Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Web

dimecres 26 d’octubre 2022

El projecte d’innovació social i digital Osona Lab City, en plena execució

Impulsat pels ajuntaments de Vic i Manlleu, Creacció i la UVic-UCC, el projecte ha fet el llançament de la seva pàgina web aquesta setmana.

El projecte d’innovació social i digital Osona Lab City, que ja ha començat a desplegar espais i activitats, ha estrenat aquesta setmana la seva pàgina web (osonalabcity.cat). Impulsat per l’Ajuntament de Vic, que n’ha assumit la coordinació, l’Ajuntament de Manlleu, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), es tracta d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) cofinançat per la Generalitat de Catalunya amb 1.061.718,83 euros. 

Osona Lab City es concep com un generador de noves oportunitats econòmiques i de coneixement que portarà la transformació digital a tota la comarca i empoderarà la ciutadania i els professionals. Té, com a objectius principals, l’empoderament social en el món digital, la detecció de nous talents, la generació intensiva de coneixement i l’actualització i diversificació dels sectors econòmics.

L’espai web serà un punt de trobada on s’hi trobaran la informació, les activitats i els espais i projectes relacionats amb els reptes de la transformació digital a la comarca. Es comptarà amb set espais: el Districte KIV, al Recinte Firal el Sucre, que allotjarà nous projectes empresarials i professionals; l’Espai ETC per a residències de creació artística; l’espai de creació i experimentació en cultura digital Media Lab; l’espai de fabricació digital Fab Lab, situat al Centre Cívic de Can Pau Raba; l’espai d’emprenedoria i impressió digital LabManlleu; l’espai de creació, capacitació i innovació tecnològica TechHub Manlleu; i el Laboratori d’Innovació Social Digital de la UVic-UCC.

Per altra banda, l’Ajuntament de Calldetenes hi participarà com a soci beneficiari a través d’una prova pilot per avaluar les possibilitats de transferència de les experiències del projecte a la comarca. 

El projecte Osona Lab City es va presentar la primavera del 2021. Amb el més d’un milió d’euros de finançament rebut, va ser el segon projecte més ben valorat dels que es van presentar a la convocatòria dels PECT. Va néixer com la llavor de la revolució 4.0, un impuls a la transformació digital a través de l’especialització, la creació de nou teixit i la generació de noves oportunitats laborals.

Tot seguit us ampliem la informació de cada espai:

Media Lab, Fab Lab i Espai ETC

Laboratoris ciutadans per a l’empoderament digital 

Des de l’operació de l'Ajuntament de Vic, es té el repte de plantejar línies d’acció per a l’empoderament de la ciutadania en l’àmbit de la digitalització social. El pla d’acció s’articula en la creació de comunitats per a l’impuls de tres espais municipals de nova creació: el Media Lab, el Fab Lab i l’Espai ETC. 

Situat a la nova Biblioteca Pilarin Bayés, el Media Lab és un laboratori ciutadà dedicat a la creació de continguts digitals: imatge, so, música, disseny, videojocs, tecnologies immersives... així com a l’adquisició d’habilitats digitals. Al seu torn, el Fab Lab, que s’ubica al Centre Cívic de Can Pau Raba, és un laboratori ciutadà dedicat a l’experimentació dels processos de fabricació digital i s’hi fomenta la cultura maker. Finalment, a l’Espai ETC, s’hi obre convocatòria de residències de creació escènica per a projectes que incorporin elements de digitalització.

L’Ajuntament de Vic acull, doncs, des de sessions d’aprenentatge fins a desenvolupament de projectes i la generació de prototips, passant per espais de debat i reflexió entorn els reptes de la transformació digital. La qüestió és aprendre fent, i fer en funció de les necessitats de l’entorn.

LabManlleu i TechHub Manlleu

Emprenedoria, indústria 4.0 i smart city

L’Ajuntament de Manlleu aposta per apropar la tecnologia i la indústria 4.0 a la ciutat i convertir-la en una Smart City. Per una banda, a través del LabManlleu, un espai de coworking per a l’acolliment de projectes d’emprenedoria, d’intercanvi d’experiències i coneixements per a l’impuls de projectes empresarials. També s’hi desenvolupen sessions de sensibilització i formació entorn la digitalització i la tecnologia 4.0.

D’altra banda, es compta amb el TechHub Manlleu, un espai d’experimentació en fabricació 4.0 gràcies a l’adquisició de maquinària tecnològica com fresadora, impressores de filament i de resina, màquina de tall làser i termoformadora amb una àrea de taller per oferir projectes de petita producció i assessorament tecnològic per a emprenedors i empreses.

Pel que fa a Smart City Manlleu, s’han incorporat plataformes tecnològiques per contribuir a millorar la gestió dels serveis municipals, en àmbits diversos que abasten la gestió de l’aigua, els consums energètics o la gestió dels residus i la neteja viària. Es tracta de sensors, el Vehicle to Grid (que aprofita l’energia d’un vehicle elèctric per alimentar un espai), l’Smart Grid (que permet compartir energia entre dos edificis) i els Wearables (polseres d’alerta vital per a persones que ho necessitin).

Laboratori d’Innovació Social Digital

Recerca i creació de coneixement

L’actuació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya al projecte és el Laboratori d’Innovació Social Digital. Es tracta d’un nucli de creació de coneixement i recerca aplicada. S’hi desenvolupen nous recursos i metodologies per a l’empoderament tecnològic i la creació de noves oportunitats, per a joves i altres col·lectius vulnerables.

Districte KIV

Allotjament de nous projectes empresarials i professionals

L’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció posarà en marxa el Districte KIV, un espai d’allotjament de projectes del sector dels serveis intensius en coneixement orientats al teixit industrial de la comarca. Comptarà amb un coworking, un taller de prototipatge i experimentació, un programa d’incubació de projectes, un espai d’esdeveniments empresarials i un programa d’activitats per a empreses i professionals. Serà un nou espai per impulsar les empreses a innovar, connectant-les amb nous proveïdors de serveis.