Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Regidors de l'Ajuntament de Vic

dilluns 16 de maig 2022

Lactium confirma el seu atractiu amb una edició que recupera la normalitat

La 14a mostra de formatges artesans catalans, celebrada aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic, manté les xifres de públic i consolida el seu format.

Lactium ha tornat a lluir amb èxit. La festa del formatge català artesà ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb una afluència constant de públic que confirma la seva capacitat d’atracció.

Titi Roca, Regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, mostra la seva satisfacció: “Lactium ha tornat a ser la gran festa del formatge català; una mostra consolidada que dona espai a un sector de gran importància per Vic i la comarca d’Osona”.

Durant els dos dies de fira, els i les visitants han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya amb 40 formatgeries, més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i una desena de productes agroalimentaris artesans i de qualitat. Els expositors confirmen la fidelitat del públic de Lactium, que acudeix a la fira amb una clara disposició a comprar i conèixer nous productes.

La mostra també ha comptat amb tastos guiats de formatges, xerrades divulgatives sobre el sector formatger, degustació de fustes de formatges, espectacles, música en directe i l’esperat Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2022.

El màxim guardó del Concurs Lactium 2022 ha estat per a la Formatgeria Cal Músic, de Navàs. El seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022.

Aquest any, el concurs de referència a Catalunya ha recuperat el format presencial d’abans de la pandèmia i ha reunit a Vic a 87 professionals d’arreu del territori català que han avaluat els més de 220 formatges presentats en les 15 categories a concurs.

Més de 500 persones han gaudit de les activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat basades en el tast guiat i la degustació de formatges i de productes complementaris. Lactium també ha comptat amb espectacles familiars i música en directe a l’escenari TxisArts; i ha ofert un espai de degustació a través de fustes dels millors formatges presents a la fira a l’espai Txis Bar, que ha servit més de 1.500 fustes de formatges.

Entre les novetats d’aquesta edició, hi figurava també el nou espai Vaquers de la Plana de Vic que, a través de diverses activitats adreçades al públic infantil, ha pogut explicar la situació del preu just de la llet. Qui també ha tingut més presència a Lactium en aquesta nova edició ha estat la Llet de Cabres Catalanes, que ha promocionat el consum de formatges de cabra català a través d’accions participatives a l’estand i tastos guiats a l’Aula del Formatge BonPreu Esclat.

Lactium és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i persones aficionades del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.