esport de base”. El rector de la UVic-UCC ha acabat recordant els valors que van associats i promou l’esport com ara el rigor, la disciplina, l’ètica o el compromís.

 

La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, ha considerat que la signatura del conveni era com posar una primera pedra d’un projecte del qual ja es va començar a parlar el maig del 2019: “Un projecte de ciutat, però també un projecte que va més enllà de Vic i això és possible quan les institucions treballem conjuntament”. Per a Budó, “la UVic-UCC ja va ser un element transformador no només de Vic sinó també de la Catalunya Central” amb la seva aposta pionera per crear una universitat descentralitzada.

 

La signatura del conveni s’ha fet al Pavelló de l’Ausoneta de Vic, que actualment acull el rocòdrom, ja que l’escalada serà una de les activitats físiques que s’està treballant que promogui el nou CTE, a més d’altres esports arrelats al territori. En aquest punt, Erra ha anunciat la voluntat de l’equip de govern de crear un nou rocòdrom municipal a la ciutat, contemplat al pla d’inversions, del qual se n’està estudiant la seva localització.

 

Segons Figueras, aquest CTE “ajudarà a posar Vic com a referent de la tecnificació esportiva al mapa”. La voluntat és que pugui començar a ser una realitat a partir del setembre del 2021, ja que “gran part de la infraestructura ja existeix i la inversió dependrà dels programes”. En aquest punt ha dit que els esportistes disposaran de tres tipus de beques: esportiva, esportiva i de formació, i beca complerta (per a les persones de fora que hauran de residir a la ciutat). De fet, segons recull el conveni, els promotors del centre de tecnificació es comprometen a promoure compromisos amb l’Alberg Residència Canonge Collell, titularitat de la Generalitat de Catalunya, per explorar la possibilitat d’utilitzar les instal·lacions com a residència del centre de tecnificació esportiva, atesa la seva proximitat amb la zona esportiva de Vic, la UVic-UCC i un centre d’estudis de secundària de la ciutat.

 

En la signatura també hi han acudit, entre altres persones, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vic Titi Roca, el degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC, Eduard Ramírez, i el director del Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física de la UVic-UCC, Javier Peña.

 

 

Implicació dels tres agents

 

La intenció del centre de tecnificació esportiva és que no sigui només un centre fix de formació dels esportistes de tecnificació i d’alt rendiment sinó “convertir-lo en un centre obert de serveis que puguin estar vinculats a determinades modalitats esportives, però també oferir, de forma transversal, serveis a diferents modalitats de pràctica esportiva, d’assessorament o suport a altres centres i estretament vinculats amb les federacions i clubs esportius”. És per això que la UVic-UCC hi té un paper clau per oferir estudis de Ciències de l’Activitat Físics i de l’Esport (CAFE) i realitzar activitats de recerca i transferència del coneixement en matèria d’alt rendiment esportiu mitjançant el Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) i els seus grups de recerca vinculats.

 

L’Ajuntament de Vic impulsa el projecte i finançarà les millores per poder desenvolupar el projecte conjuntament amb la resta d’agents i els altres que s’hi incorporin. La Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, a través del Consell Català de l’Esport, assessorarà, promourà i farà el seguiment dels mecanismes de suport que s’estableixin, i estudiarà les vies administratives adients per oferir ajuts econòmics i finançament per donar suport al projecte. La UVic-UCC, per la seva part, té la voluntat de col·laborar en l’elaboració d’estudis i recerques científiques així com també dotar el centre de professionals vinculats als estudis de les Ciències de l’Esport i de la Salut.

 

El conveni, per al qual s’ha creat una comissió de seguiment formada per tres representants de cada agent promotor, tindrà vigència des del mateix moment de la seva signatura i la seva durada inicial serà de 4 anys, prorrogable de manera expressa per 4 anys més.