Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Campanya dels pressupostos participatius 2020

dimecres 22 de gener 2020

Vic engega els pressupostos participatius amb 200.000 euros per la zona del Merma

Dilluns comença la fase de propostes d'uns pressupostos que augmenten en 50.000 euros per tirar endavant les propostes fetes i votades per la ciutadania de la zona dels verds.

Dilluns comença la campanya dels pressupostos participatius a la zona del Merma de Vic –zona verda-, formada pel barri dels Caputxins, Vic Nord, Sant Llàtzer, Quatre Estacions i part del centre històric. En total, es destinaran 200.000 euros del pressupost de l’Ajuntament per a executar les propostes guanyadores –votades pels verds- d’entre totes les que hauran estat proposades per veïnat i associacions d’aquesta zona de la ciutat.

Aquest any 2020 es portarà a terme la cinquena edició dels pressupostos participatius. La primera edició es va fer com a prova pilot a tota la ciutat. A partir d’aquesta primera experiència participativa, el procés de participació es porta a terme en cadascuna de les tres zones en què es divideix la ciutat per la Festa Major (zona verda, negra i vermella).

Poden participar en aquesta edició de pressupostos participatius, votant i fent propostes, tots els veïns i veïnes de la zona verda del Merma, majors de 16 anys, a més de serveis, escoles i entitats amb seu al barri.

Fase de propostes, exposició pública i votacions

Tot el veïnat i les associacions amb seu a la zona del Merma estan cridades a fer les seves propostes de millora. Entre  els  mesos  de  febrer  i  març  de  2020  es  podran  fer  propostes  vinculades  a  les necessitats de la zona dels verds. Les propostes es poden fer per internet, al portal decidim.vic.cat, omplint el formulari, i presencialment a la Biblioteca Joan Triadú i al Centre Cívic de Can Pau Raba.

Totes les propostes que arribin per Internet es posaran a debat i es validaran a les taules de propostes.

En aquest sentit, s’han programat dues taules de propostes en què es debatran les propostes rebudes i que serviran de sedàs per veure quines propostes passaran finalment a la fase de votacions. Aquestes dues sessions tindran lloc al Centre Cívic de Can Pau Raba, el 25 i el 30 de març, de dos quarts de 8 del vespre a 9 del vespre.

Entre els mesos de abril i maig es concretaran i valoraran econòmicament els projectes per part dels tècnics municipals dels departaments implicats. Així, es definirà un projecte orientatiu per poder quantificar econòmicament el seu cost i totes les associacions de veïns i veïnes de la zona validaran les propostes que passaran a votació.

El mes de juny s’exposaran totes les propostes perquè la ciutadania major de 16 anys empadronada a la zona les pugui votar.

L’exposició de propostes es farà al llarg de tot el mes de maig a diferents espais públics de la ciutat a través de lones on s’explicaran, de forma resumida, cadascun dels projectes que es posen a participació.

Com han de ser les propostes?

Les propostes han de complir els següents criteris:

  • En cas de que es tracti d’una proposta de ciutat, la seu haurà de ser a la zona del Merma
  • Que no tinguin un cost superior a 200.000 euros
  • Que siguin viables tècnicament
  • Que siguin actuacions d’àmbit públic
  • Que no estiguin inclosos en el pressupost municipal ordinari
  • Que no condicionin altres pressupostos d’altres anys
  • Que siguin d’àmbit municipal
  • Que estiguin dins l’àmbit d’actuació
  • Que siguin quantificables econòmicament
  • Que no siguin de manteniment sinó que siguin projectes a desenvolupar