Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Recorregut saludable cap al Puig dels Jueus

dimarts 14 de setembre 2021

Cinc quilòmetres de línia verda conviden a descobrir el Puig dels Jueus des de diferents punts de Vic

Del 15 al 26 de setembre un dels pulmons verds de la ciutat acollirà activitats i tallers amb la salut com a eix central en el marc del projecte europeu URBACT que lidera la capital d’Osona.

L’Ajuntament de Vic promou la descoberta del Puig dels Jueus pintant cinc quilòmetres de línia verda que connecten diversos equipaments sanitaris o punts més concorreguts de Vic –CAP del Remei, CAP Vic Nord, Hospital Universitari de Vic, rambla del Passeig i estació de tren- cap a aquest pulmó de la ciutat.

L’acció té lloc del 15 al 26 de setembre i s’emmarca dins del projecte europeu URBACT Healthy Cities (Ciutats saludables) amb l’objectiu que la ciutadania descobreixi el Puig dels Jueus gràcies als diversos recorreguts pintats amb pintura verda efímera, a les explicacions que es trobaran al llarg del traçat que es combinen amb plafons i espais fixos informatius, i amb diferents portes d’entrada als accessos al parc.

La regidora de Mobilitat i Projectes Internacionals, Fabiana Palmero, remarca que amb aquesta acció s’afavorirà el coneixement d’un pulmó verd clau per la ciutat i els beneficis de viure en una ciutat saludable com Vic. Palmero subratlla que la salut i l’entorn on es viu estan estretament relacionats. “Un 70% dels determinants de la nostra salut depenen de l’espai i l’entorn en el qual desenvolupem la nostra vida”, afegeix la regidora.

La combinació entre els hàbits de vida, les relacions socials i l’entorn construït i el natural incideixen en la salut entesa des d’una mirada transversal. És per això que s’han programat una sèrie d’activitats per donar a conèixer el Puig dels Jueus a través de la salut i l’entorn urbà, la mobilitat activa, la salut física, la salut ambiental o la biodiversitat.

Activitats i tallers saludables al Puig dels Jueus

Durant els propers caps de setmana s’han programat diverses activitats obertes a la ciutadania, i emmarcades en les activitats de celebració dels 10 anys de l’anella verda, i la Setmana Europea de la Mobilitat:

  • Instal·lació de capses-niu. Dissabte 18 de setembre.  Consistirà en un recorregut per la zona del Puig dels Jueus, al llarg de la qual es col·locaran 27 capses-niu per a diferents espècies d’ocells, realitzades amb la col·laboració d’Osonament-Areté, i que promouen la salut ambiental.
  • Caminada Saludable. Diumenge 19 de setembre. Es tracta d’una caminada des del CAP del Remei fins al Puig dels Jueus, seguint un dels itineraris marcats en el paviment, i que posa en valor la salut més física i la mobilitat activa.
  • Cultura & Natura per la salut. Dissabte 25 de setembre. Es tracta d’un espectacle de música de petit format amb Lia Sampai per conscienciar sobre la salut emocional-cultural.

URBACT Ciutats Saludables

La xarxa de ciutats del projecte europeu URBACT Healthy Cities (Ciutats saludables) liderada per la ciutat de Vic i formada per nou ciutats europees, té l’objectiu d’aprofundir en la relació entre la salut i l’entorn urbà, per tal de millorar la qualitat de vida de les persones des de la planificació urbanística i el disseny de la ciutat.

Al llarg dels dos anys i mig de durada del projecte, cadascuna de les ciutats participants desenvolupa un Pla d’Acció centrat en un tema d’interès per a la ciutat.

Vic centra el seu Pla d’Acció en la millora i recuperació integral de tota la zona del Puig dels Jueus amb l’objectiu de convertir-lo en un espai per a la ciutadania, integrat amb la resta de zones verdes de la ciutat.

El Pla d’Acció del Puig dels Jueus té en compte aspectes relacionats amb el disseny de l’espai lliure, la qualitat de la vegetació, la protecció de la biodiversitat, l’accessibilitat, la connectivitat amb la resta de la ciutat o els usos de l’espai.

Podeu trobar més informació al web urbact.vic.cat.