Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Titi Roca i Bet Piella, Bernat Vilarasau i part de l’equip de Vic Fires

dilluns 20 de març 2023

Les fires de Vic capten un 26% més de visitants durant l’any 2022

L’informe de l’activitat de Vic Fires de 2022 comptabilitza l’organització de 15 fires i mercats amb un pressupost general de 2.378.958 €.

Vic Fires presenta l’informe anual que resumeix l’impacte de l’activitat firal a la ciutat, que s’ha convertit en un referent en fires i mercats gràcies al Mercat del Ram, al Mercat de Música Viva de Vic, al Mercat Medieval, i a altres propostes més específiques com Lactium, la Fira de la Muntanya, la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) o el Congrés BIT. El seu conjunt composa un mapa firal regular que ocupa tot l’any. “Aquesta memòria és una eina de treball que permet resumir, reflexionar i avaluar l’activitat firal”, així ho explica Bernat Vilarasau, fins ara gerent de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM), l’ens encarregat de la gestió i l’organització de l’activitat firal de la ciutat.

Titi Roca, regidor de fires i mercats de l’Ajuntament de Vic i president de l’OFIM, apunta: “Vic és una ciutat referent en fires a Catalunya i ha de seguir treballant per mantenir aquesta posició. La ciutat compta amb un balanç anual bo que demostra la qualitat de les fires i la gran feina que hi ha al darrere”.

Bet Piella, vicepresidenta de l’OFIM, explica: “Els esdeveniments firals són una eina molt significativa de promoció econòmica de la ciutat, amb un impacte molt important. Vic és una ciutat referent a Catalunya en l’organització de fires i mercats, deixant a part Barcelona, i hem de treballar perquè així continuï”. 

L’activitat firal de Vic Fires, en xifres

Segons l’últim informe de l’activitat firal de la ciutat de Vic, l’any 2022, Vic Fires va organitzar i acollir 15 esdeveniments: Trufforum, Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible, Vic Slot Clàssic, Congrés BIT, Mercat del Ram, Lactium, Mercat de Música Viva de Vic, Fira de la Muntanya, Mercat Medieval + La Prèvia del Medieval, Fira d’Artesans de Nadal i Festival de la Infància, i va contribuir en l’organització de 4 fires més: Descarregada d’Antiguitats, Feria d’Abril, Vic Freak i Congrés de Fires de Catalunya. El pressupost general de l’OFIM per a la gestió i l'organització del mapa firal del 2022 va ser de 2.378.958 €. 

El número total de visitants presencials, sense comptar les persones presents en format digital, va arribar als 445.946, una xifra superior als 354.079 visitants de 2021, que representa un 25,95% més. L’origen dels i les assistents és Vic (23,83%), Osona (21,00%), territori català (53,83%) i Europa (1,33%). El 89% dels visitants tenen intenció de tornar i un 60% recomana les fires i mostres amb una valoració d’entre un 9 i un 10. La satisfacció global del visitant es valora en un 8,4.

La franja d’edat predominant entre els visitants és la compresa entre els 46 i 65 anys (37%), seguida de la franja que oscil·la entre els 36 i 45 anys (25%) i la de 25 a 35 anys (23%). La intenció de despesa del públic segueix el següent ordre: de 50 a 100 € (34,25%), de 20 a 50 € (31,75%), fins a 20 € (31,75%), de 100 a 200 € (14,25%), de 0 € (3,75%) i més de 200 € (2,75%).

L’any 2022 el nombre d’empreses expositores va arribar a les 819, amb una satisfacció global de l’esdeveniment de 8,12 i una valoració de 9,3 sobre l’atenció rebuda per part de l’organització. Del total d’expositors, un 78%, tenen intenció de tornar. 

Vic Fires treballa amb més de 500 empreses proveïdores de productes i serveis, entre les quals es prioritza la proximitat (el 66% d’aquestes són empreses locals), sempre que sigui possible, per tal de generar riquesa i impacte econòmic en l’entorn més proper. 

Contribució als ODS

Vic Fires té el compromís de portar a terme fires i mercats amb sentit que contribueixin al nostre entorn. D’aquesta manera l’ens es suma, amb la seva activitat, als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per, entre altres propòsits, posar fi a la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i fer front al canvi climàtic. Des de Vic Fires s’identifiquen iniciatives en 13 dels 17 ODS que són transversals per la gestió. 

2. Fam Zero

3. Salut i Benestar

4. Educació de qualitat

5. Igualtat de gènere

6. Aigua neta i sanejament

7. Energia neta i asequible 

8. Treball digne i creixement econòmic

9. Indústria, innovació i infraestructures

10. Reducció de les desigualtats

11. Ciutats i comunitats sostenibles 

12. Consum i producció responsables

13. Acció climàtica 

15. Vida terrestre

Cada una de les fires i mercats contribueix a un o més dels ODS. Partint d’aquesta contribució s’ha creat un model en el qual Vic Fires es compromet, a través de la seva activitat, a treballar-ho des de dues vessants diferents:

1. La temàtica de cada fira/mercat. S’ha de donar a les fires un sentit de contribució a la societat més enllà del desenvolupament econòmic.

2. Les accions a les fires/mercats. A través de bones pràctiques en l’àmbit de la sostenibilitat, millorant, dia a dia, la gestió. 

Bones pràctiques en ODS

L’exercici firal de Vic Fires 2022 ha generat iniciatives i experiències que han afavorit l’assoliment dels ODS: 

- Mapping sobre biomassa forestal a la 1a edició de la Fira de la Construcció Sostenible (FECS), a través del qual es potencia la importància de comptar amb ciutats més segures, resilients i sostenibles.

- Pòsters Innovació a la 1a edició del Congrés BIT, una acció que incorpora innovació a les activitats programades del congrés.

- El nou espai Talaia Pagesa al Mercat del Ram, a través del qual es promou el creixement econòmic i se suma un nou esdeveniment a la programació. 

- Llet a un preu just a Lactium, una acció que comporta la reivindicació d’un preu just per la llet per la sostenibilitat del sector ramader.

- Pitchings per presentar novetats al Mercat de Música Viva de Vic, a través dels quals s’incorpora innovació a les activitats i es promou el creixement econòmic. 

- La celebració del 1r Festival d’Escalada amb el Campionat Open Bloc a la Fira de la Muntanya, una acció que promou la vida sana i el benestar. 

- La celebració de La Prèvia del Medieval, una iniciativa que incorpora activitats pedagògiques i cultural al voltant de la món medieval de Vic. 

A més, aquest any s’han millorat, consolidat i implementat accions sostenibles com fonts d’aigua, lavabos secs, reducció del plàstic, reciclatge i adaptació a la diversitat funcional en diversos espais de les fires i mercats de la ciutat. 

Vic Fires, l’Organisme Autònom de Fires i Mercats

Vic Fires és l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM) de l’Ajuntament de Vic i té per objectiu promoure, gestionar i organitzar totes les activitats municipals relacionades amb l’àmbit firal que s’engloben amb el segell de Vic Fires i convertir Vic en un pol d’atracció per a empreses i visitants. La llarga trajectòria de fires i mercats ha propiciat tenir, actualment, un equip consolidat amb dotze persones, de les quals 8 són dones i 4 homes, de diferents perfils, per oferir solucions transversals als esdeveniments de la ciutat.