Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

dijous 12 de gener 2023

Carboni Zero: el projecte del CBCat, l'Ajuntament de Vic i la indústria alimentària catalana per reduir les emissions del sector

La reunió per donar el tret de sortida al projecte s'ha celebrat aquest dijous a Vic, amb les empreses agroalimentàries Bonpreu, Noel i Llet Nostra, les tecnològiques Centre Beta i SEIDOR i la col·laboració de l'Ajuntament de Vic.

El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha presentat avui a l’Ajuntament de Vic el projecte Carboni Zero, una iniciativa per minimitzar l’empremta de carboni del sector alimentari català. Aquest projecte es pilotarà des de la subseu especialitzada en alimentació que el CBCat va inaugurar a Vic el setembre del 2021.  

El grup de treball, que conforma el nucli d’entitats amb un paper principal en la iniciativa, està dirigit pel CBCat, que tindrà el rol d’aportar el disseny de la plataforma blockchain que suportarà tot el sistema. Hi participen les empreses Bonpreu, Noel i Llet Nostra, del sector agroalimentari, i SEIDOR com a col·laborador tecnològic. El Centre Tecnològic BETA, de la UVic, també té un paper fonamental en la iniciativa, aportant experiència i coneixement en el mesurament del carboni. Així mateix, l’Ajuntament de Vic, com a ciutat que hostatja el Node d’Alimentació del CBCat, també dona suport al projecte.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, destaca que aquesta iniciativa que acull la ciutat té l’objectiu de minimitzar les emissions de carboni del sector agroalimentari català i és una eina que  servirà a les empreses de Vic i Osona, per continuar avançant en la lluita del canvi climàtic.  

El projecte Carboni Zero té l’objectiu de quantificar i certificar les emissions atribuïbles a cada procés de la cadena alimentària, provocant una transparència absoluta en aquest sentit, i incentivant així una optimització dels processos. Malgrat que actualment ja existeixen diverses solucions que donen resposta parcial a aquestes necessitats, hi ha una manca d’integració entre elles, fet que aquest projecte busca solucionar. 

Transparència i confidencialitat: possibles gràcies a la tecnologia blockchain 

La tecnologia blockchain, a més de permetre la creació d’un estàndard únic per als diferents actors del sistema, també garanteix seguretat i transparència en les dades. Addicionalment, les tècniques Zero Knowledgre Proof (proves de coneixement zero), permeten quantificar les emissions finals, sense haver de revelar detalls del procés de producció que les ha generat, obtenint així un sistema confiable i alhora confidencial per a totes les parts implicades. 

“Cada vegada més, els consumidors estan compromesos amb el medi ambient i la sostenibilitat,” ha explicat Quirze Salomó, director executiu del CBCat, “participar en el projecte Carboni Zero aportarà un valor afegit a les empreses, que repercutirà directament en la seva percepció de marca, sense que s’exposin els seus processos. Gràcies a la tecnologia blockchain, podem posar a l’abast del sector totes les eines per tal que aquestes empreses optimitzin els seus processos, i contribueixin a la sostenibilitat ambiental.” 

Joan Colón, coordinador científic del Centre Tecnològic BETA, ha afegit que “en els últims anys hi ha hagut un canvi a escala empresarial. Les empreses han integrat la sostenibilitat en el seu dia a dia, i han fet un pas endavant en la cerca del valor compartit, explorant què es pot fer per millorar el territori. La combinació de blockchain, i les mesures actuals de sostenibilitat, poden tenir un impacte molt gran en el sector.” 

Crèdits de carboni, l’incentiu per a les accions sostenibles 

L’objectiu a mitjà termini del projecte presentat pel CBCat és que el sector agroalimentari aconsegueixi certificar zero emissions. La manera de fer-ho és redimint el carboni emès amb crèdits de carboni, que les empreses podran assolir mitjançant accions com la pràctica de l’agricultura regenerativa, dedicant i gestionant extensions de terreny a bosc, o generant energia elèctrica mitjançant processos renovables. 

A més llarg termini, a més, el projecte planteja un mercat voluntari per a la compravenda dels crèdits de carboni, permetent que aquelles empreses que han treballat per a reduir el carboni de l’atmosfera, rendibilitzin les seves inversions. Així, el CBCat es proposa promoure i incentivar econòmicament l’ús de tècniques sostenibles.

El CBCat

El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals, no només entre tots i cadascun dels sectors industrials sinó també, i sense excepció, entre aquells actors, individuals o col·lectius, privats o institucionals, potencialment concernits. Promou, explica, i educa sobre la tecnologia blockchain, casos actuals d’aplicació i possibilitats futures.