Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

dimecres 09 de febrer 2022

Educació per a una ciutadania global

Educar per la justícia global i la transformació social és un dels reptes més grans que ha de fer front la societat actual. Infants i Joves estan davant d'un nou paradigma educatiu en el que han d'aprendre a viure en un món divers i complex i en un planeta amb recursos limitats.

L'Ajuntament de Vic ja fa anys que porta a terme el Pla de sensibilització i educació per al desenvolupament que té l'objectiu precisament de desenvolupar processos i espais de reflexió per a qüestionar i transformar el món en què vivim.

L'actual situació de crisi política, econòmica, ambiental i social en que es troba el món, planteja molts reptes amb els que infants i joves hauran de conviure en les generacions futures; ja que malauradament les violències i desigualtats lluny d'eradicar-se, s'estenen, i sinó canviem la manera de mirar al món, serà molt difícil fer-hi front.

El Pla d'educació per a la ciutadania global de Vic pretén oferir accions i activitats per a reflexionar sobre les problemàtiques que afecten el món i les conseqüències que se'n deriven, i a la vegada promoure una educació amb un enfocament democràtic i de Drets Humans, d'es d'una dimensió feminista i d'interculturalitat crítica però també amb perspectiva de justícia ambiental. Una educació que tingui en compte l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible, aplicables a tots els països i que ens han d'ajudar a avançar cap a un desenvolupament global més sostenible.

En aquest Pla de sensibilització o educació per a la ciutadania global es fa molt rellevant el concepte d'interdependència global, que bàsicament analitza la connexió entre les accions globals i les locals, per pensar globalment però poder actuar localment. Per això dins d'aquest paradigma d'interconnexió i coresponsabilitat, la tasca de les administracions locals es fa molt necessària tan dins dels centres educatius com pel què fa a l'educació de la ciutadania en general.

Un extens catàleg de recursos per als centres educatius de la ciutat i activitats o programes més oberts a la ciutadania en general coma ara el Mes de la cooperació a Vicjove, el projecte Escena comunitària, el Civicus, Les Tardes d'estiu al carrer entre d'altres formen part d'aquest Pla d'educació per a la ciutadania global que es promou des de la ciutat amb el suport de la Diputació de Barcelona.