Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joves preparant l'adaptació dels ordinadors

dimarts 28 d’abril 2020

Entre avui i demà es repartiran 14 ordinadors, 9 tauletes i una seixantena de mòdems a Vic perquè tot l’alumnat segueixi el curs escolar a distància

La ciutadania n'ha ofert a través de la bústia ciutadana del web municipal per poder garantir l'escolarització d'alumnat del municipi.

Entre avui i demà dimecres es repartiran 14 ordinadors portàtils, 9 tauletes i entre 60 i 70 mòdems amb targeta de dades entre els alumnes de Vic que no disposen d’equip informàtic per poder seguir el tercer trimestre escolar a distància des de casa. El repartiment es farà de 10 del matí a 1 del migdia al col·legi Guillem de Montrodon (prèvia hora concertada per evitar aglomeracions) i, en cas que no es pugui anar a recollir, es portaran al domicili. Aquesta mesura s’emmarca dins el projecte “Garantim l’educació en línia per a tothom”, promoguda conjuntament per l’Ajuntament de Vic, el Rotary Club i la Fundació REIR “amb l’objectiu d’eliminar la bretxa digital que hi pot haver entre l’alumnat de Vic i facilitar les mateixes oportunitats a totes les famílies”, explica Elisabet Franquesa, regidora d’Educació i Joves, i Convivència i Seguretat.

Els dispositius informàtics s’han formatejat per tal de poder ser útils per a les tasques escolars i tots els terminals compten amb el programa Linux Mint i Firefox. A més a més d’un ordinador portàtil o una tauleta equipats amb aquest programari també es lliura un router que fa les funcions de mòdem. Dins el router hi ha una targeta amb dades que permetrà a cada alumne/a connectar-se. Des del mòdem podran agafar el wifi. S’ha pensat un sistema codificat perquè tots els mòdems vagin amb el mateix PIN però els gestors del servei es reserven el PIN de la targeta perquè en cas que se’n faci un mal ús o es manipulés el router per intentar treure’n la targeta, es bloquejaria.

Alguns dels entre 60 i 70 mòdems que es lliuren serveixen per donar connexió a ordinadors chromebook que cedeixen les escoles, ordinadors que necessiten connexió wifi per a poder funcionar.

Amb aquests dispositius “cobrim les necessitats de tot l’alumnat d’ESO de Vic”, explica Franquesa, tot i que es continuarà treballant per atendre totes les demandes de qualsevol etapa d’ensenyament obligatori de la ciutat. “Nosaltres oferim resposta a aquelles etapes que no l’ofereix el Departament d’Educació”, subratlla la regidora. En algun cas concret també s’ha facilitat dispositiu a alguna persona de Vic que cursa algun tipus d’ensenyament fora de la ciutat.

En el moment de lliurar els dispositius informàtics s’explica a l’alumne/a el seu funcionament i es fa signar una declaració d’ús responsable de cessió, ús i devolució dels equips informàtics a la família en virtut del qual es compromet a fer un bon ús de l’aparell (només per fer els deures escolars de la persona menor) i a retornar el maquinari i el mòdem en bones condicions abans del 30 de juny. El contracte també l’han de signar les persones que només reben mòdem i targeta de dades.

L’Ajuntament de Vic fa una crida perquè totes aquelles persones que tinguin ordinadors en bones condicions i es puguin reaprofitar que vulguin cedir-los per a aquest projecte, que ho comuniquin a la Bústia Ciutadana.