Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cristina Molas, Elisabet Franquesa i Oscar Ramírez

dilluns 16 de maig 2022

L’Ajuntament de Vic regala un líquid ecològic per mantenir netes d’orins les façanes de pisos i comerços

El carrer de Gurb és l’escenari de la prova pilot que durarà tres setmanes i que sorgeix d’una petició veïnal i del teixit comercial.

L’Ajuntament de Vic comença avui una prova pilot per mantenir les façanes netes d’orins de gats i gossos. El carrer de Gurb, on s’ha fet la presentació aquest matí, és l’escenari de la prova pilot que es vol fer extensiva a la resta del municipi amb la col·laboració veïnal i dels comerços.

La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, ha detallat que la iniciativa sorgeix de les peticions veïnals i de comerciants per posar fre a l’embrutiment de façanes, fruit de l’incivisme d’algunes persones propietàries de mascotes.

Durant tres setmanes es ruixaran les façanes del carrer de Gurb (ja siguin entrades de blocs de pisos o comerços) amb una composició soluble detergent i repel·lent amb un doble objectiu: netejar la façana i evitar que els gossos i gats tornin a orinar-hi.

Oscar Ramírez, tècnic de l'empresa Canid que porta a terme l’acció, ha detallat que “el líquid per netejar és totalment ecològic, sostenible i natural i que no té cap afectació ni per a les persones ni pels animals”. Es tracta d’un producte inodor que allunya els animals i que no és corrosiu per les façanes ni pel mobiliari urbà.

Totes les persones interessades en obtenir el nou producte podran adreçar-se a l’Ajuntament, explicava la seva responsable dels Agents Cívics, Cristina Molas. Un cop feta la petició l’Ajuntament entregarà de forma totalment gratuïta una ampolla de vidre amb el producte i una ampolla amb dosificador per poder netejar l’espai en qüestió.

Imma Bover, responsable de l’establiment Iris -ubicat al carrer de Gurb- s’ha mostrat satisfeta amb la nova iniciativa que s’ha presentat aquest matí. “Creiem que és una opció sostenible i saludable per poder col·laborar en mantenir nets els carrers de la ciutat i fomentar el civisme”, ha afegit.

Podeu posar-vos en contacte amb l’Ajuntament trucant al 93 886 21 00, escrivint a convivencia@vic.cat o al whatsapp d’Agents Cívics 660 46 80 50.

Més passos per la tinença responsable dels animals

A Vic se segueix treballant per la tinença responsable de mascotes. Cal recordar que està prohibit deixar orinar els animals a les façanes com no recollir-ne les femtes a la via pública. Franquesa ha subratllat que la nova acció és “de neteja i manteniment per millorar un civisme en què la responsabilitat final és sempre de les propietàries de les mascotes i no dels animals”.

La prova pilot iniciada avui se suma al repartiment de bidonets per diluir orins dels gossos a les persones propietàries, les campanyes informatives a peu de carrer i cartells itinerants informatius per recordar l’obligatorietat de recollir excrements i portar el gos lligat, vigilar els orins a les façanes i a les columnes, entre altres.

L’any passat els agents cívics van fer 5.724 actuacions de seguiment de civisme. El 16,7% estaven relacionades amb les deposicions i orins d’animals domèstics a la via pública i es van tramitar 46 expedients per no recollir les femtes de les mascotes a l’espai públic. Unes sancions que es van poder fer gràcies a la identificació de l’ADN.