Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ramaderia, protagonista al Mercat del Ram

dilluns 11 d’abril 2022

El Mercat del Ram de Vic torna a la normalitat amb força

La Casa de Pagès consolida el seu format i el canvi d’ubicació de l’Espai Terra i Cuina al Parc Jaume Balmes, aconsegueix una gran acceptació.

El Mercat del Ram ha omplert la ciutat de Vic d’activitats relacionades amb el sector agroalimentari i ramader amb una edició que, després de dos anys, ha recuperat la normalitat captant l’interès d’un alt nombre de visitants. Tots els espais del Mercat han tingut una bona acceptació: l’afluència de públic ha estat constant i, en molts moments, nombrosa.

L’edició 2022 gairebé ha recuperat les xifres prepandèmiques de 2019, quedant lleugerament per sota, amb unes dades que l’organització valora molt positivament, ja que suposen un pas més cap a la normalitat que, poc a poc, s’està retrobant.

La Casa de Pagès, l’espai familiar amb gran afluència de públic

La Casa de Pagès ha tornat a ser un dels espais més exitosos del mercat. Prop de 15.000 persones han visitat les sis estances (l’obrador, la cabanya, el graner, l’hort, l’estable, el camp i el bosc) que han format un aparador pedagògic de la variada activitat agrària i ramadera de la comarca i han mostrat el vincle amb la indústria agroramadera amb diversos tallers adreçats al públic infantil. Els nens i les nenes han fet tastets d’elaboració de mató, d’apicultura, de cistelleria, de cardat de llana i d’elaboració de planter, entre molts altres. També hi havia jocs d’endevinalles, un mapping dels boscos de Catalunya i les exposicions d’eines del camp i d’animals.

El dimecres i dijous previs a la fira, nens i nenes de les escoles Joaquim Salarich, Vedruna Escorial, Sagrat Cor i La Sínia van participar en alguns dels tallers que ofereix La Casa de Pagès. Alumnes d’aquestes escoles també han participat al concurs de dibuix, amb el tema “Els animals a pagès”.

La ramaderia, plat fort de la fira

El Recinte Firal El Sucre ha estat l’epicentre de la ramaderia amb concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades amb el sector. La novetat d’aquest any ha estat l’incorporació del 1r Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Ovella de Raça Ripollesa (ANCRI), que ha comptat amb la participació d’una vintena de participants procedents, principalment, de les comarques de Girona i Barcelona. Els guanyadors han estat:

-          Categoria “Millor lot de xaies”: primer premi, Xicuxai (Bages); segon premi, Ca N’Anglada (Pla de l’Estany).

-          Categoria “Millor lot d’ovelles”: primer premi, Can Reixach (Pla de l’Estany); segon premi, Can Niubó (Osona).

-          Categoria “Millor marrà”: primer premi, Can Miquel (Berguedà); segon premi, Can Nualart (Vallès Oriental).

També s’ha celebrat el 22è Concurs Català de Vaca de Raça Frisona de Catalunya, amb una important presència osonenca entre les ramaderies guanyadores: El Campgran s’ha emportat el premi Gran Campiona de Catalunya, mentre que les ramaderies guanyadores en la secció Vedelles i Braves, han estat:

-          Gran Campiona de Catalunya (Vedelles i Braves): El Campgran.

-          Campiona Reserva (Vedelles i Braves): Can Barrina.

-          Menció d’Honor (Vedelles i Braves): El Campgran.

Un altre dels concursos destacats del Mercat del Ram és el de canals porcines, que aquest any arribava a la 38a edició i, per primera vegada, no ha exposat les canals a la fira. El palmarès d’aquest concurs ha estat:

-          Guanyador Màxima puntuació: Ramaderia Ayats, Granja Can Suari, Cornellà de Terri.

-          Guanyador Qualitat de Carn: Martí Mir, Granja El Verinal, Tona.

-          Guanyador Qualitat de Canal: Ramaderia Vilves, Granja Arnau, Artesa de Segre.

El vicepresident i conseller de Polítiques digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, van presidir, dissabte, l’entrega de premis d’aquest concurs, acompanyats d’autoritats polítiques i socials de la ciutat, de la comarca i del país. Puigneró va destacar la importància de tenir un sector potent com és el sector agroalimentari al nostre país. “És una de les grans indústries de casa nostra i hem de fer tot el possible perquè continuï sent així”, i va apuntar que el Mercat del Ram és una clara representació del sector. Seguint en aquesta línia, Erra va remarcar el compromís que té la ciutat amb el sector agrícola i ramader. “És un sector amb una gran potència i força econòmica que s’ha de vetllar”, i va destacar la importància de continuar treballant per tenir un sector primari viu tant a la nostra ciutat com a la resta de la comarca i del país. “Volem que la gent el conegui, que continuï la professió i, per aquest motiu, apostem per La Casa de Pagès i La Talaia Pagesa”. Aprofitant l’entrega de premis, es va fer un homenatge especial a Pere Colom i Josep Barniol, organitzadors del concurs fins la darrera edició.

Una de les altres novetats d’aquest any ha estat la celebració de la Talaia Pagesa, el diumenge al matí, al Seminari de Vic. Pageses i pagesos d’arreu de Catalunya s’han trobat presencialment per generar respostes als principals reptes als quals s’enfronta actualment la pagesia. La trobada ha plantat la llavor per construir el projecte, que ha de celebrar la propera edició l’any 2023.

L’Espai Terra i Cuina canvia d’ubicació amb nota

El Mercat del Ram també suposa una gran festa per a ciutadania. A banda de les activitats agroramaderes, també cal destacar l’Espai Terra i Cuina, que ha aconseguit captar l’atenció dels i de les visitants al parc Jaume Balmes amb una proposta lúdica, dinàmica i festiva que ha integrat la vessant gastronòmica i turística, amb degustació i venda de producte, actuacions musicals, presentacions, i jocs i espectacles infantils. Els municipis de Pals i Valls han estat els dos territoris convidats a l’espai gastronòmic i han ofert un arròs típic de carn i peix i calçots, respectivament, els migdies del dissabte i del diumenge. El públic també ha pogut tastar el plat guanyador del Concurs del Plat del Ram, escollit a través d’una votació a les xarxes socials els dies previs de la fira, i que va donar com a favorita la proposta d’Èric Soldevila, del restaurant Devici: ous remenats amb múrgoles i espàrrecs.

Els i les assistents al mercat també han pogut visitar l’exposició d’automòbils, de maquinària agrícola i de vehicles industrials i la mostra d’artesania, amb més d’una seixantena de parades amb joies, ceràmica, terrissa, roba i espelmes, entre altres productes, que també ha comptat amb una bona rebuda.

Pintura, globus aerostàtics i gegants, protagonistes d’aquesta edició

Una altra de les tradicions del Mercat del Ram és el concurs de Pintura Ràpida, que enguany ha arribat a la 55a edició i que ha comptat amb la participació de 27 artistes (19 adults i 8 infants i joves).

El primer premi, dotat amb 800 €, ha estat per a l’obra de l’artista Anna Barabash, destacant la captació del moment festiu propi de la Festa del Mercat del Ram i la seva lectura del color vival; el segon premi, amb una recompensa de 400 €, ha estat per a l’obra de l’artista Anna Chicón, destacant la seva aposta contemporània en una obra amb relat dinàmic, un viatge un viatge en l’espai temps dins del mercat del Ram; i el tercer premi, guardonat amb 200 €, ha estat per a l’obra de l’artista Antonio Darias Martínez destacant l’element festiu (del Ram) i el treball del color.

En Categoria A, fins a 12 anys, el primer premi, un lot de material per pintar valorat en 60€, ha estat per a l’obra de l’artista Aaron Castillo; i el segon premi, un lot de material per pintar valorat en 40€, per a l’obra de l’artista Martina Bassas.

En Categoria B, de 13 a 17 anys, el primer premi, un lot de material per pintar valorat en 60€, ha estat per a l’obra de l’artista Ariadna Marginedas; i el segon premi, un lot de material per pintar valorat en 40€, per a l’obra de l’artista Joan Rodríguez Molist.

L’edició 2022 del Mercat del Ram també ha comptat amb el 39è Trofeu Internacional de Globus Aerostàtics del Mercat del Ram, la cercavila dels Gegants i el Bestiari de Vic, que han tornat a ballar pels carrers de la ciutat després de dos anys d’absència, el Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes, la cantada de Caramelles, l’Aplec del Mercat del Ram, el Mercat de Palmes i Palmons, La Falca, la fira d’autoedició creada en motiu del cinquè aniversari de La Clota i la Processó dels Armats, que es farà avui a partir de les 9 del vespre.