Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Adoberies de Vic

divendres 18 de desembre 2020

L’Ajuntament de Vic aconsegueix 1,5 milions per rehabilitar les Adoberies

La partida destinada a la reforma de les dues finques que des de principis d’any són de propietat municipal va a càrrec de l’1,5% Cultural dels pressupostos de l’Estat.

Amb la subvenció d’1,5 milions d’euros que l’Ajuntament de Vic ha rebut dels pressupostos de l’Estat, mitjançant l’1,5% Cultural, es podrà realitzar la rehabilitació de les finques 2 i 4 del carrer de les Adoberies. Al ple d’aquest dilluns es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals una primera obra de consolidació dels sostres interiors dels dos edificis, finançada per la Generalitat, que ja es podrà executar durant el 2021.

Aquest serà el primer pas d’un ambiciós projecte valorat inicialment per l’Ajuntament en 2,1 milions d’euros i que com remarca l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, farà que “la ciutat miri cap al riu, convertint-se en un eix cohesionador i vertebrador”. La subvenció rebuda suposa el 71% del cost total del projecte, la qual cosa permetrà una rehabilitació integral quan gairebé es compleixen deu anys de la declaració del barri com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, es mostra molt satisfeta d’haver pogut aconseguir aquesta important ajuda econòmica, atesa la dificultat que suposa participar a la convocatòria. A l’espera de l’aprovació definitiva, ha estat una comissió mixta formada pels ministeris de Cultura i de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana la que ha decidit quins projectes se subvencionaran de tot l’Estat.

Procés per la definició d’usos

La voluntat de l’Ajuntament de Vic és crear un centre d’interpretació de les Adoberies que expliqui la tradició de la indústria adobera a la ciutat a la part baixa de l’edifici i també un servei municipal i espais de coworking obert a les plantes superiors. L’objectiu seria que als dos edificis hi hagués una activitat permanent i es comptés amb diversos socis que participessin al projecte, segons Palmero. Al ple municipal la regidora va anunciar que després de les Festes de Nadal es convocarà tots els grups municipals a una reunió per parlar dels usos de les Adoberies.

La reforma de les Adoberies forma part d’un projecte més ampli de recuperació d’aquell indret, amb la creació d’un nou pulmó al costat del riu convertint les rambles del Bisbat i dels Montcada en una zona de vianants i continuar avançant cap a una ciutat pacificada amb una mobilitat més sostenible i saludable.

L’Ajuntament, que també es propietari de l’antiga seu del Gremi d’Adobers –al davant de les altres finques que va comprar-, està treballant per dur a terme un projecte que inclogui alhora l’espai exterior. Les obres a les dues primeres està previst que es puguin iniciar a partir del 2022, en el moment que el projecte estigui redactat i aprovat, segons Palmero.