Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

dimarts 04 d’agost 2020

Neix l’Arbre dels Records per recordar els nadons que van morir durant la gestació o poc després de néixer

El nou punt de dol del cementiri de Vic s'ha instal·lat a l'espai Elisabeth Eidenbenz, qui va ser directora de la Maternitat d’Elna.

Vic ja disposa d’un nou espai de dol al cementiri municipal per a recordar els nadons de mort gestacional o perinatal. Fins ara els pares, mares i familiars no disposaven de cap espai de record, i a través de l’Associació Little Stars de la Catalunya Central, l’Ajuntament ha impulsat la creació d'aquest indret per disposar d’un espai de record per als nadons que mai van arribar a veure la llum o que van perdre la vida pocs dies després.

Aquest Arbre dels Records s'ha instal·lat a l'espai Elisabeth Eidenbenz, fundadora de la Maternitat d’Elna, del cementiri municipal, i va ser presentat la setmana passada, en un acte que va anar acompanyat de música i d'enlairament de globus biodegradables de color blanc.

La cofundadora de l’Associació Little Stars de la Catalunya Central, Núria Caberol, va voler donar les gràcies a l’Ajuntament “per haver confiat i haver portat a la realitat aquest projecte, el segon que inaugurem a la Catalunya central”. Caberol va explicar que l’Associació s’havia creat a finals del 2015 per donar suport a les famílies que viuen aquestes pèrdues, inexistents a la Catalunya Central. “Realitzem xerrades, trobades amb famílies i des de l'any passat hem engegat aquest projecte de l'Arbre dels Records”, va detallar.

La responsable de llevadores de la sala de parts de l’Hospital Universitari de Vic, Rosa Rosean Vila, va subratllar que la pèrdua d’un fill durant la gestació o poc després del naixement és “un fet poc habitual però sí prevalent en la nostra societat”. A Espanya moren 5 nadons de cada 1.000 naixements i a Catalunya moren 400 nadons abans de néixer o de menys d’un mes de vida.

Rosean va apuntar que el dol perinatal és un dol invisible perquè ningú en parla, remarcat que”la mort és un tabú en la nostra societat i la mort perinatal encara més”. “Des de l’Hospital Universitari de Vic es procura fer l'acolliment amb calidesa, preparar l'entorn, estar al costat d'aquests pares que no poden tenir el seu fill plorant, i donar el suport que es necessita. És important pels pares poder constatar, conèixer i veure aquest fill, poder-lo tocar”, va relatar.

La responsable de llevadores de la sala de parts de l’Hospital Universitari de Vic va aprofitar per demanar més suport per als professionals que també pateixen en silenci el dol perinatal, fruit de la seva feina.

L’Espai Elisabeth Eidenbenz

La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va posar èmfasi en el nom que es dona a l’espai, el nom d’Elisabeth Eidenbenz, la directora de la Maternitat d’Elna “que va recórrer Europa allargant la mà a qui més ho necessitava, nens i dones”.

Franquesa va repassar diversos episodis de la seva biografia, que malgrat no haver estat mare, “es considerava mare dels 597 nens i nenes, fills de refugiats republicans espanyols del camp d’Argelers i que ella va ajudar a néixer”.